Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem Siduksa 2009.04 ze środowiskiem XFCE. Działa szybko, w miarę sprawnie. No właśnie- w miarę..
1) Kwestia odświeżania sytuacji w Thunarze i na pulpicie, po wykonanych operacjach. Czy wie ktoś, dlaczego, gdy wywalę plik z Pulpitu, to on dalej na nim jest? {mimo iż formalnie go nie ma, bo gdy chcę go drugi raz usunąć, to otrzymuję komunikat, że nie istnieje} (znika dopiero po wylogowaniu się i ponownym zalogowaniu).
2) Gdy ściągam, kopiuję pliki do lokalizacji /home/ja/Desktop/ nie pojawiają się ikonki na pulpicie właściwym. Dopiero po ponownym zalogowaniu doznają olśnienia i tam się ukazują.
3) Zaś w Thunarze, po każdej operacji muszę klikać na przycisk "odśwież", by mieć aktualny pogląd na sytuację.
4) Klikając jednokrotnie na ikonki na pulpicie, zniekształca im te "dymki" w których są podpisy, w efekcie otrzymuję np. "talog dom" zamiast katalog domowy. Problem znika po kilkukrotnym kliknięciu i odkliknięciu na ikony.
Jak widać, drobiazgi, ale naprawdę uprzykrzają życie. Chciałem się tylko dowiedzieć, czy to ma związek z tym iż to dośc niestabilny system z lekko niesprawdzonym oprogramowaniem?
PS. Odnośnie głupiego pytania 1 i 2, zauważyłem, że trzeba naciskać klawisz F5 by odświeżać sytuację na pulpicie. Czy nie dałoby się zrobić tego automagicznie?
[+] Kapry
4. (Tu zgaduję) To zdaje się efekt niedopasowania, wielkości pola przeznaczonego na ikonę, do wielkości podpisów.
Wejdź w ustawienia Xfce w menu -> Pulpit/zakładka Ikony, spróbuj tam coś pozmieniać. Może to coś pomoże
Wejdź w ustawienia Xfce w menu -> Pulpit/zakładka Ikony, spróbuj tam coś pozmieniać. Może to coś pomoże
Nie wydaje mnie się ;-). Jest proste (czasem aż ta prostota daje się we znaki). W moim przekonaniu jego minusem w Debianie jest to, że dostarczane jest nieco okrojone. Czasem trzeba mu coś dorzucić z repozytorium i zajrzeć na jego oficjalna stronę gdzie jest trochę trików usprawniających, głównie dla Thunara. W każdym razie używam go już prawie dwa lata i generalnie spełnia swoje zadanie (czyli być lekkim, prostym i w miarę szybkim środowiskiem, na starszej maszynie).Zalingrad pisze: Xfce4 to jednak bardzo wymagające środowisko
Ad4) Ustawiłem wielkość ikon na 43 (z 36), a czcionki z 12 na 11. Teraz wyświetlają się pełne podpisy pod nimi, więc problem nie występuje. Trochę to dziwne, ale działa, więc na razie się nie czepiam 
Problem można uznać za rozwiązany.
PS. Aczkolwiek wydaje mi się, że problem ten w openSUSE 11.2 z XFCE (którego też chwilkę używałem), problem ten nie występował.

Problem można uznać za rozwiązany.
PS. Aczkolwiek wydaje mi się, że problem ten w openSUSE 11.2 z XFCE (którego też chwilkę używałem), problem ten nie występował.