dysk
dysk
Witam.
Czy jest możliwośc przekonwertowania partycji NTFS na jakąś linuksową?.Tzn mam 3 partycje windosowskie , ale jednej z nich nie wykorzystuje prawie wcale bo nie korzystam z Windowsa(rodzinka korzysta)i chciałbym tą swoją zamienć na EXT3, tylko nie wiem czy jest taka możliwość(oczywiście bez utraty danych).
Czy jest możliwośc przekonwertowania partycji NTFS na jakąś linuksową?.Tzn mam 3 partycje windosowskie , ale jednej z nich nie wykorzystuje prawie wcale bo nie korzystam z Windowsa(rodzinka korzysta)i chciałbym tą swoją zamienć na EXT3, tylko nie wiem czy jest taka możliwość(oczywiście bez utraty danych).
raczej nie ma takiej możliwości, a przynajmniej nie słyszałem o czymś takim i jest to mało prawdopodobne (według mnie), po prostu skopiuj te dane z tej partycji, (np. na inne partycje, na płytki, whatever) potem zmień format (fs) partycji (czyli przeformatuj partycje), i z powrotem skopiuj dane na tą partycje.
aloha
aloha
Oki rozumiem że z poziomu linuksa nie ma takiej możliwości , ale czy nie dało by się np. darmowym paragon managerem , albo partition magiciem :?: .Wiem że tam mogę tworzyć partycje linuksowe , więc dlaczego nie mógłbym ich przekonweertować? :-P .Oczywiście to tylko moje domysły(i nadzieje).Co do przerzucenia danych na inną partycję to nie mam takiej dużej , ale w ostateczności pożyczę od kumpla 120 GB.
z tego co ja wiem, to nie dasz rady tak zrobić, więc szkoda sobie zawracać głowę, lepiej pożycz ten dysk od kumplafanatico pisze:Oki rozumiem że z poziomu linuksa nie ma takiej możliwości , ale czy nie dało by się np. darmowym paragon managerem , albo partition magiciem :?: .Wiem że tam mogę tworzyć partycje linuksowe , więc dlaczego nie mógłbym ich przekonweertować? :-P .

aloha
Witam.Dokładnei tak zrobiłem , porzyczylem hdd , sformatowałem jako ext3 i zamontowałem - w tej chwili mi się kopiuje 60 GB danych , więc korzystając z wolnej chwili chciałbym się zapytać .
Czy jest sens 60 GB przeznaczać na /home?.Tzn może podam mój układ partycji - mam 2 windowsowe - ntfs , /-10 GB , swap - 700(jakoś tak,nie pamiętam dokładnie) no i tą właśnie którą teraz będę zmieniał z ntfs na ext3 .Dziękuje za pomoc ;-)
Czy jest sens 60 GB przeznaczać na /home?.Tzn może podam mój układ partycji - mam 2 windowsowe - ntfs , /-10 GB , swap - 700(jakoś tak,nie pamiętam dokładnie) no i tą właśnie którą teraz będę zmieniał z ntfs na ext3 .Dziękuje za pomoc ;-)
Oki zaczyna się robić nie ciekawie :-) .Format oszedł bez problemu , zamontowałem partycję i zacząłem na nią kopiować swoje dane - po 3 % wyskakuje komunikat że nie można skopiować jaiegoś tam pliku - więc go pominąłem , zaraz po tym wyskoczył następny i następny i następny więc wziąłem auto(jest taka opcja autopomijania) i w tym oto momencie z 3 % nagle zrobiło się koło 50 % i kopiowało jak szalone.Wchodzę na tą partycję a tam same katalogi(żadnych plików) :shock: .Jak chcę wejść w tą partycję z której kopiuje i po kolei katalog po katalogu skopiować to mi wyskakuje komunikat że ten katalog już nie instnieje . Nie wiem , czy dobrze zrobiłem ale nadałem wszystkie prawa wszystkim użytkownikom tak już w akcie desperacji bo nie wiem co mam zrobić .
Coś tu nie gra , tylko nie wiem co(tzn te znaki zapytania nie irytują i wiem że ne mam praw dostępu do tych plików , ale dlaczego?) , ale myślałem że do ext3 nie trzeba nadawać praw wykonania dla wszystkich userów - zresztą nie wiem co mam zrobić - będę wdzięczny za pomoc!
------------------------------------
dodam że chmod 777 nazwa_pliku mi daje:
Lukic to dysk który zamontowałem z systemem plików ext3 i wcześniej miałem taką możliwość tzn nadania atrybutów w ten sposób - teraz nie!
Kod: Zaznacz cały
debian:/mnt/lukic# ls -l
razem 133048
drwxr-xr-x 2 fanatico fanatico 4096 2007-04-21 15:13 and1
drwxr-xr-x 5 fanatico fanatico 4096 2007-01-08 12:34 archiwaMusic
drwxr-xr-x 5 fanatico fanatico 4096 2007-04-21 15:45 artykuły
?--------- ? ? ? ? ? DivX521XP2K.exe
?--------- ? ? ? ? ? e-book
drwxr-xr-x 18 fanatico fanatico 4096 2007-01-09 19:47 EnemyTerritory
?--------- ? ? ? ? ? filmikicdn
?--------- ? ? ? ? ? Filmy
drwxr-xr-x 6 fanatico fanatico 4096 2007-04-11 18:37 gry
drwxr-xr-x 6 fanatico fanatico 4096 2007-01-31 12:16 HTML
drwxr-xr-x 20 fanatico fanatico 4096 2007-04-21 15:21 instalki
?--------- ? ? ? ? ? Linkinpark - Maximum Linkin Park Mp3.192Kbps 2005.rar
-rwxr-xr-x 1 root root 0 2007-04-21 13:53 MSDOS.SYS
?--------- ? ? ? ? ? muzykaFamilia
-rwxr-xr-x 1 root root 136031136 2007-04-21 13:53 Nero-7.2.3.2b_plk_no_yt.exe
?--------- ? ? ? ? ? Nero-7.7.5.1_plk_trial.exe
?--------- ? ? ? ? ? Novell Press - Linux.Firewalls.3rd.Edition.Sep.2005.chm
drwxr-xr-x 49 fanatico fanatico 28672 2007-04-21 16:07 nuta
?--------- ? ? ? ? ? pbsetup.run
?--------- ? ? ? ? ? potwierdzenie_zlozenia_wniosku.pdf
?--------- ? ? ? ? ? print.pdf
?--------- ? ? ? ? ? RECYCLER
?--------- ? ? ? ? ? skanowane
drwxr-xr-x 6 fanatico fanatico 4096 2007-01-09 23:06 soft&info
?--------- ? ? ? ? ? System Volume Information
drwxr-xr-x 9 fanatico fanatico 4096 2007-01-09 11:53 tapEty
?--------- ? ? ? ? ? t_enemyterritories_qw_launch_h264.wmv
?--------- ? ? ? ? ? Test Inteligencji
?--------- ? ? ? ? ? Thumbs.db
?--------- ? ? ? ? ? torrent
?--------- ? ? ? ? ? Windows Xp Professional Configuring For Networks Running Novell Netware And Unix Operating Systems.pdf
drwxr-xr-x 14 fanatico fanatico 4096 2007-02-24 18:10 Wolfenstein - Enemy T
------------------------------------
dodam że chmod 777 nazwa_pliku mi daje:
debian:/home/fanatico# chmod 777 /mnt/lukic
chmod: nie można zmienić uprawnień do `/mnt/lukic': System plików wyłącznie do odczytu
Miałem to samo. Problemem były dowiązania - to znaczy, żadne dowiązania się nie skopiowały. Nie wiem czym to kopiujesz, ale na 99% nie w konsoli. Spróbuj w konsoli.fanatico pisze:wyskakuje komunikat że nie można skopiować jaiegoś tam pliku - więc go pominąłem , zaraz po tym wyskoczył następny i następny i następny więc wziąłem auto(jest taka opcja autopomijania)
man cp
No właśnie w konsoli - daje polecenie :
i dostaje
- to oczywiście jeden zkatalogów , ale jest ich cała masa.Jeżeli źle kopiuje to mi może podpowiedz - zawsze tak kopiowałem .
-r - dlatego że to foldery
./* - wszystkie pliki z bieżącego katalogo - tak to rozumiem.Proszę o pomoc
cp -r ./* /katalog_docelowy
cp: nie można wykonać stat na `./Filmy': Nie ma takiego pliku ani katalogu
-r - dlatego że to foldery
./* - wszystkie pliki z bieżącego katalogo - tak to rozumiem.Proszę o pomoc