Witam.
Mam zainstalowana sambę z repozytorium, chcę ją teraz spiąć z programem clamav, a do tego muszę uruchomić obsługę wirtualnego systemu plików. Może tą obsługę mam już zainstalowaną, to jak to sprawdzić. Jeśli nie to jak to doinstalować bo rozumiem, że kodów samby. Bardzo proszę o pomoc.
Samba i Clamav jak doinstalowa
Wiem że polski język jest trudny - jednak postaraj się jakoś logicznie to napisać.
Tak na szybko znajdź pakiety z VFS np.:
Pokaże Ci prawie wszystko co ma vfs - szybko jednak z tego wybierzesz odpowiedni pakiet.
Następnie spróbuj go zainstalować wybierz sobie pomiędzy APT lub APTITUDE
Tak na szybko znajdź pakiety z VFS np.:
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search vfs
Następnie spróbuj go zainstalować wybierz sobie pomiędzy APT lub APTITUDE
Postaram się to może jakoś bardziej logicznie opisać.
Wiem, że przy instalacji samby ze źródeł przy jej kompilacji podajemy różne parametry np. gdzie ma się zainstalować, gdzie mają być przechowywane pliki konfiguracyjne itp. np.:
Gdybym ją instalował od początku to wystarczy, że dopiszę --vfs i samba obsługuje vfs.
Natomiast mam zainstalowaną już sambę z repozytorium, która działa. Teraz moje pytanie jak i czy można ją jakoś skonfigurować (doinstalować obsługę vfs). Myślałem na tym żeby ściągnąć wersję instalacyjną samby w wersji, którą mam zainstalowaną i wykonać polecenie make. Ale nie wiem jak by to miało dokładnie wyglądać. Bardzo proszę o pomoc.
Wiem, że przy instalacji samby ze źródeł przy jej kompilacji podajemy różne parametry np. gdzie ma się zainstalować, gdzie mają być przechowywane pliki konfiguracyjne itp. np.:
Kod: Zaznacz cały
./configure --localstatedir=/var/log/samba --sysconfdir=/etc
Natomiast mam zainstalowaną już sambę z repozytorium, która działa. Teraz moje pytanie jak i czy można ją jakoś skonfigurować (doinstalować obsługę vfs). Myślałem na tym żeby ściągnąć wersję instalacyjną samby w wersji, którą mam zainstalowaną i wykonać polecenie make. Ale nie wiem jak by to miało dokładnie wyglądać. Bardzo proszę o pomoc.