A Damn Small Linux nie może być? Jest tam ładny opis jak zainstalować wersję USB.ms-trex pisze:Macie jakieś propozycje czego innego można w tym celu użyć?
Bankowo
Za pomocą unetbootin udało się odpalić DSL, jednak ta dystrybucja jest jakaś obleśna, poza tym nie działa sieć. Więc odpada. Podobno unetbootin tworzy startowe usb jeśli dystrybucja ładuje się poprzez initrd, a nie poprzez syslinux, więc co byście polecili z initrd.
Udało się uruchomić puppy linux. Na forum DUG znalazłem posta, w którym się radzi aby zawartość pliku syslinux.sfg zastąpić tym:
no i działa. Ale mam trochę mieszane uczucia, ponieważ uruchamia się to zbyt długo bo trzeba robić jakieś głupie konfiguracje lokalizacji.
Udało się uruchomić puppy linux. Na forum DUG znalazłem posta, w którym się radzi aby zawartość pliku syslinux.sfg zastąpić tym:
Kod: Zaznacz cały
default puppy
display boot.msg
prompt 1
label puppy
kernel vmlinuz
append initrd=initrd.gz pmedia=cd
timeout 50
Przetestuj Slaxa (moim zdaniem bardzo przyjemna dystrybucja). Wystarczy, że umieścisz pobrany plik na nośniku i uruchomisz dołączony skrypt. Sam możesz wybrać spośród dostępnych modułów aplikacje, jakie dodatkowo ma zawierać Twój system.
http://www.slax.org/get_slax.php pisze:Slax na USB rozprowadzany jest jako archiwum TAR. Wystarczy wypakować jego zawartość na Twoje urządzenie USB i uruchomić bootinst.bat (albo bootinst.sh) by stał się bootowalny.
Dziękuję bardzo. SLAX wymiata. Super dystrybucja, można samemu zbudować sobie liveusb i jeszcze prościej zrobić je startowym tylko jak zwykle kolejny problem. Mój ,,eee pc'' pomimo ustawienia ładowania w biosie na USB przestawia startowanie na dysk po wyłączeniu komputera. Tak że za każdym razem jak bym chciał do banku się zalogować to musiałbym zawsze w biosie przestawiać na usb, co za dziadostwo!
Chyba za wcześnie pochwaliłem Slaxa. Zrobiłem aby było LXDE a uruchamia się fluxbox.
Chyba za wcześnie pochwaliłem Slaxa. Zrobiłem aby było LXDE a uruchamia się fluxbox.
To wygląda jakbyś nie zapisał ustawień. Sprawdź dobrze. U mnie np. jest taka możliwość, że mogę wywołać menu, z którego mogę wybrać rodzaj nośnika z jakiego ma się ładować system przy danym uruchomieniu. Jednak żeby zmienić to na stałe trzeba wejść do ustawień Biosu i tam zmienić co się chce, a następnie potwierdzić zmiany.ms-trex pisze:Mój ,,eee pc'' pomimo ustawienia ładowania w biosie na USB przestawia startowanie na dysk po wyłączeniu komputera.
Zapisuję ustawienia, ponieważ po zmianie tych ustawień podczas danej sesji uruchamia się komputer z usb, ale po wyłączeniu go jeśli nie jest podpięty usb to przestawia się na hd, ale zapomniałem że wystarczy nacisnąć ,,Esc'' i pokazuje się menu urządzeń, z których można uruchomić komputer.
Co do xfce, też udało mi się rozwiązać ponieważ wystarczy uruchomić xwmconfig i wybrać domyślne środowisko xfce.
Zastanawiam się nad kolejną kwestią. Otóż ten Slax ładuje wszystko do ramu i wszystkie zmiany w systemie plików są zapisywane mimo włączenia blokady zapisu na karcie i na dodatek wszystko działa w trybie roota!
Dziwne. Zablokowałem kartę pamięci suwakiem na ,,Lock'' i oczywiście jak włożę kartę do czytnika pamięci w ,,eee pc'' to nie mogę nic na niej zapisywać ale jak podłączę przez adapter to mogę zapisywać o co tu chodzi?
Podobno czytnik, do którego wkładam kartę pamięci i potem podłączam pod usb nie ma jakiegoś stycznika, który wykrywa blokadę karty.
Kolejna rzecz: jak włożę kartę do ,,eee pc'' z blokadą to odpalają mi się domyślne ustawienia Slaxa (oprócz wcześniej utworzonego użytkownika, ten akurat jest zapisany) ale jak wyłączę blokadę karty to odpalają mi się ustawienia, które wcześniej wprowadziłem, czyli domyślne ustawienia xfce, ulubione w przeglądarce, utworzone pliki. Ta dystrybucja jakaś dziwna jest.
Chyba jednak zainstaluję Ubuntu. Ubuntu ładuje się bardzo długo. No cóż chyba będę musiał zrezygnować z tego pomysłu.
Co do xfce, też udało mi się rozwiązać ponieważ wystarczy uruchomić xwmconfig i wybrać domyślne środowisko xfce.
Zastanawiam się nad kolejną kwestią. Otóż ten Slax ładuje wszystko do ramu i wszystkie zmiany w systemie plików są zapisywane mimo włączenia blokady zapisu na karcie i na dodatek wszystko działa w trybie roota!
Dziwne. Zablokowałem kartę pamięci suwakiem na ,,Lock'' i oczywiście jak włożę kartę do czytnika pamięci w ,,eee pc'' to nie mogę nic na niej zapisywać ale jak podłączę przez adapter to mogę zapisywać o co tu chodzi?
Podobno czytnik, do którego wkładam kartę pamięci i potem podłączam pod usb nie ma jakiegoś stycznika, który wykrywa blokadę karty.
Kolejna rzecz: jak włożę kartę do ,,eee pc'' z blokadą to odpalają mi się domyślne ustawienia Slaxa (oprócz wcześniej utworzonego użytkownika, ten akurat jest zapisany) ale jak wyłączę blokadę karty to odpalają mi się ustawienia, które wcześniej wprowadziłem, czyli domyślne ustawienia xfce, ulubione w przeglądarce, utworzone pliki. Ta dystrybucja jakaś dziwna jest.
Chyba jednak zainstaluję Ubuntu. Ubuntu ładuje się bardzo długo. No cóż chyba będę musiał zrezygnować z tego pomysłu.