Squid, calamaris i ranking przegl

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Finarfin

Squid, calamaris i ranking przeglądanych stron

Post autor: Finarfin »

Hej.
Mam takie pytanie, niestety Google i podręczniki systemowe nie potrafią mi na nie odpowiedzieć. Mam zainstalowany serwer proxy na swoim ruterze, którym jest niewątpliwie squid i mam także zainstalowanego calamarisa. Calamaris to owszem bardzo fajne narzędzie i chciałem w jakiś sposób z logów squida wyłuskać, jakie strony są najczęściej odwiedzane przez użytkowników sieci - ot tak, aby wiedzieć w którym kierunku iść przy optymalizacji proxy. Niestety moje zapytania w Google nie zwróciły mi tego czego chciałem. Czy ktoś bawił się z czymś takim i wie jak taki wynik uzyskać? Byłbym wdzięczny z uzyskanej pomocy.
f-koval

Post autor: f-koval »

Witam.

Tu masz przykładowe użycie calamaris.

Kod: Zaznacz cały

cat /var/log/squid/access.log | nice -39 calamaris --all-useful-reports --hostname --output-format mail | mail root
A tak na dobrą sprawę to pozostaje Tobie:

man calamaris
Tu masz przykład tworzenia pliku *.html gdzie ładnie w tabelkach przedstawi raporty:

/usr/local/calamaris/calamaris -a -F html /var/log/squid/access.log >/srv/www/default/html/calamaris/index.html
W internecie faktycznie kiepsko z informacją.

Pozdrawiam.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Finarfin

Post autor: Finarfin »

f-koval, w podręczniku calamarisa jakoś niespecjalnie opisali to, co ja chciałbym osiągnąć. Stąd moje pytanie na forum, bo z pomocą Google już szukałem, a być może ktoś już przez to przebrnął i osiągnął coś, co wydawać się by mogło, że jest dość popularne w zabawie z calamarisem.

sethiel, dziękuję, popatrzę w wolnej chwili.
ODPOWIEDZ