Nie mog

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

Post autor: nighttrain »

Czyli dobrze rozumiem? Wydając polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install kadu
mogę zainstalować kadu oraz tym samym poleceniem, gdy w komunikatorze pojawi mi się informacja o nowszej wersji, to aby ją zainstalować wydaję to samo polecenie o już się zakręciłem i dlaczego w takim razie jest napisane:

8 nieaktualizowanych. 
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

nighttrain pisze:w komunikatorze pojawi mi sie informacja o nowszej wersji
Niestety nie wiem, czy Kadu podaje wersję dostępną dla Debiana (i to w dodatku w Twojej wersji), czy też podaje informację, że nowe Kadu jest po prostu przygotowane (czyli są jego źródła itp.).
W pierwszym przypadku - po odnowieniu listy dostępnych pakietów

apt-get update
możesz instalować to, co jest dostępne w repozytoriach, które masz udostępnione poprzez

apt-get install program
Z wcześniejszego listingu wynika jednak, że albo nie zrobiłeś update dostępnych programów, albo nowej wersji kadu nie ma dla Twojej dystrybucji i/lub jej wersji.
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

Post autor: nighttrain »

Właśnie też nie wiem. W repozytorium mam wpisy kadu, aktualizacja zrobiona (tylko ten klucz wyskakuje, z którym nie mogę sobie poradzić).

Nie wiem.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

nighttrain pisze:i dlaczego w takim razie jest napisane:
Kod:

8 nieaktualizowanych.
Bo tych 8 (jakichś - niekoniecznie to kadu, a w zasadzie inaczej - na pewno to nie kadu) paczek nie jest aktualizowanych, a są dostępne do aktualizacji, tylko Ty ich nie chcesz (tzn. nie wydałeś takiego polecenia) aktualizować.

nighttrain, polecałbym zainstalować Synaptika. Prosty w obsłudze i wygodny. Będziesz też mógł zobaczyć wszelkie wersje danego oprogramowania, dostępne w repozytoriach, które masz udostępnione w systemie.

Jakie wersje programów są dostępne dla poszczególnych gałęzi Debiana łatwo znajdziesz w packages.debian.org
Z http://packages.debian.org/lenny/kadu wynika, że najnowszą wersją dostępną dla Lenny jest: kadu (0.6.0.2.ds1-1)
Stąd zaś: [url]http://packages.debian.or...lenny-backports[/url] (to są paczki w backportach) wynika, że nie jest dostępna żadna inna wersja dla Lenny.
Wybrałeś sobie taką gałąź Debiana, w której co do zasady nie są wprowadzane nowe wersje oprogramowania (też jest o tym w głównych tematach). Stąd też nawet jeśli pojawi się wersja Kadu 10, a nikt nie uzna, że zasługuje ona na dostępność przez lenny-backports, to i tak wersja dla Lenny będzie 0.6.0.2.

Jeśli chcesz mieć wersję stabilną Debiana i jednocześnie najnowsze oprogramowanie, to należy się liczyć z samodzielną kompilacją nowszych programów. Nie zawsze jednak to się uda.
Wydaje się, że lepszym rozwiązaniem jest przejście na testing (zwłaszcza, że niebawem już będzie stabilne). Wówczas masz dostęp do względnie nowych (a w każdym razie nowszych) wersji programów.

PS: Skąd wziąłeś ten nieszczęsny klucz? Dodałeś repozytorium, które jego wymaga?
PS. Polecam materiały dla początkujących, albowiem w ten sposób przejdziemy z Tobą przez najbliższe miesiące cały podręcznik Debiana na zasadzie pytanie - odpowiedź. To, o co pytasz jest od dawna wyjaśnione, udokumentowane i nie wymaga żadnego, jaśniejszego wyjaśnienia. Nawet ów "problem z kluczem", który treść wątku miał stanowić jest rozwiązany także na tym forum. Odpowiedziałem, bo krócej mi napisać niż znaleźć odnośnik itd., ewentualnie wyrzucać temat do kosza. bo jak twierdzi np. fnmirk - trzeba newbie Debiana dawać szansę.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

nighttrain, powinienem wyrzucić ten temat do kosza bo szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. Przeszukaj dokładnie, wcześniej, forum. Wielokrotnie napisałem jak rozwiązywać problemy z kluczami. Zacznij pisać poprawnie po polsku.

Zamykam na jakiś czas ten temat. A Ty przejrzyj dokładnie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Jaki punkt związany z obsługą systemu opuściłeś.
Jak naprawisz system zgodnie z opisem to zdecydujemy, czy ten temat do czegoś nam się przyda.
ODPOWIEDZ