Polecam avidemux (ale czy współpracuje z kamerką to głowy nie dam), w każdym razie świetnie się nadaje do konwersji z jedego formatu na drugi, wycinania fragmentów filmów itp.mariusz13 pisze:Zostało mi wlasciwie tylko o ile istnieje, zainstalowac jakis program do obrobki video, kombinowalem z Kino ale nie wykrywa mi kamery na firewire.
Xine, MPlayer
-
penguinspl pisze:Podczepie sie pod temat niemoge wyswietlic teledyskow na onecie pisze mi gxine browser plugin ale nigdzie niemoge go znalesc w repo go niema jest paczka plugins ale to nie to jak uruchomic teledyski na onecie youtoube idzie a teledyski na onecie nie.Pozdrawiam
z tego co wiem, to onet nie dba o użytkowników GNU/Linuksów, więc raczej za dużo nie zdziałasz, jedyne co przychodzi mi do głowy to doinstalowanie pluginu do mplayera, a mianowicie mplayerplug-in.
ale raczej za dużo to nie da :/
aloha
Podepne sie tutaj, przyszedl odkladany dzien gdy musialem sie zajac mutimediami i kodekami. No i czapa.
Jestem juz po instalacji Mplayera, Totema-xine, vlc, kaffeine, zainstalowalem w32codecs i na dobra sprawe kiszka. Nie mam za duzych wymagan byle sie odtwarzaly filmy z divixow, i pare popularniejszych formatow jakie mozna znalezc na stronach .asf .wma itd.
Niestety albo cos jest z ustawieniami tych programow albo kodekami. A nie chce juz na zywiol instalowac kazdego kodeka bo zrobi sie kompletny syf w systemie.
Problemy sa np z kodekami do formatu .asf w kazdym z tych odtwarzaczy te pliki sa rozmyte i kompletna pixeloza. Jedyny ktory odtwarza to bez problemow to vlc - tyle ze ten otwiera mi TRZY okienka z danym plikiem naraz :shock: .
Ostatna proba to to jak podaje monter powyzej, wywalilem Mplayera i Totema tyle ze fatalnie rozpisal to z tymi = kaffeine i wtyczki dzialaja z opera tyle ze tak samo Kaffeine rozmazuje obraz np na onecie.
Nie wiem juz kompletnie co robic, sciagnalem paczke esential z kodekami MPlayera, jeszcze nie wsadzilem ich do systemu (nie wiem do konca jak z nimi jest, ale one chyba sa tylko dla MPlayera, jakos tak mi sie o uszy obilo?).
Juz nawet nie proboje kombinowac zeby otwierac pliki w oknie Opery na onecie , pod Ubuntu to zrobilem. Tu juz walcze wogole o jakas przyzwoita jakosc tych filmow.
Najwazniejsze - jak wyeliminowac to otwieranie sie trzech okienek z plikiem video w vlc (tu doszedlem ze powoduje to ustawienie videotrack ale z niewiadomych powodow zawsze po zmianie wraca do wartosci 4)
Kodeki co warto, a co nie warto i gdzie je wpakowac jesli instalowac je "recznie" (i czy jest sens instalowac te od Mplayera?)
gstreamer - cos mam z tego zainstalowane, ponoc zalecane (ale moze cos jeszcze? :-/ )
Wiem, ze temat walowany ale ja juz wysiadam dzis przy tym psychicznie :-|
Jestem juz po instalacji Mplayera, Totema-xine, vlc, kaffeine, zainstalowalem w32codecs i na dobra sprawe kiszka. Nie mam za duzych wymagan byle sie odtwarzaly filmy z divixow, i pare popularniejszych formatow jakie mozna znalezc na stronach .asf .wma itd.
Niestety albo cos jest z ustawieniami tych programow albo kodekami. A nie chce juz na zywiol instalowac kazdego kodeka bo zrobi sie kompletny syf w systemie.
Problemy sa np z kodekami do formatu .asf w kazdym z tych odtwarzaczy te pliki sa rozmyte i kompletna pixeloza. Jedyny ktory odtwarza to bez problemow to vlc - tyle ze ten otwiera mi TRZY okienka z danym plikiem naraz :shock: .
Ostatna proba to to jak podaje monter powyzej, wywalilem Mplayera i Totema tyle ze fatalnie rozpisal to z tymi = kaffeine i wtyczki dzialaja z opera tyle ze tak samo Kaffeine rozmazuje obraz np na onecie.
Nie wiem juz kompletnie co robic, sciagnalem paczke esential z kodekami MPlayera, jeszcze nie wsadzilem ich do systemu (nie wiem do konca jak z nimi jest, ale one chyba sa tylko dla MPlayera, jakos tak mi sie o uszy obilo?).
Juz nawet nie proboje kombinowac zeby otwierac pliki w oknie Opery na onecie , pod Ubuntu to zrobilem. Tu juz walcze wogole o jakas przyzwoita jakosc tych filmow.
Najwazniejsze - jak wyeliminowac to otwieranie sie trzech okienek z plikiem video w vlc (tu doszedlem ze powoduje to ustawienie videotrack ale z niewiadomych powodow zawsze po zmianie wraca do wartosci 4)
Kodeki co warto, a co nie warto i gdzie je wpakowac jesli instalowac je "recznie" (i czy jest sens instalowac te od Mplayera?)
gstreamer - cos mam z tego zainstalowane, ponoc zalecane (ale moze cos jeszcze? :-/ )
Wiem, ze temat walowany ale ja juz wysiadam dzis przy tym psychicznie :-|
dodajesz do /etc/apt/sources.list
kasujesz te kodeki, które ściągnąłeś i ręcznie zainstalowałeś, dajesz i nie przejmujesz się informacją o braku kluczy i potem .
Te z repo są instalowane trochę inaczej. Kiedyś miałem instalowane ręcznie, ale potem chciałem uaktualnić i zaczęły się problemy - teraz mam z repo, może to Ci pomoże.
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] testing main
aptitude update
aptitude install w32codecs
Te z repo są instalowane trochę inaczej. Kiedyś miałem instalowane ręcznie, ale potem chciałem uaktualnić i zaczęły się problemy - teraz mam z repo, może to Ci pomoże.
Mam w repo te dwa
To chyba te same. Z nich sciagalem przez aptitude.
Recznie jeszcze zadnych nie instalowalem, narazie sie wstrzymalem.
Z vlc, kaplica przeszperalem jego forum i okazuje sie ze od wersji 0.8.2 sie takie kwiatki u niektorych dzieja. Rozwiazania narazie brak, tylko polsrodki.
Ehh kruca po raz pierwszy odkad znow wsiadlem na linuxa podnioslo mi sie cisnienie, tak zle i tak niedobrze :/
//edit
używaj tagów code i quote
Kaka'
deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] lenny main
deb-src [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] lenny main
Recznie jeszcze zadnych nie instalowalem, narazie sie wstrzymalem.
Z vlc, kaplica przeszperalem jego forum i okazuje sie ze od wersji 0.8.2 sie takie kwiatki u niektorych dzieja. Rozwiazania narazie brak, tylko polsrodki.
Ehh kruca po raz pierwszy odkad znow wsiadlem na linuxa podnioslo mi sie cisnienie, tak zle i tak niedobrze :/
//edit
używaj tagów code i quote
Kaka'
[quote="Kaka'"]Tak na marginesie napiszę, że dotąd używałem tylko VLC, ale gdy poznałem kaffeine, od razu zmieniłem poglądy ]
vlc uzywalem do tej pory doraznie jako "odtwarzacz ostatniej szansy" (w tym to go chyba raczej nic nie przebije, jak sie cos w nim nie otworzy to szanse ze otworzy plik cos innego sa prawie rowne 0
). O ile z odtwarzaniem zwyklych divixow jakosc jest praktycznie ta sama. To w tej chwili u mnie vlc vs kaffeine nie ma porownania przy plikach .asf .wma w vlc jakosc jest nieporownywalnie lepsza. Narazie na odczepne skonfigurowalem Kaffeine do ogladania plikow na necie, ale i tak lekka irytacja bo nie na sie do konca ustawic wielkosci okna, a na 15" coz kazdy kawalek ekranu sie liczy :/. Jakos musze to narazie scierpiec.
Pozytywy dla kaffeine za ladnie lapany stream i dzialajaca bez problemu wtyczke pod Opera.
vlc uzywalem do tej pory doraznie jako "odtwarzacz ostatniej szansy" (w tym to go chyba raczej nic nie przebije, jak sie cos w nim nie otworzy to szanse ze otworzy plik cos innego sa prawie rowne 0

Pozytywy dla kaffeine za ladnie lapany stream i dzialajaca bez problemu wtyczke pod Opera.
Ok juz doszedlem mniej wiecej co i jak, potestowalem rozne kodeki i zasiegnalem dodatkowej porady w google z dosc prawdopodobnym wytlumaczeniem
. Prawdopodobnie nie jest to wina kodekow ale uszkodzonych plikow. I tu roznice robi po prostu to jak sobie dany program radzi z korekcja tych bledow. (Tu niestety MPlayer, Xine, Kaffeine padly, no chyba ze trzeba cos naprawde pomotac w ich ustawieniach, tyle ze mnie to przerasta przy "pinciuset" opcjach 8-) )
Ponizej probka po lewej obraz jaki daje mi na tych plikach Mplayer i spolka, a pod prawej vlc. (nie na wszystkich akurat trafilo na kilka, ktore mam na dysku)

(oczywiscie moge sie mylic, jak ktos ma chwilke niech zarzuci sobie teledysk Madonny "Sorry" na Onecie)
Z drobniejszych ciekawostek jaki mnie spotkaly to to, ze przy probie zrobienia zwyklego screenshota z Kaffeine obraz okienka wychodzi czarny.

Ponizej probka po lewej obraz jaki daje mi na tych plikach Mplayer i spolka, a pod prawej vlc. (nie na wszystkich akurat trafilo na kilka, ktore mam na dysku)

(oczywiscie moge sie mylic, jak ktos ma chwilke niech zarzuci sobie teledysk Madonny "Sorry" na Onecie)
Z drobniejszych ciekawostek jaki mnie spotkaly to to, ze przy probie zrobienia zwyklego screenshota z Kaffeine obraz okienka wychodzi czarny.