Trzymałem się wskazówek odnośnie jego instalacji z tej strony: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1283
Pobrałem wersję 2.0.0.19. Niby się zainstalowała ale po wpisaniu komendy:
thunderbird
/usr/share/thunderbird/thunderbird-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory
Przejrzyj forum.
Strona główna forum zaczyna się od: [center:05b422f215]Lektura obowiązkowa [/center:05b422f215] Dla Początkujących
Przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz...
# aptitude install libstdc++5
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
libstdc++5
0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 296kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 836kB.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Pobieranie:1 [url]http://ftp.pl.debian.org[/url] lenny/main libstdc++5 1:3.3.6-18 [296kB]
Pobrano 296kB w 2s (119kB/s)
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libstdc++5.
(Odczytywanie bazy danych ... 91472 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie libstdc++5 (z .../libstdc++5_1%3a3.3.6-18_i386.deb) ...
Konfigurowanie libstdc++5 (1:3.3.6-18) ...
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Teraz jadę dalej, a jak potem usunąć całkowicie Evolution? Bo nie mogłem za chiny w nim skonfigurować serwera grup dyskusyjnych USENET news.neostrada.pl.
Już zainstalowałem thunderbirda, poszło teraz gładko, ale tu jest kolejny problem, bo mi zmienia literki podczas konfiguracji konta w nazwie użytkownika, która jest sprawdzana na serwerze, a muszę mieć swoje imię i nazwisko i mi zmienia ł na B i ź na z. Co z tym zrobić, bo nie mogę odebrać poczty, ponieważ weryfikacja użytkownika się nie chce powieść?
Nie używam thunderirda od dawna i nie pamiętam dokładnie tam opcji ale problem wygląda na kodowanie znaków .
Pewnie w nim idzie ustawić na odpowiednie.