[+] Poprawna instalacja Drukarki/Skanera HP PSC1315
[+] Poprawna instalacja Drukarki/Skanera HP PSC1315
Witam.
Posiadam czyściutką instalację Debiana Squeeze i chciałbym zainstalować na nim prawidłowo Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1315.
Używam LXDE i nie mam nawet Cupsa zainstalowanego.
Nie chcę kombinować i śmiecić. Chciałbym aby odbyło się to jak najczyściej. To Hplip z oficjalnej strony ma taki niby tekstowy kreator. On się zacinał w momencie podania hasła roota.
Uruchomiłem go więc jako roota. Zacina się na instalowaniu brakujących zależności i muszę je instalować ręcznie. Kiedy już kreator dojdzie to końca to wydrukuje nawet stronę testową. A potem dalej nie chce drukować np z OpenOffice.org.
Jest jakiś poradnik?
Posiadam czyściutką instalację Debiana Squeeze i chciałbym zainstalować na nim prawidłowo Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1315.
Używam LXDE i nie mam nawet Cupsa zainstalowanego.
Nie chcę kombinować i śmiecić. Chciałbym aby odbyło się to jak najczyściej. To Hplip z oficjalnej strony ma taki niby tekstowy kreator. On się zacinał w momencie podania hasła roota.
Uruchomiłem go więc jako roota. Zacina się na instalowaniu brakujących zależności i muszę je instalować ręcznie. Kiedy już kreator dojdzie to końca to wydrukuje nawet stronę testową. A potem dalej nie chce drukować np z OpenOffice.org.
Jest jakiś poradnik?
-
- Senior Member
Przeprowadziłem instalacje zgodnie z howto na:
http://hplipopensource.com/hplip-web/in ... ebian.html
i niestety nie widzi drukarki.
Wszystko poszło gładko.
http://hplipopensource.com/hplip-web/in ... ebian.html
i niestety nie widzi drukarki.
Wszystko poszło gładko.
-
- Senior Member
Witam.
Komputer zrestartowałem. W końcu uruchomiłem jako root hp-setup i dodałem drukarkę. Wcześniej próbowałem ze swojego konta użytkownika i nie znajdowało nic.
Swoją drogą dobrze, że ten poradnik w końcu znalazłem.
Powiedzcie mi jeszcze jak rozwiązać problem ze skanerem. Chciałbym móc skanować obrazy np w gimpie ale tam nie ma urządzenia. Xsane przy uruchamianiu również pokazuje:Skaner działa w xsane ale tylko z konta roota. Co zrobić?
Za pierwszym razem zeskanował dobrze w rozdzielczości 75. Po zwiększeniu jej do 150, teraz za każdym razem skanuje obraz o odpowiedniej długości i szerokości 1 piksel. Nawet po ustawieniu ponownie na 75.
Komputer zrestartowałem. W końcu uruchomiłem jako root hp-setup i dodałem drukarkę. Wcześniej próbowałem ze swojego konta użytkownika i nie znajdowało nic.
Swoją drogą dobrze, że ten poradnik w końcu znalazłem.
Powiedzcie mi jeszcze jak rozwiązać problem ze skanerem. Chciałbym móc skanować obrazy np w gimpie ale tam nie ma urządzenia. Xsane przy uruchamianiu również pokazuje:
Kod: Zaznacz cały
brak urządzeń
Za pierwszym razem zeskanował dobrze w rozdzielczości 75. Po zwiększeniu jej do 150, teraz za każdym razem skanuje obraz o odpowiedniej długości i szerokości 1 piksel. Nawet po ustawieniu ponownie na 75.
-
- Senior Member
Z roota też nie widzi skanera?
Jaki wynik dają komendy:
oraz
Zobacz sobie jeszcze na coś takiego: http://www.linuxquestions.org/questions ... er-275259/ - może pomoże.
Jaki wynik dają komendy:
sane-find-scanner
scanimage -L
Tylko, że ja używam hplip więc porady z linku chyba się na da zastosować?
PS: Przeczytaj mój przedostatni post bo go edytowałem w momence kiedy odpisałeś.
PS: Przeczytaj mój przedostatni post bo go edytowałem w momence kiedy odpisałeś.
davitxx@blackbox:~$ sane-find-scanner
# sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
# result is different from what you expected, first make sure your
# scanner is powered up and properly connected to your computer.
# No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
# you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.
found USB scanner (vendor=0x03f0, product=0x3f11) at libusb:003:004
# Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
# SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.
# Not checking for parallel port scanners.
# Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
# can't be detected by this program.
# You may want to run this program as root to find all devices. Once you
# found the scanner devices, be sure to adjust access permissions as
# necessary.
davitxx@blackbox:~$
davitxx@blackbox:~$ scanimage -L
No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages).
davitxx@blackbox:~$ su -c " scanimage -L"
Hasło:
device `hpaio:/usb/psc_1310_series?serial=CN4AQC10GYO2' is a Hewlett-Packard psc_1310_series all-in-one
-
- Senior Member
Jeśii chodzi o brak skanowania dostępnego dla zwykłego usera - masz m.in. na stronie projektu sane. Nie mam w tej chwili HP, ale kiedyś, gdy potrzebowałem znalazłem jakąś stronę na temat używania urządzeń HP pod linuksem (przekierowanie ze strony HP) i było tam szereg odpowiedzi i rozwiązań.
Jeśli chodzi o link - nie przejmowałbym się hplip - a jeśli, to ten projekt ma dość dobre wiki - sprawdź tam.
Generalnie - jeśli komuś udało się coś w jakiś sposób - należy zrobić tak samo. Albo mieć sporo wiedzy, by zrobić inaczej
Nie bardzo natomiast wiem, jak rozwiązać Twój problem z rozdzielczością skanowania. Mimo wszystko spróbowałbym rozwiązania z linku.
Aha - pytałeś o skanowanie z gimpa. Nie wiem, jak się nazywa obecnie ta paczka, ale jest odrębna, która udostępnia skaner z poziomu gimpa (gimp-cośtam-sane, jeśli pamiętam). Zobacz sobie np. z synaptiku.
Teraz ja pisałem gdy Ty edytowałeś
Wynika, że skaner masz dobrze rozpoznawalny (to, że jest to 1310 nie powinno spędzać snu z Twoich oczu). Teraz jedynie konfiguracja. Zacząłbym od strony hplip.
Jeśli chodzi o link - nie przejmowałbym się hplip - a jeśli, to ten projekt ma dość dobre wiki - sprawdź tam.
Generalnie - jeśli komuś udało się coś w jakiś sposób - należy zrobić tak samo. Albo mieć sporo wiedzy, by zrobić inaczej

Nie bardzo natomiast wiem, jak rozwiązać Twój problem z rozdzielczością skanowania. Mimo wszystko spróbowałbym rozwiązania z linku.
Aha - pytałeś o skanowanie z gimpa. Nie wiem, jak się nazywa obecnie ta paczka, ale jest odrębna, która udostępnia skaner z poziomu gimpa (gimp-cośtam-sane, jeśli pamiętam). Zobacz sobie np. z synaptiku.
Teraz ja pisałem gdy Ty edytowałeś

I currently do
Quote:
lsusb
and then as su
Quote:
chmod a+rw /dev/bus/usb/00*/00*
according to the entry for the scanner
Poszło wszystko czysto i sprawnie tak jak chciałem.
Dzięki wielkie za pomoc.
Edycja:
I kolejny problem, co wyłączę i włączę urządzenie, zmienia się ta ostatnia cyferka:
I trzeba to polecenie wykonać od nowa.Bus 003 Device 007: ID 03f0:3f11 Hewlett-Packard PSC-1315/PSC-1317
Można coś z tym zrobić? Na przykład dla całego katalogu?
Otwórz plik /etc/udev/rules.d/z60_libsane.rules (albo podobna ścieżka, wiadomo o co chodzi) i sprawdź czy jest tam wpis dla twojej drukarki.davitxx pisze:I kolejny problem,
co wyłącze i włącze urządzenie zmienia się ta ostatnia cyferka:
Bus 003 Device 007: ID 03f0:3f11 Hewlett-Packard PSC-1315/PSC-1317
i trzeba tą komendę wykonywać od nowa.
Można coś z tym zrobić? Na przykład dla całego katalogu?
Najprościej sprawdzić to wyszukując string "3f11" czyli idProduct twojej drukarki.
Jeśli nie ma, to stwórz taki wpis:
ATTR{idVendor}=="03f0", ATTR{idProduct}=="3f11", MODE="0666", GROUP="scanner", ENV{libsane_matched}="yes"