Sprawa wygląda następująco:
W szkole, w której pracuje mamy serwer rackowy, który pełni rolę serwera www. Mamy z nim jednak spore problemy, bo często ulega zawieszeniu i trzeba go zrestartować, żeby znowu działał. Próbowaliśmy już chyba wszystkiego. Sprawdzałem memtestem pamięci i nigdy nie dokończyłem testu do końca (zawsze w tym samym miejscu (tj. 98% piątego testu czyli 40% z całości) zawieszał się cały serwer. Do czasu kiedy się nie zawiesił wyskakiwało ponad 170 błędów. Próbowałem zamienić pamięci na inne i między sobą ale serwer nawet się wtedy nie uruchamiał.
Dlatego mam do Was prośbę, żebyście polecili coś sprawdzonego w granicach +/- 2000zł, tylko zależy nam na tym, aby był to nowy serwer (poprzedni był właśnie kupowany "z drugiej ręki" i okazał się felerny).
Serwer, który mamy:
DELL
Dysk 65 GB
Pamięć 2,0 GB
Two 2.80 GHz Procesor; Bus speed 533; L2 cache 512 kB
W systemie w monitorze systemu pokazuje:
Kod: Zaznacz cały
Procesor 0: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz
Procesor 1: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz
Procesor 2: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz
Procesor 3: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz
Proszę Was o pomoc, bo "sprzętowcem" nie jestem i nie jestem na bieżąco w cenach sprzętu.
Serwer wymieniamy dlatego, że nowe pamięci do tego serwera kosztowałyby nas około 500zł z tego co się rozglądałem, a serwer już jest z tego co zauważyłem wiekowy, więc chyba nie warto w niego inwestować dalej.
Proszę Was o pomoc, sugestie i uwagi, będą mi bardzo potrzebne. Pozdrawiam serdecznie.