Konfiguracja modemu HUAWEI E156G HSDPA USB Stick
-
- Senior Member
pavbaranov a co to ma za znaczenie? Widać że modem działa, z tego co wiem huawei działają z palca pod linuksem. Problem jest jakiś tylko z wybraniem numeru, najprawdopodobniej numer jest nie taki jak trzeba. Z tym że prawie zawsze jest albo *99# albo *99***1#
Gdyby wszystko inne zawiodło, skonfigurowałbym sobie to dla testów pod Windowsem i sprawdził jaki numer przydzieliło i jakie polecenie inicjalizujące.
Network-manager to crap i serdecznie to odradzam, no chyba ze w Ubuntu działa lepiej (w co wątpię). Na razie nic lepszego do łączenia przez modemy gsm od wvdial nie wymyślono. Z GUI dziala jeszcze jako tako umtsmon.
Gdyby wszystko inne zawiodło, skonfigurowałbym sobie to dla testów pod Windowsem i sprawdził jaki numer przydzieliło i jakie polecenie inicjalizujące.
Network-manager to crap i serdecznie to odradzam, no chyba ze w Ubuntu działa lepiej (w co wątpię). Na razie nic lepszego do łączenia przez modemy gsm od wvdial nie wymyślono. Z GUI dziala jeszcze jako tako umtsmon.
Niestety *99***1# tez nie dziala (ten sam komunikat bledu, tylko numer sie zmienil)
Network Manager nie rozumiem, wszystko tam konfiguruje, ale koniec koncow nie wiem jak zmusic go by sie probowal polaczyc...
Z Windowsem bede dzisiaj probowac, jak tylko sie do jakiegos dobiore...
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale niestety serwer z ktorego musialem korzystac nie oblsuguje ich w linksie.
Network Manager nie rozumiem, wszystko tam konfiguruje, ale koniec koncow nie wiem jak zmusic go by sie probowal polaczyc...
Z Windowsem bede dzisiaj probowac, jak tylko sie do jakiegos dobiore...
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale niestety serwer z ktorego musialem korzystac nie oblsuguje ich w linksie.
No to nie mam pomysłów więcej. Spróbuj jeszcze dodać w konfiguracji:
A polecenie inicjalizujące zmień na takie (init1 niech zostanie):
Ewentualnie zmień Dial Command na samo AT, wywal ISDN=0 i zmień typ modemu na ISDN, pokombinuj z numerami telefonów (*99#, *99***2# - zwiększaj ten numer). A tak w ogóle to sprawdź na Windows czy ten modem w ogóle działa, bo ATDT powinien przyjmować zawsze, to jest standardowa komenda służąca do wybrania numeru.
Kod: Zaznacz cały
Dial Command = ATDT
Stupid Mode = 1
Init2 = AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"
-
- Senior Member
Działać, działają - bo mi ten model bez problemu działał, ale... jak widać "z palca" wcale niekoniecznie działają. Ba, global3g też bez problemów wdzwonił mi się z tym modemem.giaur pisze:pavbaranov a co to ma za znaczenie? Widać że modem działa, z tego co wiem huawei działają z palca pod linuksem.
Zatem - coś chyba jednak nie jest tak.
Co to ma za znaczenie? Ano coś jest źle z jego konfiguracją. I tyle. Niekiedy modemy z pendrivem wymagają użycia usb_modemswitch, niekiedy wymagają jeszcze comgt, niekiedy eject (ten ruszający CD-ROM). Skoro nie masz lepszego pomysłu jak się wdzwonić, to chyba trzeba - mimo wszystko - zacząć od początku.
Np. przydałoby się znać vendorID i productID i porównać z tymi Huawejowymi, z którymi linux działa.
Nie przeczę, że wvdial jest świetny. Sam z niego korzystam. Nie rozumiem jednak jaki problem w skorzystaniu z network-managera, który - najprawdopodobniej jest i tak uruchomiony w systemie. Kubuntu, to nie Debian i wiele rzeczy jest tu o niebo lepiej dopracowanych, szczególnie tam, gdzie developerzy Kubuntu uczestniczą przy tworzeniu jakiegoś projektu niemal od początku. Jeśli się nie mylę m.in. tak jest z network-magagerem. Co ciekawe - lepiej działa w środowisku Gnome (czyli na Ubuntu) niż w KDE. Umstsmon - ok. trzeba jeszcze sprawdzić czy obsługuje dany model modemu. Jest jeszcze nakładka jakiegoś francuskiego operatora i ponoć działa dobrze (nie pamiętam teraz jaka, ale jeśli komuś potrzebne - sprawdzę). Jeśli zaś chodzi o nakładkę na samo wvdial, to polecić mogę pywvidal.
Jak się okazało nieprzyjmowanie numeru było skutkiem nie podania pinu, po dopisaniu
lub wyłączeniu pinu proces łączenia trochę ruszył do przodu, ale niestety cały czas z internetu nie można korzystać.
Log:
Windows modem znajduje, Blueconnect się zainstalował (niestety nie wiem dlaczego nie chciało iść pod VirtualBoxem), ale nie jest to tak łatwo jak miało być, ponieważ w momencie próby łączenia wyskakuje komunikat "Proszę się zalogować przed połączeniem", a ja nie mam pojęcia o jakie logowanie mu chodzi...
Init1 = AT+CPIN=xxxx
Log:
~# wvdial
--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"
AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99***1#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99***1#
NO CARRIER
--> No Carrier! Trying again.
--> Waiting for carrier.
ATDT*99***1#
NO CARRIER
--> No Carrier! Trying again.
--> Waiting for carrier.
ATDT*99***1#
NO CARRIER
A co to za różnica jaki model modemu? Mylisz pojęcia, to nie program łączący z siecią obsługuje modem, a kernel, w którym są do niego sterowniki. Jezeli sterowniki są w kernelu, to z każdym modemem "gada" się tak samo - wysyłając określone polecenia na port /dev/ttyXXXX i jest to swoisty standard.Umstsmon - ok. trzeba jeszcze sprawdzić czy obsługuje dany model modemu.
Tak naprawdę nieistotne jaki modem tam jest - moze byc kazdy, podłączony przez kabel USB, COM a nawet bluetooth (wtedy mamy urządzenie /dev/rfcommX). Zresztą w żadnym programie oprócz tego śmiesznego Global3G nie widziałem, żeby trzeba było wybierać jaki modem się (model) bo i nie ma to znaczenia.
Poza tym wygląda mi to chyba na nakładkę na wvdial (dowód ), więc tym bardziej śmieszy mnie, że autor wprowadza jakies ograniczenia (czekanie), żądając kasy za ich zdjęcie.
@Pies
Wszystko jest dobrze, zapomniales tylko o takim "drobniutkim" szczególe - o tym że masz zabezpieczenie PIN na karcie i oczywiscie dopóki nie podas pinu modem nie będzie działać.
Ustaw teraz stupid mode na 1 i Carrier Check = no i powinno działać.
Co do network managera to jeszcze nie widziałem zeby ktos nie psioczył na niego, zainstalowałem wersję z Ubuntu i tez niespacjalnie mi działała (wifi), więc zbyt dobrych skojarzeń nie mam.