Czy warto przej

Ogólne pytania dotyczące systemu
daris
Beginner

Czy warto przejść z Kubuntu do Debiana?

Post autor: daris »

Czytając tematy na tym forum dotyczące zachwalania debiana, że jest lepszy od ubuntu chcę się zapytać czy warto z Kubuntu przejść na Debiana i jaka wersja by była najbardziej odpowiednia. Do "próby" przejścia na debiana skłoniła mnie także jeszcze jedna rzecz - ni z tego ni z owego mój net wzrósł z 256kb/s do 1mb/s :D (wcześniej mój transfer to ~30KB/s a teraz ~110-120), więc nawet opłacało by się poświęcić te parę godzin (pewnie coś koło 2) na ściągnięcie.

Następnym problemem było by to że mam dysk 80GB (SATA) i taki rozkład partycji:
sda1 (~40GB) - WinXP
sda5 (~20GB) - różności
sda6 (~19GB) - Kubuntu
sda7 (1024MB :) ) - swap
I nie wiedziałbym jak najlepiej podzielić partycje (nie formatując żadnej i trzymając się jaknajdalej od xp'ka (bo jakby co to nie bardzo bym mógł go z powrotem zainstalować bo mam padniętą stację dyskietek a do instalacji potrzebne mi sterowniki SATA które mam na dyskietce) - czyli pewnie najlepszym wyjściem byłoby Partition Magic (na XP'ku) i sda6 na pół). Oczywiście nie chcę pozbywać się żadnego systemu.

A tak wogóle to czy Debian jest trudniejszy od Ubuntu?

Skąd można pobrać debiana i jaką wersję? I jak z instalacją (z tego co wiem to nie ma LiveCD tak jak to ma Kubuntu).

W linuxie mozna powiedzieć że jestem średni (a nawet i początkujący) - mam do czynienia z kubuntu od około miesiąca.

PS. Jeszcze jeden powód - troszkę stara wersja kubuntu (6.06)
freax

Post autor: freax »

Partycje mozesz dokladnie podzielic i zformatowac podczas instalacji Debiana. Ze jest trudny nie powiedzial bym. Czy warto? Na pewno warto, sam tak zrobilem i teraz nie zaluje.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Co do wersji Debiana, to chyba najlepszy będzie Sid.
freax

Post autor: freax »

Moze na poczatek lepiej Lenny ale Sid tez moze byc.
daris
Beginner

A jakieś dokładniejesze szczegóły - na przykład z kąd to zassać?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

daris pisze:I jak z instalacją (z tego co wiem to nie ma LiveCD tak jak to ma Kubuntu).
¦ciągasz płytę z neta i ona się bootuje i z niej instalujesz debiana.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

daris pisze:A jakieś dokładniejesze szczegóły - na przykład z kąd to zassać?
Racz zajrzeć do przyklejonych tematów w "Instalacja Systemu".
Maverik

Post autor: Maverik »

¯eby nie było, że jesteśmy nie mili, nie uprzejmi, leniwi i potrafimy odsyłać tylko do googli, szukajek i innych i etc:
http://debian.linux.pl/viewforum.php?f=2 - dział Instalacja Systemu
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532 - topic poświęcony temu skąd go dorwać
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819 - a ten jak go zainstalować
PzDr
daris
Beginner

Co do wersji Debiana, to chyba najlepszy będzie Sid.
Właśnie o to chodzi że nie wiem jaką mam wybrać wersję - czy jakiegoś tam sida czy etcha (nie znam się na debianie)

Maverik pisze:¯eby nie było, że jesteśmy nie mili, nie uprzejmi, leniwi i potrafimy odsyłać tylko do googli, szukajek i innych i etc:
Z tego to akurat umiem korzystać :D (chodzi mi o google i sukajki)
Chociaż żeby przejrzeć to forum i znaleźć to co się chce to nawet żadne szukajki nie są potrzebne (np przyklejony temat w instalacja systemu - już wcześniej go przeglądałem)

A i jeszcze jedno - DVD odpada (chociaż nie wiem czy debian jest wydawany na DVD). Najlepiej byłoby zassać jedną CD i resztę samodzielnie doinstalować.

Więc jaką wersję mam zacząć pobierać :?:

A tak jeszcze przy okazji - jest jakiś menadżer pobierania czy coś tym stylu (chodzi mi o coś w rodzaju windowsowskiego FlashGeta), bo Operą to będzie troszkę ryzykowne (bo zawsze może necik paść, albo prąd wyłączą i będzie trzeba od nowa ściągać)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Pobierz lenny, a potem najwyżej zrobisz upgrade do Sid'a.
ODPOWIEDZ