[+] Lenny do Squeeze ze

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Post autor: pinochio »

Ister pisze:pinochio, w większości zgadzam się z sugestiami pavbaranova. Przede wszystkim absolutnie nie próbuj montować pod Linuksem partycji Windowsowych dopóki:
(...)
Aha, nigdy nie kopiuj nic do plików w katalogu /dev Później dowiesz się, co tam można robić i jak, ale to co zrobiłeś (skopiowanie bezpośrednio na /dev/sda1) namieszało Ci w systemie. Dostęp do dysków/dyskietek odbywa się właśnie przez ich montowanie w odpowiednich katalogach i później pracę na tych katalogach, zaś to co masz w /dev to tylko uchwyty informujące system gdzie te dane fizycznie są i jak się do nich dostać.

Oczywiście jestem zdania, że skoro dotychczasowe problemy Cię nie zniechęciły, to masz dość zapału, żeby Linuksa poznać. Ale musisz trochę mniej robić po omacku, więcej czytać i myśleć. To tak na początek.
I to się nazywa logiczne tłumaczenie. Dziękuję i rzeczywiście, chyba pavbaranov miał rację. Ja się kierowałem cały czas poradnikiem instalacji z waszego forum http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819 i zgodnie z nim, nie instalowałem na początku żadnego środowiska graficznego, a dopiero po instalacji podstawowej i zaktualizowaniu automatycznie z internetu 7 pakietów Lenny (tyle mi się wgrywało z sieci podczas instalacji z płytki) i aktualizacji do Squeeze, przystąpiłem zgodnie z opisem w poradniku do instalacji KDE i tak jak na tej stronie jest napisane, zainstalowałem pakiet:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde kde-i18n-pl
ale nie dałem wcześniej tego kodu:

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
obawiając się, że zainstaluje mi się Gnome taki jak na płytce do Lennego.

Teraz wszedłem do aptitude:

obrazek

i widzę, że zainstalowane mam w KDE tylko dwa pakiety:

A kaboom 1.1.2
Obrazek2

i:

A kde-l10n-pl 4:4.3.2-1
Obrazek3

Z Gnome oczywiście nie mam nic zainstalowane. Powiedzcie mi teraz, czy mam to usunąć najpierw, najlepiej bezpośrednio wchodząc do aptitude i wciskając "g" i zainstalować jakąś całą metapaczkę, np. kde-standard i czy oczywiście te środowisko wcześniej przed instalacją kde też zainstalować?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

pinochio, raz jeszcze:
jeśli chcesz mieć KDE, to zobacz z czego się składa i zainstaluj to co potrzebujesz/chcesz. Paczk: kde-cośtam są metapaczkami, czyli paczkami, które instalują inne. Wszystko masz (no powiedzmy) opisane na packages.debian.org
Ile razy mam Ci pisać: zainstaluj kdebase*, kwin, a potem to co potrzebujesz? Jeśli nie wiesz co potrzebujesz, znów przeglądnij packages itd.i
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

MAM DEBIANA SQUEEZE Z KDE 4.3.2-2

Dziękuję wszystkim za cierpliwość.
A więc tak. Najpierw zacząłem w odwrotnej kolejności jak instalowałem i usunąłem

aptitude remove kdm
potem

aptitude remove kde kde-i18n-pl
następnie

aptitude update

poinformowało, że jest dostępnych dzisiaj 6 nowych pakietów, następnie

aptitude upgrade

i wszystko przebiegło bezproblemowo, ileś tam kb zaktualizowało.

Następnie

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
(którego wcześniej środowiska graficznego wcale nie instalowałem).
Aktualizacja i konfiguracja karty graficznej przebiegła automatycznie i następny kod

dpkg-reconfigure xserver-xorg

okazał się zbyteczny, 0 pakietów zostało skonfigurowanych (bo już przy wcześniejszym wszystko poszło automatycznie).
Kolejnym krokiem było zainstalowanie środowiska KDE matapaczki minimal

aptitude kde-minimal

na koniec menedżer logowania

aptitude install kdm
Reset kompa, wybieram w grubie debiana z góry i w try miga po zalogowaniu się moim oczom ukazuje się okienko konfiguracji kde automatyczna zmiana z KDE 3 na KDE 4. I na samym końcu ukazuje się piękny pulpit Squeeze z KDE 4, a że KDE 4 jest zainstalowane po angielsku wszedłem do terminala i jako root wykonałem ostatni

i mam nadzieję, że po uruchomieniu Debiana, będę miał już piękne Squeeze z KDE 4 po polsku (teraz jestem jeszcze w Windowsie).
Tak więc moje nieuctwo było wyłącznie winą tego całego zamieszania, za co wszystkich przepraszam i jednocześnie dziękuję, ponieważ się dużo już nauczyłem. Dziwię się teraz, dlaczego inni mieli takie problemy, nie popełniając takich przedszkolnych błędów jak ja. Można powiedzieć, że Squeeze jest już stable!
pavbaranov
Senior Member

I gratuluję, jednak... jedna uwaga jeszcze:
pinochio pisze:Kod:
aptitude update
zaktualizowały mi się przy tym dzisiaj 6 pakietów, następnie
aptitude update nie dokonuje żadnej aktualizacji żadnych pakietów, a jedynie aktualizacji listy dostępnych pakietów w repozytoriach. Po prostu informuje system, o nowych wersjach, które są dostępne, ale niczego nie zmienia w systemie (nie aktualizuje żadnego programu).
pinochio pisze:Kod:
Pisałem Ci już: nie istnieje paczka związana z KDE4, która nazywa się "kde" ;)
Czytaj - choć wiele tego zostało napisane - co się pisze i... jeszcze więcej ;)
Powodzonka!
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

[quote="pavbaranov"]I gratuluję, jednak... jedna uwaga jeszcze:
aptitude update nie dokonuje żadnej aktualizacji żadnych pakietów, a jedynie aktualizacji listy dostępnych pakietów w repozytoriach. Po prostu informuje system, o nowych wersjach, które są dostępne, ale niczego nie zmienia w systemie (nie aktualizuje żadnego programu).

Pisałem Ci już: nie istnieje paczka związana z KDE4, która nazywa się "kde" ]

Zgadza się, aktualizacja tych 6 pakietów pobrała i zainstalowała, trochę to trwało, zaraz to poprawię. Dziękuję Ci pavbaranov, moderatorowi i innym, ale nienawidzę formatowania, zawsze lubię coś naprawić i się nauczyć. Te paczki, o których mi pisałeś, w kde-minimal są już zintegrowane, czy trzeba je ekstra instalować? Zresztą to mogę pewnie zobaczyć już teraz w aptitude. Ale do czego one są przydatne, za co odpowiadają?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznij teraz przeglądać, na spokojnie, ,,Debian Reference'' i uzyskasz odpowiedź na dalsze pytania.
pavbaranov
Senior Member

pinochio pisze:Te paczki, o których mi pisałeś, w kde-minimal są już zintegrowane, czy trzeba je ekstra instalować?
Nie. Zresztą - jeśli chesz - wydaj sobie polecenie zainstalowania którejkolwiek z nich i zobacz co się dzieje. Też Cię czegoś nauczy.
pinochio pisze:Ale do czego one są przydatne, za co odpowiadają?
Te kdebase* itd. to jest po prostu KDE4. Jest tam też trochę innych programów jak bodaj np. kwrite. Niemniej jednak, po prostu można napisać tak: bez nich, nie ma KDE.

Pomysł, by instalować poszczególne paczki, a nie ciągnąć je przez metapaczkę, związany jest z tym, że w innym wątku pojawił się problem, przy zastosowaniu kde-minimal. Z drugiej strony, wszelkie metapaczki powodują w Debianie powiązania pomiędzy sobą tego, co w metapaczce się znajduje. Potem usunięcie czegokolwiek co dostarczała taka metapaczka, bywa gimnastyką (zobacz sobie na przykładzie paczki xorg, którą zainstalowałeś, a która dostarczyła Ci np. dość dużo sterowników kart graficznych, których w ogóle nie wykorzystasz).
ODPOWIEDZ