Mam następujący problem z Javą.
Korzystam z Debiana (AMD64) z GNOME. Zainstalowałem Operę 10.10. Opera sama wykryła sobie wszystkie wtyczki, poza Javą.
W |Preferencje|Zaawansowane|Zawartość|Opcje Javy podałem ścieżkę /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.16/jre/lib/amd64/
Po wciśnięciu przycisku sprawdź, komunikat głosi, iż ścieżka "wydaje się" () prawidłowa.
Restartuję Operę wchodzę w |Pomoc|O Operze i przy Javie widzę: "¦rodowisko uruchomieniowe Javy (JRE) zainstalowane"
Wchodzę na stronę http://www.javatester.org/ klikam na test Javy i wyświetla mi się komunikat, że przeglądarka zablokowała Javę, pod F12 Java sama się odznacza i to samo w |Preferencje|Zaawansowane|Zawartość|Opcje Javy
Po zaznaczeniu z powrotem i uruchomieniu jakiegokolwiek testera, Java nie działa, Opera ją odznacza, a w |Pomoc|O Operze przy javie nagle wyświetla się, że środowisko Javy nie jest zainstalowane.
Dodam tylko, że pod IceWeaselem, wszystko działa.
PS Próbowałem dodawać ręcznie do wtyczek opery pliki libnpjp2.so i libjavaplugin*.so ale nic to nie daje.
PS. Post został skopiowany z polskiego forum opery, gdyż tam nie uzyskałem pomocy.