Sterowniki do różnych urz

Wszystko Off Topic
peter86
Beginner

Sterowniki do róŻnych urządzeń w Debianie 5.0

Post autor: peter86 »

Cześć.
Mam kilka pytań odnośnie sterowników w Debianie. W jaki sposób, obsługiwane są pod względem sterowników, urządzenia typu karty sieciowe, dyski twarde ATA/SATA, klawiatury, myszki, monitory, karty muzyczne itd.? Chodzi o to, że system w jakiś sposób potrafi zaraz po instalacji obsłużyć dużą ilość najróżniejszego sprzętu, a przecież nie instalujemy sterowników. W Windowsie, gdy kupujemy nową płytę główną, trzeba doinstalować pliki info, coś od kontrolerów, kartę muzyczną itd. Czasami zdarza się, że pewne sterowniki już w systemie są. Przy instalacji starszych kart graficznych nic nie trzeba instalować gdyż sterowniki już są gdzieś położone.

Chciałbym zapytać, czy jest w Linuksie jakieś miejsce, w którym znajdują się sterowniki do urządzeń?
Czy jest gdzieś lista obsługiwanych standardowo przez Debiana urządzeń?
Czy taka lista o ile istnieje, dzieli się na sterowniki zawarte w wersji instalacyjnej netinstall, czy w wersji z gnome?

Podczas instalacji Linuksa można podać mu jakieś dodatkowe parametry. Czy jest tam możliwość dołożenia w jakiś sposób sterowników do konkretnego urządzenia?

Jeżeli chciałbym zostawić dokładnie tylko sterowniki do wszystkich urządzeń mojego komputera, jak usunąć pozostałe?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

peter86 pisze:Chciałbym zapytać, czy jest w Linuksie jakieś miejsce, w którym znajdują się sterowniki do urządzeń?
Jądro.
peter86 pisze:Czy jest gdzieś lista obsługiwanych standardowo przez Debiana urządzeń?
Debian standardowo obsługuje zdecydowaną większość urządzeń.
peter86 pisze:Czy taka lista o ile istnieje, dzieli się na sterowniki zawarte w wersji instalacyjnej netinstall, czy w wersji z gnome?
Gnome to środowisko graficzne i nie ma tu nic do rzeczy.
Jeśli jesteś zainteresowany czy Twój konkretnie sprzęt będzie obsługiwany, to poszperaj w sieci. Jeśli Twój sprzęt nie jest w jakiś szczególny sposób "udziwniony", to na 95% wszystko powinno działać "z buta".
peter86 pisze:Jeżeli chciałbym zostawić dokładnie tylko sterowniki do wszystkich urządzeń mojego komputera, jak usunąć pozostałe?
Skompilować samemu jądro.
peter86
Beginner

Dobrze, ale prawie żadna z tych odpowiedzi nie jest konkretna. Da się powiedzieć coś więcej niż tylko "Jądro"?

To że obsługuje większość urządzeń to już wiemy, ale to jest żadna odpowiedź. Chciałbym znać konkretną listę. Jest coś takiego?

Gnome nie ma nic do rzeczy, jak mam nazwać instalacje Debiana ~500MB? Pełna instalacja? Najzwyczajniej napisałem, że chodzi o tą ze środowiskiem Gnome.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Odpowiedzi są bardzo konkretne, choć może nie tak precyzyjne jak byś oczekiwał.
peter86 pisze:Da się powiedzieć coś więcej niż tylko "Jądro"?
Tak i to już napisałem. Skompilować sobie kernel samemu zostawiając w configu tylko te jego moduły, które odpowiadają za konkretny sprzęt. Wymaga to oczywiście dobrej znajomości swojego sprzętu (to dość oczywiste), zaznaczenia odpowiednich opcji w configu kompilowanego jadra (wymaga to pewnej wiedzy, doświadczenia i odrobiny szczęścia), przeprowadzenia samej kompilacji (co jest banalne i dobrze opisane m.in. na forum).
peter86 pisze:Chciałbym znać konkretną listę. Jest coś takiego?
A kto Twoim zdaniem miałby to robić? Czy w ogóle jest ktoś kto jest w stanie w 100% powiedzieć, że taki i taki sprzęt, w takiej a nie innej konfiguracji będzie działał prawidłowo na takiej a nie innej dystrybucji? Chcesz konkretów, a sam jesteś niekonkretny. Masz wątpliwości czy Twój sprzęt jest obsługiwany prawidło przez Linuksa? Poszukaj informacji na jego temat w sieci, zajrzyj na stronę producenta, zapytaj innych użytkowników. Może ktoś ma doświadczenia w tym względzie i Ci konkretnie odpowie.
Kiedyś na forum podawano linki do strony z laptopami obsługiwanymi przez Linuksa. O żadnej liście, która by zawiera informacje na temat poszczególnych elementów sprzętowych nie słyszałem. To zresztą z powodów, o których pisałem powyżej nie miałoby zbytniego sensu. W przypadku laptopów mamy zawsze do czynienia z konkretną konfiguracją, która może być sprawdzona indukcyjnie przez iluś tam użytkowników, ale w przypadku komputerów stacjonarnych ilość możliwych konfiguracji jest przeogromna.
Najlepiej jednak przekonaj się sam. Zainstaluj i skonfiguruj system, albo przynajmniej odpal sobie jakąś dystrybucję typu live-cd. Poobserwuj, protestuj. Jeśli coś nie będzie działać staraj się poszukać w sieci informacji dlaczego, zadaj konkretne pytanie.
peter86 pisze:Gnome nie ma nic do rzeczy, jak mam nazwać instalacje debiana ~500MB? Full install?
Debian występuje w różnych środowiskach graficznych i żadne z nich nie jest dla niego dedykowane.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

peter86, zerknij do tego działu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073
http://qref.sourceforge.net/Debian/refe ... ex.pl.html
peter86 pisze:Najzwyczajniej napisałem, że chodzi o tą ze środowiskiem Gnome.
¦rodowisko graficzne naprawdę nie ma znaczenia. Znaczenie ma jedynie tryb instalacji i repozytoria z jakich będziesz chciał korzystać. O tym masz wszystko dokładnie opisane w ,,Debian reference'' i nie ma sensu tego powielać. Pytania zadajesz z poziomu innego systemu. Jeżeli chcesz zgłębiać temat to ,,Debian reference'' da ci pewne podstawy do zajrzenia do dokumentacji systemowej, od której też możesz zacząć:

Kod: Zaznacz cały

man man
peter86
Beginner

Akkon pisze:Odpowiedzi są bardzo konkretne, choć może nie tak precyzyjne jak byś oczekiwał.

A kto Twoim zdaniem miałby to robić? Czy w ogóle jest ktoś kto jest w stanie w 100% powiedzieć, że taki i taki sprzęt, w takiej a nie innej konfiguracji będzie działał prawidłowo na takiej a nie innej dystrybucji? Chcesz konkretów, a sam jesteś niekonkretny. Masz wątpliwości czy Twój sprzęt jest obsługiwany prawidło przez Linuksa? Poszukaj informacji na jego temat w sieci, zajrzyj na stronę producenta, zapytaj innych użytkowników. Może ktoś ma doświadczenia w tym względzie i Ci konkretnie odpowie.
Kiedyś na forum podawano linki do strony z laptopami obsługiwanymi przez Linuksa. O żadnej liście, która by zawiera informacje na temat poszczególnych elementów sprzętowych nie słyszałem. To zresztą z powodów, o których pisałem powyżej nie miałoby zbytniego sensu. W przypadku laptopów mamy zawsze do czynienia z konkretną konfiguracją, która może być sprawdzona indukcyjnie przez iluś tam użytkowników, ale w przypadku komputerów stacjonarnych ilość możliwych konfiguracji jest przeogromna.
Najlepiej jednak przekonaj się sam. Zainstaluj i skonfiguruj system, albo przynajmniej odpal sobie jakąś dystrybucję typu live-cd. Poobserwuj, protestuj. Jeśli coś nie będzie działać staraj się poszukać w sieci informacji dlaczego, zadaj konkretne pytanie.
Microsoft zrobil pod Windows7 liste kompatybilnych urzadzen z systemem.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

peter86, masz ochotę to możesz taką listę na podstawie dokumentacji zrobić. Niestety sama się nie zrobi. Pytanie tylko czy jest konieczna taka lista skoro istnieje od dawna coś takiego jak pciids. I wspomniana przez Ciebie firma nie odkryła Ameryki ponownie.
Awatar użytkownika
gruby
Beginner

Post autor: gruby »

peter86 pisze:Microsoft zrobil pod Windows7 liste kompatybilnych urzadzen z systemem.
To się przenieś na "Windows 7" i będziesz wiedział co i jak, a na poważnie to skompiluj sobie jądro systemu pod twój sprzęt gwarantuje będzie chodzić jak rakieta, a jak masz wolny czas to zrób taką listę jak "Microsoft" na pewno się przyda dla potomnych ;-)
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

peter86 pisze:Microsoft zrobil pod Windows7 liste kompatybilnych urzadzen z systemem.
Czysty marketing.

95% urządzeń na rynku posiada sterowniki linuksowe. Robienie listy obsługiwanych urządzeń ma średni sens, bo ta lista zmienia się (rozszerza) z każdym wydaniem jądra.
Kompilację własnego jądra odradzam, jeśli zadajesz tak podstawowe pytania, to na widok menuconfig się po prostu przerazisz.
A usuwanie tych "niepotrzebnych" sterowników *naprawdę* nie jest potrzebne. Zajmują sobie raptem kilkanaście dodatkowych MB na dysku. A co najważniejsze: w żaden sposób nie zwalniają pracy systemu; jeśli danych sterownik nie jest potrzebny to po prostu nie jest ładowany do pamięci.
Piotrus Pan
Beginner

Post autor: Piotrus Pan »

Jeżeli chodzi o listę obsługiwanych urządzeń pod linuxem to jak dla mnie to nie ma sensu, za to widziałem stronę z listą urządzeń niekompatybilnych lub nieobsługiwanych przez aktualny kernel.
Nie podam jej bo szczerze nie pamiętam.
ODPOWIEDZ