Serwer plików i prawo tylko do zapisu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mousik2

Serwer plików i prawo tylko do zapisu

Post autor: mousik2 »

Witam.
Chciałbym udostępnić folder, na moim serwerze, dla użytkowników innych stacji roboczych (głównie dla Windows XP) jednak nie wiem jak sobie z tym poradzić. Chciałbym to zorganizować w następujący sposób:
  • mapując dysk sieciowy,
  • użytkownicy docelowo mieliby mieć prawo zapisu lecz nie mogliby odczytywać/otwierać innych folderów/plików (nawet swoich, chodzi tu o wrzucenie plików i nic więcej),
  • dodatkowo jeden użytkownik miałby wszystkie prawa do udziału.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić w jaki sposób skonfigurować udział w Sambie lub innym narzędziu, żeby zrealizować taką funkcjonalność?
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

A nie lepiej postawić serwer ftp (np: proftpd)? I dla użytkowników którzy mieliby korzystać z udostępnionych przez ciebie treści, zmienić katalog domowy na ten sam (usermod -d), oraz nadać odpowiednie prawa oczywiście?
mousik2

Post autor: mousik2 »

To jest jakieś wyjście jednak użytkownicy nie będą mieli kont na serwerze albo będą mieli jedno konto, które pozwoli na zapis w konkretnym udziale. Użytkownicy to grupa młodych osób i nie ma możliwości aby każdy miał swoje konto i logował się przez SSH, FTP czy inną metodą. Zostaje mi udostępnienie folderu... Tylko jak zrobić prawo tylko do zapisu dla anonimowego użytkownika?

[ Dodano: |16 Gru 2009|, 2009 18:55 ]
Post pod postem ale z rozwiązaniem:
Udostępniłem w Sambie dwa razy ten sam folder, jeden udział dla użytkowników, drugi dla "admina".
W udziale dla użytkowników:

Kod: Zaznacz cały

create mask 077 dla nobody
W udziale admina:

Kod: Zaznacz cały

guest unix user=uzytkownik
To wszystko co chciałem zrobić. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ