Jak odtwarza

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Kamil1000
Beginner

Jak odtwarzać pliki WMA zabezpieczone DRM?

Post autor: Kamil1000 »

Chciałbym posłuchać muzyki, którą ściągnąłem (na Windowsie) ze sklepu Nokia Music Store. Jest ona zapisana w formacie WMA i posiada zabezpieczenie DRM. Na Windowsie nie było z tym większych problemów - wystarczyło otworzyć taki plik i (tylko przy pierwszym razie po ściągnięciu) pojawiało się żądanie loginu i hasła ze sklepu. Po zaakceptowaniu tych danych można było bez problemów słuchać muzyki... Natomiast na Debianie przy próbie otwarcia pliku przez domyślny (u mnie oczywiście) dla tego typu plików program - Totem pojawia się błąd:

obrazek

Próbowałem instalować w32codecs, lecz to nie pomogło. Jak można więc rozwiązać ten problem?

PS. Co ciekawe - mój telefon (Nokia 5800) nie ma problemów z odtwarzaniem takich plików - też przy pierwszej próbie odtwarzania pliku pojawia się prośba o login i hasło do sklepu, a następnie po zaakceptowaniu danych odtwarza się muzyka...
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Tak to jest, jak się kupuje pliki z DRM. Widzę, że chyba nawet nie masz pojęcia co to jest.

Poszukaj jakichś programów do zdejmowania zabezpieczeń DRM. Pewnie i tak, takie działanie jest nielegalne, więc równie dobrze możesz tę muzykę ściągnąć z P2P, bo i tak złamiesz licencję.

Kupowania z głową, na przyszłość życzę.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Nagraj na płytę cd audio jezeli ci licencja na to pozwala, a potem zrippuj płytę do mp3. Nie sądzę, że jakikolwiek program na system inny niz Windows poradzi sobie z tym.

Ewentualnie możesz spróbować za pomocą Winampa na wine (tylko włącz klasyczną skórkę, bo inaczej nie będzie działać). Chociaż u mnie winamp na wine w ogole nie odtwarza wma, nawet bez drm (najpewniej chce korzystać z klamotów windows media playera, których oczywiście nie ma).
Kamil1000
Beginner

Pisałem, że mój telefon, który ma Symbiana, również odtwarza muzykę w takim formacie, więc na innych systemach niż Windows da się odtwarzać takie pliki. Konwersja nie wchodzi w grę, ponieważ chcę mieć tylko legalną muzykę (to co ściągnąłem (5 utwórów) ze sklepu to moja jedyna kolekcja muzyki - i tak na nią nie wydałem ani grosza, ponieważ wykorzystałem 3 vouchery (1 na 5 utwórów i 2 na 1 utwór) ;-)).
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Poczytaj czym jest DRM, to może zrozumiesz.

GNU/Linux nie wspiera DRM, i mam nadzieję, że nigdy nie będzie.

Czytaj licencję przed zakupem.
Kamil1000
Beginner

Co z tego, że GNU/Linux nie wspiera DRM? Przecież obsługa DRM nie musi być koniecznie wbudowana przez system. Zawsze można coś w repozytorium znaleźć. Ale na obecną chwilę nic takiego nie ma. Ja się tylko pytam czy istnieje teraz jakiś sposób na odtwarzanie plików WMA z DRM. A może gdzieś poza domyślnym repozytorium jest jakiś program?
mateo

Post autor: mateo »

iria pisze:Poczytaj czym jest DRM, to może zrozumiesz.

GNU/Linux nie wspiera DRM, i mam nadzieję, że nigdy nie będzie.

Czytaj licencję przed zakupem.
Raczysz żartować? Co to znaczy GNU/Linux nie wspiera DRM? Nie ma DRM w systemie.
Jednak producenci powoli zaczynają go stosować w swoich grach. Przykładem może być LGP oraz producenci , którzy z nimi współpracują np. Egosoft, IGIOS, Grin, Rake in Grassitd. Dokładnie 8 gier, które wydali korzysta z tak zwanego mechanizmu ,,Copy protection'':
  • - Majesty: Gold Edition (wersja 2)
    - Shadowgrounds Survivor
    - Shadowgrounds
    - Sacred: Gold
    - Jets'n'Guns
    - X3: Reunion
    - Ballistics (wersja 2)
    - X2: The Threat (wersja 2)
W przyszłości wszystkie gry wydane przez LGP ,będą zawierały ten mechanizm.
Wiele osób może sobie zadawać pytanie jak do tego doszło w przypadku najbardziej znaczącego wydawcy gier dla Linuksa. Kilka lat temu LGP udostępniło uszkodzone kopie pełnych wersji gier w różnych dziwnych serwisach np. Majesty. Pojawiła się pewna grupa użytkowników,którzy pobrali wspomniane kopie gier. oraz próbowali z nich skorzystać. Ponieważ gry zostały celowo uszkodzone pojawiały się różne problemy z ich działaniem. Oczywiście część użytkowników zgłosiła problemy na oficjalnej stronie i żądali udostępnienia aktualizacji, poprawienia błędów w uszkodzonych pirackich kopiach gier. W wyniku słabnących wyników sprzedaży oraz nieuzasadnionych żądań ze strony piratów LGP wprowadziło DRM.
Po jakimś czasie mechanizm stał się bardzo użyteczny ponieważ pozwała na możliwość wprowadzenia wypożyczania lub pobierania gier. Po prostu za 4 zł na tydzień lub 15 zł na miesiąc możesz wypożyczyć gry, o których wspomniałem. Wystarczy, że wpłacisz 4 zł i cieszysz się dostępem do pełnej wersji gry przez tydzień lub miesiąc za symboliczne złotówki. W dodatku gry są już dostępne do wypożyczenia w dniu premiery gry - koniec z czekaniem na przesyłkę z grą. Tak więc DRM potrafi rozwiązać problem wysokich cen oraz kosztów wysyłki. Teraz kilka słów na temat sposobu działania tego mechanizmu.
Na początku uruchamiania pojawia się kilka okienek i trzeba wprowadzić następujące informacje:
  1. Klucz CD.
  2. Hasło (potrzebne gdy instalujemy na większej liczbie komputerów).
  3. E-mail (pomocne gdy zgubimy hasło).
  4. Możemy uruchomić grę.
Oczywiście mechanizm ten wymaga aktywnego połączenia z internetem, gdy wypożyczamy pełną wersję gry. Wspomniany warunek nie dotyczy osób, które kupiły pełną wersję gry. W tym przypadku nie musimy nawet wkładać płyty potrzebnej do uruchomienia gry (w odróżnieniu od kilku innych producentów tworzących gry dla Linuksa). Tak więc nie każdy DRM jest zły. Mamy dostęp do pełnych wersji gry z groszowe sumy i producent nie jest okradany przez piratów. Tym samym stać go na wydanie nowych gier dla systemu Linux. Podobne mechanizmy zastosowano w grach id programowym dla Linuksa np. Quake 4, Doom3 itp. Oczywiście rozumiem, że tego typu mechanizmy gorzej działają w przypadku Windows - jednak ta sytuacja jak na razie nas nie dotyczy. Przynajmniej osób, które nie używają gier dla Windows za pomocą Wine Cedega itp.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

mateo pisze:Raczysz żartować? Co to znaczy GNU/Linux nie wspiera DRM? Nie ma DRM w systemie.
Nie, nie żartuje. Pokaż narzędzie GNU, które wspiera odtwarzanie plików audio z DRM.
mateo pisze:Po jakimś czasie mechanizm stał się bardzo użyteczny ponieważ pozwała na możliwość wprowadzenia wypożyczania lub pobierania gier.
Jak myślisz, Kamil1000 chciał sobie wypożyczyć te pliki, w celu odsłuchu, na tydzień? Już powiedziałem, niech czyta licencję, którą akceptuje.
mateo pisze:Oczywiście mechanizm ten wymaga aktywnego połączenia z internetem, gdy wypożyczamy pełną wersję gry.
On nie wypożyczył muzyki. A jeśli nawet, to chyba będzie mało szczęśliwy z potrzeby połączenia z internetem, jak będzie chciał sobie jej posłuchać.
mateo pisze:Tak więc nie każdy DRM jest zły
Rozmawiamy w tym temacie o DRM na pliki audio, które jest złe, ponieważ odbiera prawa użytkownika. Jeśli się na nie godzi, to powtarzam, niech czyta licencję ze zrozumieniem.
mateo pisze:Jednak producenci powoli zaczynają go stosować w swoich grach.
Czy ten temat dotyczy gier?

Urzekła mnie, Twoja historia, ale może pisał byś na temat?
Jak na razie, nie podałeś żadnego rozwiązania problemu Kamil1000. To nie temat o ogólnym DRM, tylko o danym problemie. Jak chcesz pisać o zaletach DRM, to załóż temat w dziale "luźnym", tam możemy sobie podyskutować.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Jeśli znasz klucz na to drm to mplayer sobie poradzi. :)

Kod: Zaznacz cały

mplayer plik.wma -demuxer lavf -lavfdopts cryptokey=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Klucz można uzyskać, jeśli dobrze pamiętam, za pomocą Freeme2.
ODPOWIEDZ