Xine, MPlayer

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

mariusz13 pisze:Zostało mi wlasciwie tylko o ile istnieje, zainstalowac jakis program do obrobki video, kombinowalem z Kino ale nie wykrywa mi kamery na firewire.
Polecam avidemux (ale czy współpracuje z kamerką to głowy nie dam), w każdym razie świetnie się nadaje do konwersji z jedego formatu na drugi, wycinania fragmentów filmów itp.
penguinspl

Post autor: penguinspl »

Podczepie sie pod temat niemoge wyswietlic teledyskow na onecie pisze mi gxine browser plugin ale nigdzie niemoge go znalesc w repo go niema jest paczka plugins ale to nie to jak uruchomic teledyski na onecie youtoube idzie a teledyski na onecie nie.Pozdrawiam
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

penguinspl pisze:Podczepie sie pod temat niemoge wyswietlic teledyskow na onecie pisze mi gxine browser plugin ale nigdzie niemoge go znalesc w repo go niema jest paczka plugins ale to nie to jak uruchomic teledyski na onecie youtoube idzie a teledyski na onecie nie.Pozdrawiam

z tego co wiem, to onet nie dba o użytkowników GNU/Linuksów, więc raczej za dużo nie zdziałasz, jedyne co przychodzi mi do głowy to doinstalowanie pluginu do mplayera, a mianowicie mplayerplug-in.

ale raczej za dużo to nie da :/

aloha
yantar
Member

Post autor: yantar »

Podepne sie tutaj, przyszedl odkladany dzien gdy musialem sie zajac mutimediami i kodekami. No i czapa.
Jestem juz po instalacji Mplayera, Totema-xine, vlc, kaffeine, zainstalowalem w32codecs i na dobra sprawe kiszka. Nie mam za duzych wymagan byle sie odtwarzaly filmy z divixow, i pare popularniejszych formatow jakie mozna znalezc na stronach .asf .wma itd.
Niestety albo cos jest z ustawieniami tych programow albo kodekami. A nie chce juz na zywiol instalowac kazdego kodeka bo zrobi sie kompletny syf w systemie.
Problemy sa np z kodekami do formatu .asf w kazdym z tych odtwarzaczy te pliki sa rozmyte i kompletna pixeloza. Jedyny ktory odtwarza to bez problemow to vlc - tyle ze ten otwiera mi TRZY okienka z danym plikiem naraz :shock: .
Ostatna proba to to jak podaje monter powyzej, wywalilem Mplayera i Totema tyle ze fatalnie rozpisal to z tymi = kaffeine i wtyczki dzialaja z opera tyle ze tak samo Kaffeine rozmazuje obraz np na onecie.
Nie wiem juz kompletnie co robic, sciagnalem paczke esential z kodekami MPlayera, jeszcze nie wsadzilem ich do systemu (nie wiem do konca jak z nimi jest, ale one chyba sa tylko dla MPlayera, jakos tak mi sie o uszy obilo?).
Juz nawet nie proboje kombinowac zeby otwierac pliki w oknie Opery na onecie , pod Ubuntu to zrobilem. Tu juz walcze wogole o jakas przyzwoita jakosc tych filmow.

Najwazniejsze - jak wyeliminowac to otwieranie sie trzech okienek z plikiem video w vlc (tu doszedlem ze powoduje to ustawienie videotrack ale z niewiadomych powodow zawsze po zmianie wraca do wartosci 4)
Kodeki co warto, a co nie warto i gdzie je wpakowac jesli instalowac je "recznie" (i czy jest sens instalowac te od Mplayera?)
gstreamer - cos mam z tego zainstalowane, ponoc zalecane (ale moze cos jeszcze? :-/ )

Wiem, ze temat walowany ale ja juz wysiadam dzis przy tym psychicznie :-|
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

dodajesz do /etc/apt/sources.list

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] testing main
kasujesz te kodeki, które ściągnąłeś i ręcznie zainstalowałeś, dajesz

aptitude update
i nie przejmujesz się informacją o braku kluczy i potem

aptitude install w32codecs
.

Te z repo są instalowane trochę inaczej. Kiedyś miałem instalowane ręcznie, ale potem chciałem uaktualnić i zaczęły się problemy - teraz mam z repo, może to Ci pomoże.
yantar
Member

Mam w repo te dwa

deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] lenny main 
deb-src [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] lenny main 
To chyba te same. Z nich sciagalem przez aptitude.
Recznie jeszcze zadnych nie instalowalem, narazie sie wstrzymalem.
Z vlc, kaplica przeszperalem jego forum i okazuje sie ze od wersji 0.8.2 sie takie kwiatki u niektorych dzieja. Rozwiazania narazie brak, tylko polsrodki.
Ehh kruca po raz pierwszy odkad znow wsiadlem na linuxa podnioslo mi sie cisnienie, tak zle i tak niedobrze :/

//edit
używaj tagów code i quote
Kaka'
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

yantar pisze:vlc
Tak na marginesie napiszę, że dotąd używałem tylko VLC, ale gdy poznałem kaffeine, od razu zmieniłem poglądy ;) Kaffeine jest o niebo lepsze - szczerze polecam.
yantar
Member

[quote="Kaka'"]Tak na marginesie napiszę, że dotąd używałem tylko VLC, ale gdy poznałem kaffeine, od razu zmieniłem poglądy ]
vlc uzywalem do tej pory doraznie jako "odtwarzacz ostatniej szansy" (w tym to go chyba raczej nic nie przebije, jak sie cos w nim nie otworzy to szanse ze otworzy plik cos innego sa prawie rowne 0 ;) ). O ile z odtwarzaniem zwyklych divixow jakosc jest praktycznie ta sama. To w tej chwili u mnie vlc vs kaffeine nie ma porownania przy plikach .asf .wma w vlc jakosc jest nieporownywalnie lepsza. Narazie na odczepne skonfigurowalem Kaffeine do ogladania plikow na necie, ale i tak lekka irytacja bo nie na sie do konca ustawic wielkosci okna, a na 15" coz kazdy kawalek ekranu sie liczy :/. Jakos musze to narazie scierpiec.
Pozytywy dla kaffeine za ladnie lapany stream i dzialajaca bez problemu wtyczke pod Opera.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

yantar, mi wystarcza w32codecs i mplayer instalowane z tego repo co mlyczek podał, wszytko mi działa i żadnych problemów.

może spróbuj tak zainstalować, a następnie odpal mplayera z konsoli i zobacz czy jakiś błędów nie wywala, bo w tym co podałeś nie ma nic konkretnego.
yantar
Member

Ok juz doszedlem mniej wiecej co i jak, potestowalem rozne kodeki i zasiegnalem dodatkowej porady w google z dosc prawdopodobnym wytlumaczeniem ;) . Prawdopodobnie nie jest to wina kodekow ale uszkodzonych plikow. I tu roznice robi po prostu to jak sobie dany program radzi z korekcja tych bledow. (Tu niestety MPlayer, Xine, Kaffeine padly, no chyba ze trzeba cos naprawde pomotac w ich ustawieniach, tyle ze mnie to przerasta przy "pinciuset" opcjach 8-) )
Ponizej probka po lewej obraz jaki daje mi na tych plikach Mplayer i spolka, a pod prawej vlc. (nie na wszystkich akurat trafilo na kilka, ktore mam na dysku)
Obrazek
(oczywiscie moge sie mylic, jak ktos ma chwilke niech zarzuci sobie teledysk Madonny "Sorry" na Onecie)
Z drobniejszych ciekawostek jaki mnie spotkaly to to, ze przy probie zrobienia zwyklego screenshota z Kaffeine obraz okienka wychodzi czarny.
ODPOWIEDZ