Cóż w laptopie była niesprawna jedna kość ram, którą usunąłem, procesor przegrzewał się z powodu zużytej pasty termo przewodzącej, którą wymieniłem. Te usterki zostały usunięte, ale z jedną nie mogę sobie poradzić. Dotyczy ona napędu DVD. Sam napęd jest sprawny – testowałem go w innym laptopie i działa jak należy. Ale w omawianym notebooku, którego dotyczy usterka napęd nie działa. Po uruchomieniu laptopa wygląda to tak:
- Miga dioda napędu jak przy normalnym uruchomieniu.
- Pokazuje się ekran biosu, który widać naprawdę przez chwilę i tam obok napisu o modelu HDD często pod spodem pojawia się też napis ,,CD DVD ROM'' bez jakiś innych informacji na temat modelu tegoż DVD-ROMu.
- Potem pojawia się czarny ekran, a u góry widnieje napis ,,Detecting'' i kręcący się znaczek ,,/'' pokazujący postęp. Po chwili czasem dłuższej czasem krótszej pod napisem ,,Detecting'' pojawia się lista, w której na pierwszym miejscu figuruje dokładny model HDD (marka i model), a pod nim są cztery wolne linie, które poprzedzają zera na początku. Brak modelu napędu DVD – tak jakby w laptopie był tylko dysk twardy.
- System Windows XP Pro SP2 nie wykrywa napędu DVD.
Edycja:
Laptop nie ładuje z płyty. ¯adne płyty startowe nie uruchamiają się.