Witam
Chcę sprawdzić cały system plików na moim serwerze tak aby można było przeglądnąć wynik sprawdzenia. Od razu informuję że nie posiadam bezpośredniego dostępu do serwera. Prosił bym o pomoc jak to zrobić bo boję się to robić na zamontowanym systemie plików.
Pozdrawiam
Sprawdzanie dysku po ponownym uruchomieniu serwera.
Na pewno możesz wymusić każdorazowe sprawdzenie po restarcie serwera. Zapewne (nie wiem, poszukaj) możesz ustawić, żeby wyniki sprawdzania zapisywały się w jakimś logu. Wtedy restartujesz komputer, czekasz aż się podniesie (zacznie być widoczny z sieci). W tym momencie będziesz już miał już fsck zrobione i wyniki w logach.
Tylko... po co. Problem polega na tym, że jeśli coś jest nie tak, to tą metodą odbierzesz sobie szansę na poprawienie błędów, a przy okazji pozbędziesz się serwera do chwili, kiedy ktoś będzie mógł mieć fizyczny dostęp. remountując partycję do trybu ro uzyskujesz pełną i bezpieczną funkcjonalność, ale przy tym interaktywną. Ja też polecam to rozwiązanie.
Tylko... po co. Problem polega na tym, że jeśli coś jest nie tak, to tą metodą odbierzesz sobie szansę na poprawienie błędów, a przy okazji pozbędziesz się serwera do chwili, kiedy ktoś będzie mógł mieć fizyczny dostęp. remountując partycję do trybu ro uzyskujesz pełną i bezpieczną funkcjonalność, ale przy tym interaktywną. Ja też polecam to rozwiązanie.