Jaki dobry program do tworzenia DVD?
-
Coś się zaktualizowało, chciałem stworzyć DVD-Video, z krótkich filmów tylko się zastanawiam, czy to da radę? Te krótkie są w MPEG-4, odtwarzacz dvd niby czyta niby nie (pisze, że czyta a gdy sprawdzałem to nie odczytało) niestety DVD to już chyba MPEG-2 więc straciłbym jakość i jak to pogodzić?
Edycja:
Pytanko drugie, zainstalowałem JDownloadera, tylko nie mam żadnych skrótów gdzie on się zainstalował? W menu start nie mam nic.
Edycja:
Pytanko drugie, zainstalowałem JDownloadera, tylko nie mam żadnych skrótów gdzie on się zainstalował? W menu start nie mam nic.
Nie ma określenia coś się zaktualizowało? Aby system działał wypada go poprawnie zaktualizować. Należy czytać komunikaty aktualizacji. Początkowo są trochę niezrozumiałe ale to kwestia czasu jak się z nimi oswoisz.djvortexxx pisze:Coś się zaktualizowało,
Teraz przedstaw wyniki polecenia:
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep mplayer
dpkg -l | grep w32codecs
dpkg -l | grep mencoder
-
dpkg -l | grep mplayer
ii mplayer 1:1.0.rc2svn20080706-0.1lenny1 The Ultimate Movie Player For Linux
ii mplayer-skin-blue 1.6-2 blue ski
dpkg -l | grep w32codecs
nic się nie wyświetliło
dpkg -l | grep mencoder
rc xmencoder 0.0-19 GUI Front-End for Mencoder
Użyj Avidemux.
Zainstalować można go poprzez Synaptic Menadżer Pakietów.
A tu mały jego opis:
Powodzenia.
Edycja:
Widzę, że najpierw powinieneś zainstalować kodeki. Najpierw zajmij się kodekami, następnie zainstaluj Avidemux.
Pamiętaj - nie będzie chodził jak nie będzie kodeków.
Zainstalować można go poprzez Synaptic Menadżer Pakietów.
A tu mały jego opis:
Krótki opis programu: Avidemux jest przyjaznym edytorem wideo, przeznaczonym do prostego przycinania, łączenia kilku filmików, wycinania fragmentów, jak również do filtrowania czy kodowania. Wspiera wiele typów plików, takich jak AVI, DVD MPEG, MP4 czy ASF, używając różnych typów kodeków. Zadania można zautomatyzować przy pomocy kolejek oraz potężnych skryptów.
Edycja:
Widzę, że najpierw powinieneś zainstalować kodeki. Najpierw zajmij się kodekami, następnie zainstaluj Avidemux.
Pamiętaj - nie będzie chodził jak nie będzie kodeków.
Zainstaluj:
apt-get install mencoder w32codecs
-
Muszę sobie ponotować to wszystko co piszecie, zwłaszcza polecenia w stylu np.: bo nie znam a się mogą przydać by coś sprawdzić czasem. Zainstalowałem avidemux - działa. Dziękuję.
Pytanie ponawiam gdzie domyślnie instalują się programy, bo nie mam ich w start ani żadnych ikon i nie mogę uruchomić.
Wypróbowałem wine bo jest 1 program, którego mi brak, mianowicie VDJ demo ale rozczarowanie bo wywala błąd o sterownikach dźwięku DirectX. I w ogóle nie wykrywa żadnej karty dźwiękowej, chyba nic się nie da na to poradzić? Niestety takich programów pod Linuksa brak, najwidoczniej muszę napisać własny program (Mikser) to by było osiągnięcie, wiem nie możliwe.
dpkg -l | grep mplayer
Pytanie ponawiam gdzie domyślnie instalują się programy, bo nie mam ich w start ani żadnych ikon i nie mogę uruchomić.
Wypróbowałem wine bo jest 1 program, którego mi brak, mianowicie VDJ demo ale rozczarowanie bo wywala błąd o sterownikach dźwięku DirectX. I w ogóle nie wykrywa żadnej karty dźwiękowej, chyba nic się nie da na to poradzić? Niestety takich programów pod Linuksa brak, najwidoczniej muszę napisać własny program (Mikser) to by było osiągnięcie, wiem nie możliwe.
-
Ma np. bardzo interesujący Interfejs, na poważnie to mym hobby to muzyka więc miałem namiastkę virtualnego dj 
Chociaż sam pomysł pobawienia się w programistę brzmi nie źle, ale to tylko pomysł, nawet nie wiem jak by się za to zabrać i w jakim języku się tu tworzy c++? Mam chyba z 3 książki do tego, kiedyś tam się w to bawiłem ale skończyło się tylko na chęciach.

Chociaż sam pomysł pobawienia się w programistę brzmi nie źle, ale to tylko pomysł, nawet nie wiem jak by się za to zabrać i w jakim języku się tu tworzy c++? Mam chyba z 3 książki do tego, kiedyś tam się w to bawiłem ale skończyło się tylko na chęciach.