[+] konta ssh a ilo

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
mccn

[+] konta ssh a ilość dysków?

Post autor: mccn »

Witam.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak rozwiązać mały problem, mianowicie sytuacja wygląda tak, w serwerze mam 4 dyski sata 1,5TB. Potrzebuje zrobić zrobić 4 konta ssh każde na innym dysku i teraz zaczyna się kombinacja jak to rozwiązać?

Myślałem nad tym aby pod każdy folder użytkownika, który jest w katalogu domowym montować ten dysk, tylko czy to rozwiąże mój problem?

Czyli np. tak:

mamy 4 użytkowników

użytkownik-a, użytkownik-b, użytkownik-c, użytkownik-d

Czyli kolejno
/home/użytkownik-a, /home/użytkownik-b itd.

I wtedy dysk sda montować do /home/użytkownik-a, dysk sdb montować /home/użytkownik-b itd.

Czy to zadziała?
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Awatar użytkownika
mccn

Nie chodzi mi o zamykanie użytkownika w swoim katalogu tylko o sam fakt iż potrzebny mi sposób aby każdy z 4 użytkowników miał swój katalog na oddzielnym dysku.

System byłby zainstalowany na dysku sda i na tym dysku też miałby pracować jeden użytkownik ze swoimi plikami.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mccn, zerknij do podręczników systemowych Debiana. Szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Już instalator Debiana pyta się jak wykorzystać daną partycję (dysk). Przejrzyj opcje instalatora.
Pomyśl przeglądając:

Kod: Zaznacz cały

man fstab
man mount
Awatar użytkownika
mccn

Czyli sprawa wygląda dość prosto, montuję dyski w miejsce katalogu domowego użytkownika i teoretycznie powinno być po sprawie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

I teoretycznie i praktycznie.
Awatar użytkownika
mccn

W takim razie dziękuję za pomoc. Wesołych świąt życzę.
ODPOWIEDZ