Chciałbym Was prosić o pomoc. Jeśli będzie trzeba, jestem gotów nawet trochę zapłacić.
Otóż mam sobie dostęp do Internetu, stały zewnętrzny adres IP (nie neostrada). Teraz wszystkim zarządza ruter. Chciałbym, aby jego rolę przejął komputer stacjonarny Athlon 1600 + 256 ram + 80GB HDD + 2 sieciówki. Ponadto chciałbym dodać, że mam przyznanych aż 6 stałych zewnętrznych adresów IP (może by z nich zrobić DNS-y).
- Jak zrobić z tego router? Zakładając, że będzie przypisywał adresy poprzez DHCP innym komputerom opartym na Windowsie (od Windows 95' poprzez Windows Xp aż do Windows2003 i Ubuntu). W sieci jest jakieś 15 komputerów.
- Jak zrobić z tego serwer WWW? Myślałem o zainstalowaniu czystego Debiana i uruchomieniu na nim DirectAdmina - problem WWW i poczty byłby z głowy.
- Chciałbym też, aby komputery z sieci wewnętrznej, jak i osoby spoza sieci, mogły wykorzystywać ten komputer jako serwer proxy z szyfrowaniem SSL. Czy jest to możliwe? Mam wykupiony certyfikat na jedną z moich domen, dlatego też fajnie by było, gdyby to można było jakoś wykorzystać.
Oczywiście za fachową pomoc odwdzięczę się finansowo, bądź podzielę się swoim serwerem.