Serwer X wisi??

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
penguinspl

Serwer X wisi??

Post autor: penguinspl »

Sprawa wyglada nastepujaco jezeli pracuje na kompie zaluzmy 8h to nic sie nie dzieje wychodze dp racy na 8h i jak wracam system wiwi nic sie nieda zrobic zaden klaiwsz nie dzila tylko reset pomaga niemam nic wlaczone w opcjach zasilania.Program ktory jest wlaczony w czsie jak wychodze do pracy to Frostwire i to wszystko czy to moze byc jego wina??Jutro sprobuje bez tego programy ale zadaje pytania bo moze macie jakies pomysly.Pozdrawiam
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

alt+sysrq+k - zabije sesję Xów. Potem przejrzyj logi.
penguinspl

Sorki ale nieweim co to za przycisk sysrq jakbys mogl opisac bylbym wdzieczny.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

penguinspl pisze:Sorki ale nieweim co to za przycisk sysrq jakbys mogl opisac bylbym wdzieczny.
to ten sam co PrintScrn
penguinspl

Oki dzieki i ostatnie pytanko gdzie bede logi dotyczace servera X i jak zrobic zdjecie jego aby moc wam go pokazac.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

penguinspl pisze:Oki dzieki i ostatnie pytanko gdzie bede logi dotyczace servera X
w /var/log/Xorg.0.log
penguinspl pisze:i jak zrobic zdjecie jego aby moc wam go pokazac.
po prostu skopuj zawartość i wklej na forum (bo to jest tekst), w przypadku jeżeli dużo tego będzie dołącz ten plik z logami jako załącznik.
penguinspl

Oki oto moj /var/log/Xorg.0.log jest w zalaczniku

[ Dodano: 2007-04-17, 10:34 ]
No i dalej ten sam problem zostawilem komputer na noc bez zadnych wlaczonych programow i rrano wisial nic sie niedalo zrobic nawet zabic serwer X-ow kompletnie nic nie dzila dysk niepracuje caly system wisi i tylko reset dodam ze wczesniej uzuwalem Archa i mialem ten sam prblem robilem juz memtesta i nic nie wygry dysk wyczyscielem wdclerem bo myslalem ze cos z dyskiem i dalej nie pomoglo.Jak Debian i Arch sprawdzaja dysk co jakis czas to mam niby jakis blad i uruchamaima recznie skanowanie dysku potem on odcina jakies czesci chyba niewiem co jest grane ma ktos jakis pomysl??
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

penguinspl pisze:Oki oto moj /var/log/Xorg.0.log jest w zalaczniku
Logi xorga pewnie nic tutaj nie pomogę. Musisz zajrzeć (IMO) do /var/log/syslog i zobacz na czym log się urywa itp.
penguinspl

Oki wysylam wam moj plik /var/log/syslog jest tez w zalacznikiu jak znajdziecie czas to przezyjcie go co jest nie tak na moje oko to chyba dysk ale juz sam niewiem.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

penguinspl, ja tego logu nie mogę przejrzeć, Ty to masz zrobić. Nie wiem, o której godzinie następuje ten zwis, o której wychodzisz do pracy, a kiedy wracasz do domu. Po prostu, przejrzyj te logi, które zostały zapisane, miedzy godziną wyjścia do pracy, a powrotem do domu.
ODPOWIEDZ