Restart do konkretnego systemu

Ogólne pytania dotyczące systemu
phund

Restart do konkretnego systemu

Post autor: phund »

Kiedys, kiedy mialem openSUSE to był tam taki myk, że przy restarcie systemu mogłem wybrać jaki system po restarcie włączy się automatycznie - ale tylko raz. To znaczy: domyślnie uruchamia mi się linux, ale podczas pracy nagle okazuje się, że z jakiegoś powodu potrzebuje na chwile włączyć mikromiękkie okna (np. żeby nagrać na płytke audio plik wma), wiec wciska menu KDE, zakończ prace, przytrzymuje uruchom ponownie i pokazuje mi sie menu systemow z gruba (to jakos udalo mi sie ustawic), gdzie wybieram system, potem wychodze na chwile do kuchni nastawic wode i jak wracam to mam domyślny krajobraz na pulpicie. Po czym, jak juz zrobie co musze, naciskam sobie spokojnie restart, ide do kuchni zaparzyc herbate i po powrocie wita mnie linux.
Oczywiscie moje pytanie dotyczy tego, jak to wszystko ustawić, gdzie w konfiguracji pogrzebać, czego manuale poczytać, a nie zeby nie spalic czajnika w miedzyczasie :P
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Od tego jest kdm:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kdm
Oczywiście AFAIK.
phund

Post autor: phund »

owszem, znalazlem w centrum sterowania napis Menedżer uruchamiania systemu i wybrałem Grub, jednakowoż po wybraniu przy restarcie okienek otrzymuje z powrotem linuksa... innymi słowy nie działa - ciągle włącza się to, co mam domyslnie w menu.lst

EDIT:
Zajrzałem nawet do kdmrc i znalazłem tam

Kod: Zaznacz cały

[Shutdown]
BootManager=Grub
HaltCmd=/sbin/halt
RebootCmd=/sbin/reboot
W KDE Help Center, jak radzil manual, nic wiecej nie znalazlem. (hmm, bez rugiego przecinka to zdanie smiesznie brzmi ;-) )
ODPOWIEDZ