Modem Option Icon 225 w Orange - Lenny

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Miziak

Modem Option Icon 225 w Orange - Lenny

Post autor: Miziak »

Witam.
Dziś zostałem szczęśliwym posiadaczem Debiana 5 no i nie byłoby w tym nic szczególnego ale chciałem się w tym oto systemie połączyć z internetem z pomocą modemu Option Icon 225, przedtem poprosiłem wujka Google o pomoc, wszystko elegancko sobie wydrukowałem (z drugiego systemu Windows XP Pro). Zrobiłem wszystko, jest perfekt powpisywane, odpalam i nic. Po tym próbowałem innych sposobów ale też nie pomagało. Jak zaznaczyłem wyżej to moja pierwsza styczność z Linuksem i proszę jeśli ktoś uruchomił ten modem u siebie i działa mu internet niech napisze mi taki mały poradnik abym ja zrozumiał lub proszę o jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam,
Miziak.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Odpaliłem sobie forum Debiana, co nawet je moderuję. Znalazłem nowy wątek i nawet ciekawy. Przeczytałem i... dup*.
Czy my jesteśmy wróżkami, by Ci odpowiedzieć na Twój "problem" w jakikolwiek sposób? Przecież nawet nie zadałeś normalnie pytania.
Ten model powinien działać z umtsmon (ale sprawdź) - wówczas będziesz miał dość prosto. Ewentualnie z aplikacją Vodafone (nie pamietam nazwy). Na pewno działa z global3g (ściągnij przynajmniej by potestować), a generalnie obsługiwany jest przez (nowe) network-manager. To z graficznych. W pozostałych przypadkach należy:
1. poinformować system o tym, że ma taki modem i w jaki sposób ma go rozpoznawać (jeśli potrzebuje),
2. ewentualnie podać mu jakieś kody Hayesa, jeśli potrzebuje
3. być może skorzystać z programów usb_modeswitch bądź/i comgt lub innych, właściwych
4. uruchomić wvdial (może być też pywvdial).
Reszta informacji, po sprecyzowaniu problemu w sposób umożliwiający na niego udzielenie odpowiedzi.
Miziak

Na pewno działa z global3g (ściągnij przynajmniej by potestować)
ściągnąłem testowałem i nic ciągle wywala zły port lub niepodłączony modem.

Korzystałem też z tego http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=79432#79432 ale przy odpalaniu skryptu błąd "Script connection filed" czy cios w tych klimatach ;/

Ps. w skryptach zmieniłem dane pod orange żeby nie było.
pavbaranov
Senior Member

OK.
1. Sprawdziłeś czy kody Twojego modemu są dokładnie takie, jak w tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=79432#79432 ? Jeśli nie, to podłącz i zobacz lsusb.
2. Jeśli tak - pokaż, że wykrywa Ci modem (tak jak w poprzednim linku); jeśli nie - wydaj prawidłowe polecenie modprobe (z roota).
Jeśli to będzie ok, to zajmiem się wvdialem
Miziak

Dziękuję w ogóle za pomoc i za zainteresowanie.

Powiedz dokładnie o co chodzi z ,,kodem modemu'' bo jak już mówiłem dzisiaj jest moje pierwsze spotkanie z Linuksem i wielu rzeczy po prostu nie rozumiem. To ja bym jutro wszystko posprawdzał i opiszę tu co tam mi terminal powie na to.
pavbaranov
Senior Member

Poradnik zawart tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=79432#79432 zaczyna się od poinformowania linuksa, że urządzenie przedstawiające się jako pochodzące od producenta (vendor) o kodzie 0xaf0 oraz jako jego produkt (product) 0x6971 ma być widziane w określony sposób. Niekiedy się zdarza, że producent zmieni jakiś chipset, bez zmiany oznaczenia modelu, albo że w takiej instrukcji jest jakiś błąd, stąd też przed wydaniem tego typu komend jak modprobe cośŧam, należałoby sprawdzić, czy instrukcja dotyczy także Twojego modemu. Stąd też, to lsusb (po włożeniu modemu do usb i oczywiście w konsoli). Wówczas, pojawi Ci się coś takiego pośród innych linijek:

Kod: Zaznacz cały

Bus 001 Device 002: ID 19d2:0033 ONDA Communication S.p.A.
(Oczywiście wpis ten dotyczy mojego modemu). W miejscu pierwszych czterech cyferek po ID będziesz miał cyferki Hueweia i jest to kod vendor, w miejscu dalszych (po dwukropku) cyferek, będziesz miał kod produktu. Potem jeszcze powinna być informacja, że to Huewei.
Teraz, w konsoli, jako root musisz wydać polecenie:

modprobe usbserial vendor=0xpierwsze_cztery_cyfry product=0xdrugie_cztery_cyfry
Od tej chwili, linux będzie wiedział, że może tam przesłać informacje do tego urządzenia tak jak do innych serialowych (modemy zwykle, w przeszłości były tak podłączane i chyba do tej pory tak pozostało).
Teraz dla sprawdzenia, czy jest ok:

dmesg | grep usb
Jeśli wszystko ok, to możesz się zabawić w ustawianie połączenia. Choćby z zastosowaniem umtsmon, ale nie tylko. Możesz z pywvdialem, czy w konsoli z wvdialem, albowiem jak ktoś tu napisał - nie ma lepszego programu od tego ostatniego.
Miziak

Dobrze, dziękuję bardzo za pomoc, po sql wszystko zrobię w razie kłopotów z samym połączeniem się z internetem napiszę.

Ps. Dziękuję za poprawę ,,byków'' z postu wyżej ale po prostu pisałem go z telefonu.

[Dodano: |8 Gru 2009|, 2009 19:17]
Dobrze, więc zrobiłem tak jak mówiłeś i terminal podał mi:

[    4.425419] usb 1-2: New USB device found, idVendor=0af0, idProduct=6971
[    4.425430] usb 1-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=4
[    4.425435] usb 1-2: Product: Globetrotter HSDPA Modem
[    4.425439] usb 1-2: Manufacturer: Option N.V.
[    4.425443] usb 1-2: SerialNumber: Serial Number
[   17.617190] usblp0: USB Bidirectional printer dev 2 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x1604
[   17.617252] usbcore: registered new interface driver usblp
[  229.267956] usbcore: registered new interface driver usbserial
[  229.267991] usbserial: USB Serial support registered for generic
[  229.268126] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[  229.268132] usbserial: USB Serial Driver core
Więc, chyba jest dobrze?
Ale teraz jak się połączyć z internetem?
pavbaranov
Senior Member

Ale teraz jak się połączyć z internetem?
Teraz nadeszła pora na przedstawienie swego systemu ;) W czym chcesz uzyskać to połączenie (jakiego środowiska i w której wersji używasz)?
Niezależnie od wersji są pywvdial, umtsmon i - tekstowe - wvdial. Jest jeszcze Vodafone Mobile Connect. Nadto w KDE4 jest jeszcze plasmoid network-managera, a w Gnome sam nm; podobnie w XFCE jest aplet odpowiadający za połączenie komórkowe.
Osobiście korzystam z... wvdiala, ale jak znajdę chwilę cierpliwości, to ustawię przez network-magagera.
Generalnie - musisz znaleźć skrypt właściwy dla Twojego modemu (chyba, że któraś z aplikacji go już ma).

Jedno pytanko do lepiej obeznanych w temacie - ten modem wymaga użycia comgt przed wvdialem, czy nie?
Miziak

Mam Debiana5, środowisko to jakieś kde, nie pamiętam dokładnie. Sposób połączenia może być tekstowy.
pavbaranov
Senior Member

Idąc na łatwiznę, spróbuj tego: http://umtsmon.sourceforge.net/
Zobacz sobie jeszcze na komentarze w supported card (Icon jest).
Jeśli nie pójdzie, to będziemy się bawić w środowisko tekstowe.
W przypadku Twojego modelu - niestety nie wiem i nie pamiętam, czy potrzeba używać dwu narzędzi, tj. usb_modeswitch oraz comgt. Poszukaj w sieci. Jeśli tak, to przed wprowadzeniem tego co dotychczas winieneś użyć usb_modeswitch (powoduje przełączenie się modemu z pendrive na modem i odwrotnie) oraz po tym, co zrobiłeś jeszcze comgt (tu - jak pisałem - nie wiem, czy potrzebne). Potem właściwie skonfigurowany wvdial.
ODPOWIEDZ