Ustawienie mocy karty WiFi
Ustawienie mocy karty WiFi
Szukam i szukam (może nie tu gdzie trzeba) ale nie mogę nic znalźć na temat konfiguracji zaawansowanej karty wifi.
Na przykladzie takim, że:
Odpalam BackTracka airodump-ng wlan0 i widze z 15 sieci, uruchamiam się z powrotem na debian i widze 6 w porywach złapie mi 9 sieci.
Co można poprawić w konfiguracji aby też było mozna zobaczyc te sieci ?
Czy to jest jakieś zwiększenie czułości czy da się regulować mocą ?
Ten wynik jest na RTL8187L i na iwl4965.
Naturlanie rtl widzi więcej sieci ale proporcjonalnie między BT a debianem jest różnica w skanowanych sieciach.
Na przykladzie takim, że:
Odpalam BackTracka airodump-ng wlan0 i widze z 15 sieci, uruchamiam się z powrotem na debian i widze 6 w porywach złapie mi 9 sieci.
Co można poprawić w konfiguracji aby też było mozna zobaczyc te sieci ?
Czy to jest jakieś zwiększenie czułości czy da się regulować mocą ?
Ten wynik jest na RTL8187L i na iwl4965.
Naturlanie rtl widzi więcej sieci ale proporcjonalnie między BT a debianem jest różnica w skanowanych sieciach.
Niejako z definicji programowo fizycznej czułości karty nie zwiększyć, możesz dodać antenę. Moc przy niektórych kartach można zwiększać jednak w efekcie fala stojąca może rozwalić kartę, jak dobre masz konektory?
Debian widzi mniej sieci, wykrywasz je tym samym sposobem czyli airdump? Czy np. narzędziem gnome?
Airdump widzi wszystko a gnome pokaże to do czego jest szansa się podłączyć.
Punkt główny:
Debian widzi mniej sieci, wykrywasz je tym samym sposobem czyli airdump? Czy np. narzędziem gnome?
Airdump widzi wszystko a gnome pokaże to do czego jest szansa się podłączyć.
Punkt główny:
Więc zakładam, że ciekawi Cie tylko techniczna przyczyna różnicy pokazywanych sieci.Podłączanie się do prywatnych nawet niezabezpieczonych sieci jest przestępstwem
Dokładnie, ciekawi mnie tylko techniczna przyczyna, gdyż zakupiłem sobie rtl8187L i zacząłem testować te niby 500mW, ale może masz racje wypróbuje jeszcze jakąś większą antenkę niż ta co była w pudełku.
Airodump pokazuje więcej sieci, a nawet zwykłe:już o połowę mniej, ale w tym co napisałeś może coś być. Inne sieci mają słabszy sygnał i sądziłem, że tylko coś jest z ustawieniami w Debianie.
Właśnie uruchomiłem sobie airodumpa na Debianie i to samo, widzę dużo sieci, iwlist już tylko 7.
A więc, chyba trzeba poszukać jakiejś antenki. Może doradzisz coś do tego RTL8187L aby w tyle dBi co napisali?
Dziękuję za odpowiedzi.
Airodump pokazuje więcej sieci, a nawet zwykłe:
Kod: Zaznacz cały
iwlist scan
Właśnie uruchomiłem sobie airodumpa na Debianie i to samo, widzę dużo sieci, iwlist już tylko 7.
A więc, chyba trzeba poszukać jakiejś antenki. Może doradzisz coś do tego RTL8187L aby w tyle dBi co napisali?
Dziękuję za odpowiedzi.
Zakładam, iż za dużej wiedzy nie masz więc doradzę ogólnie a konkretny model na własna odpowiedzialność musisz wybrać.
Masz anteny dookolne sektory i kierunkowe. Jeżeli chcesz daleko sięgać bierzesz kierunek i obracasz go sobie. Tylko pilnuj konektora aby pasował do podłączenia.
Popatrz sobie na sklepie cyberbajt, z niego zaopatrzenie idzie dla profesjonalnego wykorzystania. O antenach, możesz w sieci poczytać, generalnie sprawdza się ,,droga = dobra'', choć nie zawsze warto.
Co do różnicy ilości sieci tu zgaduję. Może w konfiguracji samych programów jest ograniczenie sieci z jakim sygnałem pokazują. W teorii pokazują więc część wykrywanych sieci o "sensownych" parametrach sygnału.
Masz anteny dookolne sektory i kierunkowe. Jeżeli chcesz daleko sięgać bierzesz kierunek i obracasz go sobie. Tylko pilnuj konektora aby pasował do podłączenia.
Popatrz sobie na sklepie cyberbajt, z niego zaopatrzenie idzie dla profesjonalnego wykorzystania. O antenach, możesz w sieci poczytać, generalnie sprawdza się ,,droga = dobra'', choć nie zawsze warto.
Nie bardo rozumiem. Ile jest napisane na antenie tyle ma dBi, a przynajmniej powinna.Champion pisze:A więc, chyba trzeba poszukać jakiejś antenki. Może doradzisz coś do tego RTL8187L aby w tyle dBi co napisali?
Co do różnicy ilości sieci tu zgaduję. Może w konfiguracji samych programów jest ograniczenie sieci z jakim sygnałem pokazują. W teorii pokazują więc część wykrywanych sieci o "sensownych" parametrach sygnału.
Zauważyłem jeszcze jedno napisałeś "te niby 500mW". Nie myl przypadkiem czułości z mocą nadawania. Teoretycznie możesz mieć kartę o wielkiej mocy ale żałosnej czułości. W praktyce ciężko jest pogodzić dużą czułość i wysoką moc. Do tego moc nadawania ogranicza UKE.
Przy czym nie oceniam jak czuła ani jak mocna jest Twoja karta.
Przy czym nie oceniam jak czuła ani jak mocna jest Twoja karta.
- wojciech_69
- Beginner
To jak mam w takim przypadku odróżnić sieć prywatną od publicznej? Po SSID? :-DDemerzel pisze: Punkt główny:Podłączanie się do prywatnych nawet niezabezpieczonych sieci jest przestępstwem
I w ogóle skąd wziąłeś ten cytat?
Poza tym jak ktoś nie zakłada jakichkolwiek zabezpieczeń (nawet głupia filtracja MAC ogranicza większość sąsiadów czy przechodniów) to sam sobie otwiera sieć i robi z niej publiczną, ogólnie dostępną dla innych, więc nie widzę powodu, żeby się do niej nie podłączyć w celu np. sprawdzenia maila (oczywiście po SSL ;-) ).