Pobieranie poczty z zewn
Pobieranie poczty z zewnątrz przez postfixa
Witam,
Zabrałem się za zainstalowanie postfixa na firmowym serwerze. Nigdy wcześniej tego nie robiłem wiec skorzystałem z howto z działa "postfix instalacja i konfiguracja" Howto Wszystko mi działa. Mogę wewnątrz wysyłać i odbierać. Teraz mam pytanie jak zrobić aby postfix pobierał pocztę z zewnętrznego serwera (home.pl)..
W skrócie jak zrobić aby postfix był pośrednikiem miedzy użytkownikami a serwerem zewnętrznym oczywiście przy zachowaniu nazw konta serwera zewnętrznego...
Zabrałem się za zainstalowanie postfixa na firmowym serwerze. Nigdy wcześniej tego nie robiłem wiec skorzystałem z howto z działa "postfix instalacja i konfiguracja" Howto Wszystko mi działa. Mogę wewnątrz wysyłać i odbierać. Teraz mam pytanie jak zrobić aby postfix pobierał pocztę z zewnętrznego serwera (home.pl)..
W skrócie jak zrobić aby postfix był pośrednikiem miedzy użytkownikami a serwerem zewnętrznym oczywiście przy zachowaniu nazw konta serwera zewnętrznego...
No może to i jest to rozwiązanie ale wolałbym aby jednak jak na razie głównym serwerem poczty był home.pl dlatego, że po pierwsze to nie posiadam doświadczenia w administrowaniu serwerem pocztowym, a poczta w firmie jest ważną sprawą. Drugą sprawą jest to, że w razie awarii zostanie mi korzystanie z poczty przez www na home.pl.
Czy mógłbym mnie ktoś na kierunkować jak zrobić aby postfix wraz z jego domenami mógł ściągać pocztę z home.pl.
Czy mógłbym mnie ktoś na kierunkować jak zrobić aby postfix wraz z jego domenami mógł ściągać pocztę z home.pl.
Chcę tak:
poczta trafia na home.pl -> mój serwer poczty pobiera pocztę z home.pl -> coś pobraną pocztę rozsyła wewnątrz do odpowiednich kont -> pracownik z odpowiednio skonfigurowanym programem pocztowym łączy się z moim serwerem i podobiera pocztę..
A normalnie to wygląda tak:
poczta trafia na home.pl -> pracownik z odpowiednio skonfigurowanym programem pocztowym łączy się z moim serwerem i podobiera pocztę.
poczta trafia na home.pl -> mój serwer poczty pobiera pocztę z home.pl -> coś pobraną pocztę rozsyła wewnątrz do odpowiednich kont -> pracownik z odpowiednio skonfigurowanym programem pocztowym łączy się z moim serwerem i podobiera pocztę..
A normalnie to wygląda tak:
poczta trafia na home.pl -> pracownik z odpowiednio skonfigurowanym programem pocztowym łączy się z moim serwerem i podobiera pocztę.
Nie jestem pewien czy fetchmail to obsługuje (bardzo możliwe). Niezależnie od tego możesz skonfigurować swój serwer jako zwykły serwer pocztowy, zrobić identyczną strukturę kont i forwardwać maile. Jest jeden problem - jeśli nie będziesz kasował wiadomości z home, to prędzej czy później skrzynki się pozapychają...
rmika, to ustaw jako zapasowy MX home.pl. A jak nie masz doświadczenia to najpierw sobie stwórz subdomene i zdobądź doświadczenie, tak tez można. Poza tym twoje obawy mogą byś bardzo słuszne. Ja też posiadam serwer poczty u siebie ale do oficjalnych e-maili z niego nie korzystam ponieważ cała sieć w jakiej jestem jest na RBL (z TPSA). Używam jej również, np do rozsyłania masowego za pomocą mailmana.