Jak po

Ogólne pytania dotyczące systemu
djvortexxx

Post autor: djvortexxx »

Interesujące polecenie, tu już jakieś światełko w tunelu np.:

Kod: Zaznacz cały

[11037.877502] usb 1-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[11037.877506] usb 1-2: Product: Sony Ericsson K550
[11037.877509] usb 1-2: Manufacturer: Sony Ericsson
a gdyby to samo montowało to gdzie? Bo w /mnt, /media nic nie ma.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

djvortexxx, czy zwykły dysk usb - pendrive - jest montowany pod Debianem?
djvortexxx

Pendrive się sam montuje, wszystko w porządku. Ale telefon już nie. Cóż może w moim przypadku się nie da, nie będę wam zawracał głowy.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Nie rezygnuj.
Utwórz jakiś katalog w /mnt/ i spróbuj ręcznie zamontować urządzenie (z roota oczywiście).
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Musisz przełączyć telefon w tryb dysku, co możesz zrobić po podłączeniu kabla.. Jeśli masz hala to menadżer plików powinien automatycznie wykryć i (po kliknięciu) podmontować telefoni jako dysk.

Pozdro, dawno mnie tu nie bylo :mrgreen:
djvortexxx

Normalnie działa. Wybrałem ten tryb dysk, czy jakoś i wyskoczyło na pulpicie ,,phone'' i ,,memory'', a wcześniej gdy to wybierałem nic się nie pojawiało nie wiem czemu ale grunt, że działa. Dzięki Wielkie!

Chciałbym tu odwołać się do pytania nr2 w poście nr1.
Narzędzia w stylu defragmentacji, czyszczenia dysku ze śmieci itp. są? Nie mogę znaleźć, może nazwy dziwne lub jakiś trick w konsoli się wpisuje?

Przepraszam, że tak dopytuje, posiadam jądro 2.6.26.686, o ile nie pomyliłem a widziałem gdzieś dostępne 2.6.31stąd moje pytanie, czy można aktualizację zrobić jakoś? Czy zalecane, czy nie koniecznie i dużo z tym kombinowania (instalacja)?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

tez mam SE k530i i za diabeła nie chce się podłączyć pod debkiem. Może to moja wina bo nie walczyłem z tym problemem tylko olałem pozostawiając samemu sobie
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Systemy plików pod Linuksem nie wymagają zabawy z defragmentacją. O narzędziach do sprawdzania dysku przeczytasz w:

Kod: Zaznacz cały

man tune2fs
 man e2fsck
 man fsck
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

djvortexxx pisze:Wybrałem ten tryb dysk
Na ten tryb "dysk" przełącza się w telefonie czy w Debianie jakoś?

Pytam, ponieważ w moim telefonie (inny model - Samsung C3050) Debian odnajduje tylko kartę pamięci jak jest do telefonu włożona, natomiast samej wewnętrznej pamięci telefonu już nie widzi.
Może i u mnie trzeba przełączyć na ten tryb "dysk"?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Katiusha pisze: Na ten tryb "dysk" przełącza się w telefonie czy w Debianie jakoś?
W SE, po włączeniu kabla USB i bodaj po podłączeniu do komputera pojawia się w telefonie możliwość wyboru jego trybu pracy.
Masz Samsunga - polecam założenie nowego wątku.
ODPOWIEDZ