Sterowniki na nowej wersji j

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
f1024

Sterowniki na nowej wersji jądra wifi i grafika

Post autor: f1024 »

Cześć.

Mam laptopa z kartą graficzną GeForce Go 7600 oraz kartą wifi Atheros. Korzystam z systemu Linux Lenny. Obecnie korzystam z wersji jądra:

Kod: Zaznacz cały

uname -a
2.6.26-1-686 #1 SMP Fri Mar 13 18:08:45 UTC 2009 i686 GNU/Linux
Dawno temu, około półtorej roku, instalowałem sterowniki do karty wifi oraz karty graficznej. Było to bardzo ciężkie, bardzo się namęczyłem, ale w końcu się udało. Jakiś czas temu, podczas ściągania uaktualnień, pojawiło mi się w grubie nowe jądro: 2.6.26-2-686, a w zasadzie kilka jego wersji. Gdy uruchamiam system z tym jądrem, sterowniki do karty graficznej, ani do wifi w ogóle nie działają? Dlatego też korzystam dalej ze starszej wersji jądra: 2.6.26-1-686. Bardzo byłbym wdzięczny, gdy mi ktoś wytłumaczył, dlaczego podczas ładowania nowszego jądra, system nie jest w stanie załadować sterowników.
Wiem, że mogę sobie usunąć z listy gruba nowsze jądra i mieć na liście tylko starsze, ale nie o to chodzi. Chciałbym zrozumieć dlaczego to tak działa. A może po prostu coś źle zrobiłem?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
marg1

Post autor: marg1 »

Po prostu, nowsze jądro zainstalowane przez Ciebie podczas aktualizacji systemu, nie zawiera modułu Twojej karty sieciowej - musiałbyś powtórzyć instalację modułu karty wifi i sterowników karty graficznej - to drugie trzeba robić zawsze, kiedy się przechodzi na nowszą wersję jądra. Musisz po prostu powtórzyć sposób, w jaki uruchomiłeś swoją kartę sieciową na starszym jądrze. Nie wiem w jaki sposób ją na nim uruchomiłeś. Jest kilka sposobów na uruchomienie kart sieciowych.
Dla Twojej karty sieciowej polecam skompilować sobie:
compat-wireless-old
Jest to zestaw, nowszych, backportowanych sterowników dla Twojego kernela
zawiera on moduł obsługujący między innymi Twoją kartę i myślę, że będzie to moduł
ath5k
lub zamiast wireless-compat skompiluj madwifi-hal Na nim Atherosy, zdaniem wielu sprawują się najlepiej.
Lub użyć Ndiswrappera i sterownika windowsowego.

Lub zainstalować nowsze jądro Siduxa.
Nowsze jądra już ten moduł zawierają i nie będziesz musiał kompilować go samodzielnie po każdej aktualizacji jądra.
ODPOWIEDZ