[+] Karta dźwi
[+] Karta dźwiękowa wyciszona na starcie
Witam.
Problem jest o tyle dziwny, że zawsze po starcie systemu mam wyciszony kanał master karty dźwiękowej. Ustawienia głośności po wyłączeniu komputera nie są zapamiętywane. Korzystam z Debiana Squeeze, alsa z repozytorium, płyta główna asus a8n-sli premium, karta zintegrowana, na niej to alc850 (chipset ck804), tradycyjne ac'97 realteka.
O ile w gnomie jest po prostu wyciszony mikser, to kde mówi, że urządzenie nie działa i się przełącza na pulseaudio.
Problem jest o tyle dziwny, że zawsze po starcie systemu mam wyciszony kanał master karty dźwiękowej. Ustawienia głośności po wyłączeniu komputera nie są zapamiętywane. Korzystam z Debiana Squeeze, alsa z repozytorium, płyta główna asus a8n-sli premium, karta zintegrowana, na niej to alc850 (chipset ck804), tradycyjne ac'97 realteka.
O ile w gnomie jest po prostu wyciszony mikser, to kde mówi, że urządzenie nie działa i się przełącza na pulseaudio.
Spróbuj po ustawieniu głośności dać z roota
Kod: Zaznacz cały
alsactl store
Spróbuj na koncie i usera i rota pobawić się takimi poleceniami:
może po ustawieniach w nich zacznie zapamiętywać ustawienia głośności?
Tak na marginesie zauważyłam, że to o czym piszesz, to w Debianie takie koło szczęścia jednym działa normalnie, a inni się męczą z ustawieniem tego...
alsamixer
dpkg-reconfigure alsa-base
dpkg-reconfigure linux-sound-base
alsaconf
Tak na marginesie zauważyłam, że to o czym piszesz, to w Debianie takie koło szczęścia jednym działa normalnie, a inni się męczą z ustawieniem tego...
Daj jeszcze raz po ustawieniu głośności
po restarcie jak będzie wyciszona to sprobuj dac
Sprawdź czy przywróci ustawienia głośności czy nie.
alsactl store
alsactl restore
Zrobiłem, co proponował ilin, i wyszła kolejna dziwna sytuacja: Zrobilem
z poziomu roota, zrestartowalem, cos mnie podkusiło by wejść do gnoma, i dźwiek był standardowo wyciszony. po
nie było żadnej reakcji. Przeszedłem do kde, ustawiłem wszystko na nowo, restart, loguje sie do kde. Standardowo wyciszony, kmix sie nawet nie włącza(czasem sie uruchamia, a czasem nie, nie wiem od czego to zależy), ale po
dźwięk zaczął działać.
alsactl store
alsactl restore
alsactl restore
Pokaż
dpkg -l | grep pulse
szydl0@Master:~$ dpkg -l | grep pulse
ii gstreamer0.10-pulseaudio 0.10.16-3 GStreamer plugin for PulseAudio
ii libpulse-browse0 0.9.19-1 PulseAudio client libraries (zeroconf suppor
ii libpulse-mainloop-glib0 0.9.19-1 PulseAudio client libraries (glib support)
ii libpulse0 0.9.19-1 PulseAudio client libraries
ii pulseaudio 0.9.19-1 PulseAudio sound server
ii pulseaudio-esound-compat 0.9.19-1 PulseAudio ESD compatibility layer
ii pulseaudio-module-x11 0.9.19-1 X11 module for PulseAudio sound server
ii pulseaudio-utils 0.9.19-1 Command line tools for the PulseAudio sound
Podziałało, wielkie dzięki!
Teraz zostały tylko biblioteki po pulseaudio, ale ich usuniecie pociąga zależności z większością kde, więc niech sobie siedza
Teraz zostały tylko biblioteki po pulseaudio, ale ich usuniecie pociąga zależności z większością kde, więc niech sobie siedza

Master:/home/szydl0# dpkg -l | grep pulse
ii libpulse-mainloop-glib0 0.9.19-1 PulseAudio client libraries (glib support)
ii libpulse0 0.9.19-1 PulseAudio client libraries