Pobieranie poczty z zewn

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Pobieranie poczty z zewnątrz przez postfixa

Post autor: rmika »

Witam,
Zabrałem się za zainstalowanie postfixa na firmowym serwerze. Nigdy wcześniej tego nie robiłem wiec skorzystałem z howto z działa "postfix instalacja i konfiguracja" Howto Wszystko mi działa. Mogę wewnątrz wysyłać i odbierać. Teraz mam pytanie jak zrobić aby postfix pobierał pocztę z zewnętrznego serwera (home.pl)..

W skrócie jak zrobić aby postfix był pośrednikiem miedzy użytkownikami a serwerem zewnętrznym oczywiście przy zachowaniu nazw konta serwera zewnętrznego...
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Chyba chodzi o to aby twój serwer obsługiwał pocztę w domenie, która masz wykupioną w home.pl. Zainteresuyj się zmianą rekordu MX w panelu home.pl
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

No może to i jest to rozwiązanie ale wolałbym aby jednak jak na razie głównym serwerem poczty był home.pl dlatego, że po pierwsze to nie posiadam doświadczenia w administrowaniu serwerem pocztowym, a poczta w firmie jest ważną sprawą. Drugą sprawą jest to, że w razie awarii zostanie mi korzystanie z poczty przez www na home.pl.

Czy mógłbym mnie ktoś na kierunkować jak zrobić aby postfix wraz z jego domenami mógł ściągać pocztę z home.pl.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Albo chcesz, żeby poczta była na home albo na Twoim serwerze. Domyślam się, że chciałbyś proces przyspieszyć (ograniczasz się do połączeń lokalnych), ale obawiam się, że tak się nie da.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Chcę tak:
poczta trafia na home.pl -> mój serwer poczty pobiera pocztę z home.pl -> coś pobraną pocztę rozsyła wewnątrz do odpowiednich kont -> pracownik z odpowiednio skonfigurowanym programem pocztowym łączy się z moim serwerem i podobiera pocztę..

A normalnie to wygląda tak:
poczta trafia na home.pl -> pracownik z odpowiednio skonfigurowanym programem pocztowym łączy się z moim serwerem i podobiera pocztę.
marteen
Beginner

Post autor: marteen »

Może zainteresuj się programem fetchmail?
Ister
Junior Member

Tak, ale czy chcesz, żeby wiadomości zostawały na home, czy nie?
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Nie, tzn. aby mój serwer pobierał wiadomości z home.pl i trzymał je na swoim dysku.
Ister
Junior Member

Nie jestem pewien czy fetchmail to obsługuje (bardzo możliwe). Niezależnie od tego możesz skonfigurować swój serwer jako zwykły serwer pocztowy, zrobić identyczną strukturę kont i forwardwać maile. Jest jeden problem - jeśli nie będziesz kasował wiadomości z home, to prędzej czy później skrzynki się pozapychają...
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

rmika, to ustaw jako zapasowy MX home.pl. A jak nie masz doświadczenia to najpierw sobie stwórz subdomene i zdobądź doświadczenie, tak tez można. Poza tym twoje obawy mogą byś bardzo słuszne. Ja też posiadam serwer poczty u siebie ale do oficjalnych e-maili z niego nie korzystam ponieważ cała sieć w jakiej jestem jest na RBL (z TPSA). Używam jej również, np do rozsyłania masowego za pomocą mailmana.
ODPOWIEDZ