ustawienie adresu DNS dla intranetu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
tornax

ustawienie adresu DNS dla intranetu

Post autor: tornax »

Witam.

Jestem nadal świeżym użytkownikiem Linuksa a chciałbym zrealizować następujące rozwiązanie, przy czym poradniki znalezione w sieci nie bardzo mi pomagają. Do rzeczy.

Mam tutaj małą sieć lokalną na ~7 komputerów, z czego uruchomiłem ostatnio serwer na Debianie (wcześniej ten sam komputer funkcjonował jako serwer ale z windowsowym systemem), a w sieci za dostęp do internetu odpowiedzialny jest ruter ADSL.

Serwer działa pod adresem 192.168.1.2, ruter pod 192.168.1.1

Teraz tak - posiadam również domenę DDNS-ową (powiedzmy że nawzywa się mojadomena.ath.cx), która wraz z funkcjonalności rutera (przekierowanie portów) cały ten ruch przenosiła na serwer (jeszcze wtedy windowsowy).

Ponieważ wcześniej, jeżeli ktoś próbował się dostać na serwer z użyciem adresu mojadomena.ath.cx, to naturalnie jego połączenie wychodziło poza intranet i wracało do sieci, niepotrzebnie długą trasą.

To co chciałbym uzyskać to konfiguracja DNS-a na serwerze tak aby użytkownicy intranetu podając adres mojadomena.ath.cx byli od razu kierowani na adres lokalny 192.168.1.2

Nie mam przy tym problemu z konfiguracją DHCP jednak ustawienie DNS pozostaje jakąś wielką łamigłówką.

Mam nadzieję, że problem przedstawiłem jasno, prosiłbym o jakieś wskazówki i pomoc w takiej konfiguracji, podejrzewam, że nie ma z tym dużo pracy ale jak napisałem, dostępne poradniki (a w każdym razie, te które znalazłem) przyprawiają mnie o zawrót głowy.
budzigniew

Post autor: budzigniew »

Skojarz nazwe hosta z jego IP na routerze.
tornax

To tylko ruter przez małe 'r' (FRITZ!Box Fon WLAN 7050 Annex A) nie mam żadnej możliwości wejścia w takie ustawienia. Nie znalazłem też nigdy żadnego nieoficjalnego i sprawdzonego zestawu firmware, które by rozszerzało jego konfigurowalność.
budzigniew

Post autor: budzigniew »

W takim razie masz co najmniej dwa wyjscia:

1. Instalujesz sambe. Jest to o tyle lepsze rozwiazanie, ze przy okazji bedziesz mogl uruchomic serwer plikow w sieci.

2. Dodajesz do pliku hosts w Windows linijke:

Kod: Zaznacz cały

adres.ip nazwa.serwera
Minusem tej metody jest fakt, ze musisz to zrobic na kazdym komputerze podlaczonym do sieci.

Prawdopodobnie da sie w jakis sposob zmusic Linuksa do rozglaszania swojej nazwy, ale poniewaz u siebie tego nie stosuje, to nie wiem jak to zrobic... jeszcze!
tornax

Wiem, że mogę tak zrobić ale czasem się zdarza, że pojawiają się dodatkowe komputery w sieci połączające się przez wifi.

Chcę to rozwiązać przez postawienie i odpowiednią konfigurację DNS-a czyli tak jak powinno to chodzić. Jak dla mnie może to być dowolny serwer DNS, jak na razie męczę się z Bind9 ale rezultat jest żaden.
ODPOWIEDZ