Witam.
Dowiadywałem się już na różnych forach, jednak że tam czeka się cały dzień na odpowiedź to piszę tutaj. Otóż, dowiedziałem się że aby użytkownicy w sieci byli traktowani jako grupa, wszystkie komputery muszą mieć ten sam numer GID oraz UID. Stąd moje pytanie: czy jest możliwość zmiany tych numerów jak tek to gdzie. Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Ps. Jeżeli temat się znajduje już na forum to przepraszam ale się bardzo śpieszę.
Serwer Lan (NFS), użytkownicy traktowani jako grupa
- xmaster
- Junior Member
Kod: Zaznacz cały
Dzwoni baba do lekarza:
baba - Panie doktorze coś mnie boli proszę mi powiedzieć co to jest i jak to leczyć.
lekarz - a co Panią konkretnie boli? proszę dokładnie opisać problem.
baba - o tu tu mnie strzyka....
Nie wiem czego tutaj nie rozumiecie?
Chce stworzyć mini siec domowa w openSUSE. Napisalem na ten temat na kilku forach, na nich dowiedzialem sie ze musze skorzystac z serwera NFS. Tak wiec zrobilem tak jak mi kazali, jednak teraz musze przydzielic kolege do grupy i dac mu prawa ktore posiada grupa (users) aby nie był w grupie (others). Gdy zadałem pytanie dowiedzialem sie, ze nasze komputery musza miec nadany ten sam UID oraz GID. Dzisiaj dowiedziałem się też, że edytuje się je w pliku /etc/passwd, ale nie wiem co konkretnie mam edytowac w tym pliku. Nie chce aby system oraz ustawienia się posypały.
Nie wiem czy jest możliwość jaśniejszego wytlumaczenia tego.
Pisz poprawnie zamiast losowo uderzać w klawisze, taka ilość literówek przekracza zwykłe niedbalstwo.
Poza tym zdania zaczyna się wielką literą.
AdeBe
[ Dodano: |15 Sty 2010|, 2010 10:31 ]
Dobra dzięki za odpowiedź. Bardzo mi pomogła. Narazie, możecie usunąć moje konto bo i tak nie będę wchodził na to gówno.
Chce stworzyć mini siec domowa w openSUSE. Napisalem na ten temat na kilku forach, na nich dowiedzialem sie ze musze skorzystac z serwera NFS. Tak wiec zrobilem tak jak mi kazali, jednak teraz musze przydzielic kolege do grupy i dac mu prawa ktore posiada grupa (users) aby nie był w grupie (others). Gdy zadałem pytanie dowiedzialem sie, ze nasze komputery musza miec nadany ten sam UID oraz GID. Dzisiaj dowiedziałem się też, że edytuje się je w pliku /etc/passwd, ale nie wiem co konkretnie mam edytowac w tym pliku. Nie chce aby system oraz ustawienia się posypały.
Nie wiem czy jest możliwość jaśniejszego wytlumaczenia tego.
Pisz poprawnie zamiast losowo uderzać w klawisze, taka ilość literówek przekracza zwykłe niedbalstwo.
Poza tym zdania zaczyna się wielką literą.
AdeBe
[ Dodano: |15 Sty 2010|, 2010 10:31 ]
Dobra dzięki za odpowiedź. Bardzo mi pomogła. Narazie, możecie usunąć moje konto bo i tak nie będę wchodził na to gówno.