Witam.
Potrzebuje ,,czegoś'' co podtrzymywałoby pracę programu.
Mam zamiar uruchomić serwer do gry na serwerze dedykowanym, na Linuksie (Debian), lecz czasami zdarza się że jest tzw. ,,crash'' i serwer się wyłącza. Czy mógłby ktoś pomóc mi zrobić ,,coś'' co po wyłączeniu się programu wznowiło jego działanie?
Przeszukaj forum, jakiś czas temu wrzuciłem zupełnie sympatyczny skrypcik do podtrzymywania programów (nota bene nastawiony właśnie na serwery gier). Dodam, że do jego odpalenia wymagane jest doinstalowanie daemon i odpowiedni wpis w crontabie (podany razem ze skryptem).
No i wstyd, bo ostatecznie popełniony przeze mnie skrypt wylądował od razu u zainteresowanego na dysku, a nie na forum. A sam pisałem, że wyniki umieszczę :shock: Niniejszym poprawiam się i wklejam zawartość skryptu:
Wkleić zawartość powyższego do dowolnego pliku, w sensownej lokalizacji (np plik /root/podtrzymywanie.sh).
Zmienić odpowiednio program1, program2 na swoje programy, które mają być pilnowane. Oczywiście odpowiednio ścieżki, odpalanie itd. Jak potrzeba więcej - zrobić odpowiednią kopię fragmentu. Jak się komuś chce bawić to może to zamienić na tablicę i utworzyć pętlę, ja pisałem na szybko z myślą o konkretnym programie, dopiero później powstała kwestia uruchomienia drugiego, a nie chciało mi się za bardzo tworzyć. Jak nie potrzeba dwóch - jeden wyhashować.
Nadać temu plikowi prawo wykonywania przynajmniej dla roota
Umieścić w crontabie wpis wywołujący ten skrypt co minutę (albo co 5 minut, zależy jak często ma być sprawdzane).
Cieszyć się działającym skryptem, a jak nie działa to napisać pytanie co się robi źle.