aktualizacja Debiana do nowej wersji i

Ogólne pytania dotyczące systemu
Hardek

aktualizacja Debiana do nowej wersji i śmieci po?

Post autor: Hardek »

Witam!

Od dłuższego czasu męczy mnie pytanie dotyczące aktualizacji Debiana z wersji x do x+1. Czy po takiej aktualizacji zostają jakieś ,,śmieci'' lub stare wersje jądra itp.? Dodam jeszcze, że używam Debian Lenny (stabilna wersja). Prosiłbym również o podanie sposobów usunięcia takowych pozostałości (jeżeli oczywiście są).
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Hardek pisze:Czy po takiej aktualizacji zostają jakieś "śmieci" lub stare wersje jądra itp.?
Stare wersje jądra możesz usunąć jak każdy inny pakiet w systemie. Co do "śmieci", to nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jeżeli chodzi Ci o nieużywane pliki konfiguracyjne pozostałe po usuniętych programach i osierocone pakiety, to można wywalić je na przykład tak:

Kod: Zaznacz cały

aptitude purge $(deborphan) && aptitude purge ~c
Hardek

Pisząc "śmieci" miałem na myśli np. pliki tymczasowe, stare wpisy w katalogu etc.
ArnVaker

Pliki tymczasowe to właściwie tylko pobrane do aktualizacji pakiety w /var/cache/apt/archives. Możesz je usunąć przez:

aptitude clean
"¦mieci" w /etc zostaną "załatwione" przez to:

aptitude purge ~c
Generalnie nie masz się o co martwić :)
Hardek

Czyli mam rozumieć, że po usunięciu plików z /var/cache/apt/archives, usunięciu starego jądra oraz wykonaniu polecenia

aptitude purge ~c 
system będzie czysty?
ArnVaker

"Czysty" to pojęcie względne. Ja w każdym razie nie widzę potrzeby czyszczenia czegoś więcej, niż usunięcie niepotrzebnych pakietów (choćby starych jąder) oraz wykonanie polecenia:

aptitude clean && aptitude purge $(deborphan) && aptitude purge ~c
Hardek

ArnVaker pisze:"Czysty" to pojęcie względne. Ja w każdym razie nie widzę potrzeby czyszczenia czegoś więcej, niż usunięcie niepotrzebnych pakietów (choćby starych jąder) oraz wykonanie polecenia:
Rozumiem. Bardzo dziękuje za informacje.
ODPOWIEDZ