Instalacja serwera FTP i dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
TheSnake

Instalacja serwera FTP i dostęp do katalogów

Post autor: TheSnake »

Witam.
W ,,dziedzinie administrowania'' jestem jestem początkujący, zakupiłem tani serwer VPS, zainstalowałem na nim Apache, PHP5, MySql i Pear i chciałbym zainstalować serwer FTP, przez który po połączeniu będę miał dostęp do wszystkich katalogów i plików na serwerze.

Pobrałem ProFTPD i tu właśnie jest problem. Jak mam ustawić, żeby dostęp był wszędzie? W poradnikach jest napisane o utworzeniu folderu i w nim "pojawia" się klient ftp (po zalogowaniu jestem w tym folderze i tyle).
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Snake.
mendeczka
Beginner

Post autor: mendeczka »

Tak na szybko odpowiedz sobie na jedno pytanie: Po co Ci dostęp do wszystkich katalogów przez FTP? Jeżeli zająłeś się administrowaniem serwera to uwierz mi nie rób tego w ten sposób. Bezpieczeństwo ponad wszystko. Zastanów się czy musisz mieć dostęp do folderów typu

Kod: Zaznacz cały

/etc/
Napisz co chcesz w ten sposób osiągnąć ? £atwiej będzie znaleźć inne rozwiązanie.
TheSnake

Tzn. myślałem, że tak mi będzie łatwiej operować, ale z tym /etc/ to masz rację. Chodzi mi o coś tego typu, że przez ftp (nie wiem jak inaczej mogę to zrobić) wrzucę sobie folder z serwerem przykładowo CS, w drugim inna gra itp.

Zresztą, szczerze mówiąc to nawet nie wiem, w którym katalogu powinien znaleźć się taki serwer (nigdy nie rozróżniałem tego /etc, /root itp.).
mendeczka
Beginner

OK po szybkim sprawdzeniu instalacji np CS ()Instalacja serwera CS na linux mogę śmiało Ci powiedzieć: stwórz jeden folder typu GAMES. ¦ciągaj tam pliki równie dobrze możesz tam to instalować (jak chcesz - wybór należy do Ciebie)
TheSnake

Znalazłem to: http://www.techit.pl/Artykuly/View.aspx ... +linuxunix i na tym się wzoruje, chcę zrobić usera, który będzie miał dostęp do /var/www/.
1) Mam pytanie, po co ustawiać w

/etc/shells

/bin/false
?
2)

useradd techit -p haslo_uzytkownika -d /konto-FTP -s /bin/false
passwd techit
Czy powinno wyglądać to tak:

useradd Snake -p test -d /var/www/ -s /bin/false
(nie wiem po co to

-s /bin/false
.
Jak chce dodać prawa dla wielu folderów to jak moge to oddzielić?

useradd Snake -p test -d /var/www/ /var/games/ -s /bin/false
?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

TheSnake pisze:/bin/false
Taki shell jest po to, abyś mógł się zalogować do systemu przez FTP, ale przez SSH już nie. Bezpieczeństwo i te sprawy. Tylko nie zapomnij dodać go do /etc/shells bo będziesz pół dnia szukał czemu Ci nie działa ]useradd Snake -p test -d /var/www/ -s /bin/false[/quote]
Czy przeczytałeś manuala? Powinno byś tak

useradd -p test -d /var/www/ -s /bin/false Snake
TheSnake pisze:-d /var/www/ /var/games/
Niestety tak się nie da. Przełącznik -d określa katalog domowy użytkownika, i nie da się podać dwóch lokalizacji. Najprościej będzie dodać drugiego usera, choć to będzie trochę bardziej uciążliwe w używaniu.
TheSnake

A czy mogę dodać

-d /var/
, czy raczej nie? (chodzi mi o tworzenie jakichś katalogów typu games, żeby mieć szybki dostep przez FTP). Oczywiscie nie chodzi mi o to "czy się da" tylko czy będzie to w miarę bezpieczne.
@edit
Nie wiem o co chodzi

root@vz1634:/# /etc/init.d/proftpd start
ProFTPd warning: cannot start neither in standalone nor in inetd/xinetd mode. Check your configuration.
root@vz1634:/# /etc/init.d/proftpd stop
ProFTPd warning: cannot start neither in standalone nor in inetd/xinetd mode. Check your configuration.
W konfiguracji jest na initd.
mendeczka
Beginner

TheSnake pisze:A czy mogę dodać

-d /var/
, czy raczej nie? (chodzi mi o tworzenie jakichś katalogów typu games, żeby mieć szybki dostep przez FTP). Oczywiscie nie chodzi mi o to "czy się da" tylko czy będzie to w miarę bezpieczne.
@edit
Nie wiem o co chodzi

root@vz1634:/# /etc/init.d/proftpd start
root@vz1634:/# /etc/init.d/proftpd stop
W konfiguracji jest na initd.
co do

/var/*
to nie polecam. Nie udostępniaj żadnych folderów systemowych. Najlepiej stwórz użytkownika do FTP i w ostateczności udostępnij jego folder domowy.

Co do problemu startu proftp to zmień w pliku konfiguracyjnym

ServerType                      inetd
na

ServerType 			standalone
Powinno pomóc
TheSnake

Nie mogę poradzić sobie z dodaniem użytkownika na ftp dla /var/www/. Gdy wydaje polecenie przez:

useradd
z parametrami (tak jak wyżej), użytkownik jakby nie istnieje (nie mogę się na niego zalogować metodą "su", ani ftp). Gdy tworzę przez:

adduser
wszystko działa, mogę połączyć się przez ftp, ale mam dostęp tylko do katalogu domowego. Da się to jakoś zmienić?
Aha, zapomniałem dodać, po utworzeniu tą pierwszą metodą użytkownika "nie ma", ale gdy robię tą drugą to informuje mnie, że już taki istnieje i muszę go skasować (i kasuje normalnie).
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

lessmian pisze:Tylko nie zapomnij dodać go (/bin/false przyp. autora) do /etc/shells bo będziesz pół dnia szukał czemu Ci nie działa
ODPOWIEDZ