Odzyskanie programu rozruchowego grub

Ogólne pytania dotyczące systemu
istrd
Beginner

Odzyskanie programu rozruchowego grub

Post autor: istrd »

Witam.
Jak wielu mam problem z przywróceniem gruba. Mój problem jest taki, że przejrzałem wiele postów ale nic nie działa. Ostatnio próbowałem przez ,,Rescue mod" Ale coś mi się zatrzymało i musiałem wyjąć płytę i oczom pokazał się taki widok.

Obrazek

A na dysku C (windowsowym) stworzył się plik grub.cfg, a w nim

Kod: Zaznacz cały

linux	/debian/linux   video=vesa:ywrap,mtrr vga=788 -- quiet
initrd	/debian/initrd.gz
boot
Myślę, że to odpowiada za wyświetlanie tego Instalator Debiana i moje pytanie brzmi, jak to zmienić żeby był na liście Debian, który jest na partycji sda6. Chodzi mi o to żeby spróbować zmienić tego gruba z pod Windowsa?
budzigniew

Post autor: budzigniew »

To, co się wyświetla to program rozruchowy Windows. Co się dzieje po uruchomieniu instalatora?
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wikipedia też dostarcza cennych informacji ułatwiających odzyskanie programu rozruchowego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Master_Boot_Record
istrd
Beginner

Grub i Aurox 11.1 live

Chciałbym odzyskać gruba za pomocą Auroxa 11.1 live DVD i poradnika ,,Instalacja GRUB-a w MBR za pomocą LiveCD Autor: Adamo8'' z tego tematu http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693
Linuksa mam na partycji sda6 jest tam wszystko razem, tzn nie mam dla Linuksa żadnych innych osobnych partycji poza swap. Montuje wszystko co potrzeba:

mkdir /mnt/root
mount -t ext3 /dev/sda6 /mnt/root
mount -t proc none /mnt/root/proc
mount -o bind /dev /mnt/root/dev

Problem pojawia się z poleceniem:

chroot /mnt/root /bin/bash
odpowiedzią jest:

Command not Found.
Jak poradzić sobie tym problemem dodam, że Aurox jest jedyną dystrybucją Live jaką posiadam.
Polecenia oczywiście wykonuję jako root.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

istrd, a nie masz osobnej partycji dla /usr , /home czy /boot? Jeśli tak to musisz wszystkie po montować w /mnt/root.

Ja po takim działaniu jak poniżej zawsze odzyskuje gruba po instalacji innego Linuksa (chce aby Debian zawsze sterował grubem, bo mam już w jego menu.lst wszystko ładnie ustawione) czy też po instalacji jakiegokolwiek Windowsa (ostatnio Se7en).
Tylko że ja używam do tego Knoppixa który jest w pełni zgodny z Debianem do tego celu.
Może ten Aurox miesza? Jest on na paczkach .deb zbudowany?

fdisk -l

- Jako root wydajemy kolejno (oczywiście musisz wpisać zamiast sda5 swoją partycję):

mkdir /mnt/root
mount -t ext3 /dev/sda5 /mnt/root
mount -t ext3 /dev/sda6 /mnt/root/home
mount -t ext3 /dev/sda7 /mnt/root/usr
mount -t proc none /mnt/root/proc
mount -o bind /dev /mnt/root/dev
chroot /mnt/root /bin/bash
grub

- Powinieneś zobaczyć taki wpis:

grub>

Jeśli tak to jest ok.
- Wpisujemy dalej:

find /boot/grub/stage1

Pokaże nam co zostało znalezione.

- Jedziemy dalej (też podaj swój dysk i partycję):

root (hd0,4)
setup (hd0)
quit
Edit:

Sprawdziłam, ten Aurox jest zbudowany na paczkach .rpm i wywodzi się z Red Hat'a. I być może dlatego nie możesz odzyskać przez niego gruba w Debianie...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aurox

Masz Windowsa czynnego? ¦ciągnij sobie Knoppixa np 5.1.1 (starszy z KDE, ale moim zdaniem lepszy i lepiej spolszczony od tego nowszego 6.0 z LXDE) i przy starcie jak będzie się uruchamiał wpisz w linijce obok boot:

knoppix lang=pl
aby się uruchomił z Polskim językiem.

http://www.knopper.net/knoppix/
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

istrd pisze:

Command not Found.
Polecenie chroot jest "częścią" coreutils. W Debianie znajduje się w:

/usr/sbin/chroot
W Gentoo:

/bin/chroot
z dowiązaniem:

/usr/bin/chroot -> /bin/chroot
Jeżeli w tym Auroxie nie ma polecenia "chroot", to nic nie wskórasz...
istrd
Beginner

Pobieram knoppix'a 6.0.1 na spolszczeniu mi nie zależy zbytnio. Jak ściągnę to dam znać czy wszystko się udało. Pozdrawiam
poliocertes

Post autor: poliocertes »

Przecież odzyskiwanie gruba za pomocą płyty debiana jest chyba najłatwiejsze na świecie. Nigdy mnie jeszcze nie zawiodło. Polecam. Gdzieś na forum jest wątek o tym. Poleciłem i pomogło. £atwo, szybko i bez kłopotów.
istrd
Beginner

poliocertes pisze:Przecież odzyskiwanie gruba za pomocą płyty debiana jest chyba najłatwiejsze na świecie. Nigdy mnie jeszcze nie zawiodło. Polecam. Gdzieś na forum jest wątek o tym. Poleciłem i pomogło. £atwo, szybko i bez kłopotów.
Próbowałem poprzez ,,rescue mode'' ale wyświetlało komunikat błąd grub install. zresztą Knoppix mi się i tak przyda więc nie robi mi to różnicy i problemu, że muszę go pobierać.

Edycja:

Pobrałem Knoppiksa, wkładam płytkę uruchamiam, ładuje wszystko co trzeba ale potem staje czarny ekran i wyświetla się informacja monitora

poza zakresem pracy 98.1kHz /80Hz 
Czego to może być przyczyna brak w bazie sterowników karty, czy złe ustawienia monitora (karta to asus Ah4350 oparta na chipsecie radeona Hd4350 - korzysta z tych samych sterowników, monitor Lg flatron w2234s 22")?
Poniżej zrzut ekranu:

Obrazek
ODPOWIEDZ