instalacja sterowników karty dźwi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Wyłącz xy i w tekstowym wykasuj plik /home/twoja_nazwa/.kde/share/config/phonondevicesrc
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Post autor: pinochio »

pavbaranov pisze: Po pierwsze przeglądnąć w końcu system, który masz. Zobaczyć, co gdzie jest. (Zobaczyć, a nie bawić się tym, na to czas jeszcze przyjdzie).
Po drugie w KDE nazywa się to systemsettings bądź ustawienia systemowe i jest to - ostrożnie używane i z rozmysłem - Twoim przyjacielem także w takich sprawach.
Macie specyficzny sposób zachęcania do nauki Linuksa-Debiana, z tym, że niewielu może przy tym skorzystać. Jak widziałem wczoraj przeszukując Google, jak tacy użytkownicy jak "Kaka" w 2006 roku pytania zadawali i szukali odpowiedzi na zagadnienia związene z instalacją Debiana i jakie absurdalne odpowiedzi wymyślali, to aż się za głowę łapie...
Znalazłem i usunąłem problem:
KDE-Ustawienia systemowe->Administracja systemu-multimedia-> zakładka Preferowane urządzenia - Wyjście audio i dla wszystkich tegoż podkategorii, w okienku - Preferowane urządzenia dla poszczególnych kategorii, należało Intel ICH5 with ALC850 (Intel ICH5) przenieść do góry nad Internal PC-Speaker (pcsp), żeby Intel ICH5 wybierany był jako pierwszy, a nie Internal (pcsp), zastosuj i meldunek o przywracaniu do ICH5 się nie ukazuje, bo startuje jako pierwszy.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

pinochio pisze:KDE-Ustawienia systemowe->Administracja systemu-multimedia-> zakładka Preferowane urządzenia - Wyjście audio i dla wszystkich tegoż podkategorii, w okienku - Preferowane urządzenia dla poszczególnych kategorii, należało Intel ICH5 with ALC850 (Intel ICH5) przenieść do góry nad Internal PC-Speaker (pcsp), żeby Intel ICH5 wybierany był jako pierwszy, a nie Internal (pcsp), zastosuj i meldunek o przywracaniu do ICH5 się nie ukazuje, bo startuje jako pierwszy.
Chłopie Ty sam nie wiesz o czym piszesz.
Już Ci wcześniej napisałem ze linux to nie windows.

Jesli Twoja karta nie była skonfigurowana u podstawy to te okienka by Twojej karty nawet nie wykryły bo to są tylko nakładki.

Wypada mieć nadzieję że kiedyś to zrozumiesz.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ilin, to akurat, mu się dobrze udało zrobić. Owe systemsettings było/miało być remedium na:
pinochio pisze: Jak pozbyć się tego komunikatu, bo szybko znika?
Kartę już mu pomogłeś skonfigurować.
Swoją drogą dziwne, bo mam tę samą kartę (jeśli to-to tak można nazwać) i ilekroć instalowałem linuksa (nie tylko Debiana), to wykrywana i ustawiana była automatycznie.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

pavbaranov pisze:Owe systemsettings było/miało być remedium

To było ostatnie stadium konfiguracji.

Gdyby nie pokazał amixer scontents gdzie jasno było pokazane ze ma pomutowane kanały do teraz byśmy nie wiedzieli co jest grane.

Druga sprawa to też nie wiemy czy ta karta na starym jądrze działała czy nie.
Pewniej było przejsc na nowsze co wiąże się z nowszym sterownikiem.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

ilin pisze: Chłopie Ty sam nie wiesz o czym piszesz.

Jesli Twoja karta nie była skonfigurowana u podstawy to te okienka by Twojej karty nawet nie wykryły bo to są tylko nakładki.
Ale ja teraz o niebie, a ty o chlebie...
A wracając do tego co piszesz, to skopana jest instalacja i konfiguracja tej alsa-base. I ja dobrze główkowałem robiąc deinstalację i instalację, wychodząc z założenia, że może skopane są domyślne ustawienia tego pakietu, w tym przypadku okazało się alsamiksera. W takim przypadku, usunięcie pakietu wraz z jego konfiguracją:

Kod: Zaznacz cały

# apt-get remove --purge pakiet ...
     # dpkg    --purge        pakiet ...
powinno po nowej instalacji przywrócić domyślne ustawienia. Byłem i tak do tego sceptyczny, bo przecież ja nic wcześniej nie grzebałem w ustawieniach tego alsamiksera, a okazuje się, że to standardowo ma ten mikser skopane domyślne ustawienia. I ja teraz wiem, że jak ktoś kiedyś zada podobne pytanie, to nie trzeba będzie szukać długo przyczyny, tylko od razu skierować na ustawienia alsamiksera, wszystko na "00" - czyli "on".
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

pinochio pisze:
ilin pisze: Chłopie Ty sam nie wiesz o czym piszesz.

Ale ja teraz o niebie, a ty o chlebie...
A wracając do tego co piszesz, to skopana jest instalacja i konfiguracja tej alsa-base. I ja dobrze główkowałem robiąc deinstalację i instalację, wychodząc z założenia, że może skopane są domyślne ustawienia tego pakietu, w tym przypadku okazało się alsamiksera. W takim przypadku, usunięcie pakietu wraz z jego konfiguracją:

Kod: Zaznacz cały

# apt-get remove --purge pakiet ...
     # dpkg    --purge        pakiet ...
powinno po nowej instalacji przywrócić domyślne ustawienia. Byłem i tak do tego sceptyczny, bo przecież ja nic wcześniej nie grzebałem w ustawieniach tego alsamiksera, a okazuje się, że to standardowo ma ten mikser skopane domyślne ustawienia. I ja teraz wiem, że jak ktoś kiedyś zada podobne pytanie, to nie trzeba będzie szukać długo przyczyny, tylko od razu skierować na ustawienia alsamiksera, wszystko na "00" - czyli "on".
Nadal nic nie rozumiesz.

Nic nie jest skopane.
Kazda karta jest inna.
Ze u Ciebie musi byc OO to nie znaczy ze zawsze tak musi być.

U mnie np musi być MM.
U kogo innego jeszcze inaczej jeden suwak tak inny tak.

Kart są setki jak nie tysiące modeli i jeśli ktoś komuś próbuje coś pomóc to nie znaczy że ma taką samą kartę i wszystko mu dokładnie powie.

Ty nawet nie raczyłeś przetestować wszystkich ustawien mixera o (co prosiłem )siedząc przed swoim kompem i słysząc jak na co reaguje.

Jeśli nadal bedziesz szukał dziury w całym zamiast słuchać rad i samemu próbować cos robić to wszyscy oleją twoje posty i nikt Ci nie będzie chciał pomagać.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

ilin pisze: Ty nawet nie raczyłeś przetestować wszystkich ustawien mixera o (co prosiłem )siedząc przed swoim kompem i słysząc jak na co reaguje.
Testowałem na okrągło, ale tam jest chyba z 10 potencjometrów, to i kombinacji wraz z wyłącznikami jest od groma. Dopiero jak wskazałeś na "off" przy "Left", "Right" (tam takowych nawet nie ma), wszystko włączyłem na "on", u mnie "00" i wszystkie potencjometry krańcowo. Temat wyczerpany, dzięki za pomoc.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ilin pisze:Druga sprawa to też nie wiemy czy ta karta na starym jądrze działała czy nie.
Działa co najmniej na 2.6.17 (bodaj pierwszy Etch). Zatem nie wprowadzaj zamętu.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

pavbaranov Masz identyczne ID karty ?

Wg tej strony http://kmuto.jp/debian/hcl/index.rhtmlx działa od 2.6.25 a z doświadczenia wiem że nie zawsze podane tam wersje kernela dzialały.Dopiero nowsze sterowniki kartę ożywialy.
ODPOWIEDZ