Jak zagospodarowa
Osobiście polecam osobie początkującej jakieś 15-20GB na partycję główną. Reszta według potrzeb. Na komputerze do codziennej pracy posiadam partycje podzielone według takiego wypracowanego schematu:
- / 350MB
/usr 3 -10GB
/var 1-3GB
swap 1,5GB (zależnie od posiadanego RAM-u i potrzeb)
/temp 300MB-zależnie od przeznaczenia komputera
/home 10-30GB
/partycje z różnymi danymi nie większe jednak niż 30GB
- / 5-13GB
swap bez zmian
/home 10-30GB (minimalnie może być 0,5MB)
A jaki jest sens tworzenia dla początkujących uzytkowników osobnych partycji o punktach montowania /var, /usr, /tmp... skoro i tak nie będzie wiedział po co one są. Lepiej żeby zamieścił wszystko na jednej partycji i stworzył dodatkową o punkcie montowania /home żeby podczas reinstalacji systemu nie tracił swoich danych.
¯aden, ja nic takiego nie napisałem.adrikux pisze:A jaki jest sens tworzenia dla początkujących uzytkowników osobnych partycji o punktach montowania /var, /usr, /tmp skoro nie i tak nie będzie wiedział po one są.
Jak stworzy osobną partycję na /home, to na / zostanie sam system. Ile maksymalnie może zająć sam biurkowy system? 10GB? Czyli 115GB będzie leżało niewykorzystane. Po co?adrikux pisze:Lepiej żeby zamieścił wszystko na jednej partycji i stworzył dodatkową o punkcie montowania /home żeby podczas reinstalacji systemu nie tracił swoich danych.
Napisałem w jaki sposób ja ustawiam partycję. Posiadam HDD 160 GB i nie byłbym wstanie zapełnić partycji o punkcie montowania /home obejmującej 2/3 przestrzeni dyskowej. Zawsze rozdzielam miejsce porówno i jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie.
[ Dodano: 2009-10-24, 14:33 ]
i doszedłem do wniosku, że podzielę przestrzeń po równo dla / oraz /home. W zasadzie mógłbym utworzyć jedynie partycję o punkcie montowania /, ale zrobiłem jeszcze /home.
[ Dodano: 2009-10-24, 14:33 ]
W zasadzie masz rację, tylko, że w moim przypadku na partycji o punkcie montowania /home posiadam jedynie katalogi programów, kilka plików konfiguracyjnych. Nie przechowuję materiałów audio/video, jedynie kilka .pdf. ¯adko używam pakietów źródłowych, więc nie przechowuję źródełArnVaker pisze: Jak stworzy osobną partycję na /home, to na / zostanie sam system. Ile maksymalnie może zająć sam biurkowy system? 10GB? Czyli 115GB będzie leżało niewykorzystane. Po co?
i doszedłem do wniosku, że podzielę przestrzeń po równo dla / oraz /home. W zasadzie mógłbym utworzyć jedynie partycję o punkcie montowania /, ale zrobiłem jeszcze /home.
/ 10-12 GB system dla świętego spokoju (czasem jakiś program chce skorzystać z /temp, dysku 250GB jest dość)
/home
/swap 1GB zależy czy chce się bawić wirtualizacją lub usypianiem
/partycja na kopie zapasowe, magazyn, wspólne pliki dla userów, pliki z ftp, etc (czy wykroić z niej miejsce na inną dystrybucje w przyszłości, bez mieszania partycjami).
2 i 4 miejsce wedle uznania, w zależności czy to ma być system dla jednego lub więcej użytkowników. (Przy takim dysku to na /home raczej nie dałbym mniej niż 50GB)
W tym układzie swap zawsze można powiększyć niewielkim kosztem /home nie zmieniając numeru partycji, dodatkowe partycje można wykroić z "magazynu" na ostatniej.
Początkującemu rozdrabnianie partycji przeważnie zawsze w przyszłości odbija się mniejszą lub większą czkawką. Tyle ode mnie.
/home
/swap 1GB zależy czy chce się bawić wirtualizacją lub usypianiem
/partycja na kopie zapasowe, magazyn, wspólne pliki dla userów, pliki z ftp, etc (czy wykroić z niej miejsce na inną dystrybucje w przyszłości, bez mieszania partycjami).
2 i 4 miejsce wedle uznania, w zależności czy to ma być system dla jednego lub więcej użytkowników. (Przy takim dysku to na /home raczej nie dałbym mniej niż 50GB)
W tym układzie swap zawsze można powiększyć niewielkim kosztem /home nie zmieniając numeru partycji, dodatkowe partycje można wykroić z "magazynu" na ostatniej.
Początkującemu rozdrabnianie partycji przeważnie zawsze w przyszłości odbija się mniejszą lub większą czkawką. Tyle ode mnie.
Przyłaczę się do @ yantar
Testowałem różne ustawienia wielkości partycji przy róznych dystrybucjach oraz przechowywanych danych.
Na dzień dzisiejszy uważam, że dysk 250 GB wykorzystywany w komputerze typu desktop i systemie operacyjnym typu Linux najlepiej podzielić na:
(naprawdę przy takiej wielkości nie warto ograniczać partycji /root aby zaoszczędzić 2 czy 4 GB lepiej dać więcej niż za mało)
/root 8 do 12 GB wystarczy.
Co prawda w nowo postawionym Debianie Squeeze mam dziś
ale z czasem przybędzie aplikacji, logów itp i dojdę do 6-7 GB ale lepiej mieć zapas już wcześniej.
Swap zawsze według wielkości RAM-u i potrzeb.
Na dzień dzisiejszy przy 1GB najczęściej wykorzystuję śladowe ilości - system pewno tylko rezerwuje miejsce - bo nawet całego RAM-u nie mam wykorzystanego najczęściej ok 512 MB.
Co do podziału na mniejsze partycje np 30 czy 50 GB przy takiej wielkości dysku to uważam, że nie jest to potrzebne testowałem takie rozwiązanie przez 2-3 lata i w moim przypadku nie sprawdziło się. Niektóre partycje miałem zapełnione powyżej 95% a inne w 30% i to po dłuższym okresie.
Plusem takiego rozwiązania jest to, że mając dwa systemy Windows i kolejną wersję testowanego Linuksa łatwiej mogłem korzystać ze wspólnych dla OS-ów zasobów.
Jeżeli na komputerze jest jeden Linux - Debian korzyści z takiego rozwiązania nie widzę - lepiej na partycji /home tworzyć katalogi z usystematyzownym podziałem plików.
Ewentualnie na super ważne dane lub takie, które trzeba zabezpieczyć utworzyć według potrzeb dodatkową partycję (archiwum, tajne/poufne itp.)
Pozdrowienia
Testowałem różne ustawienia wielkości partycji przy róznych dystrybucjach oraz przechowywanych danych.
Na dzień dzisiejszy uważam, że dysk 250 GB wykorzystywany w komputerze typu desktop i systemie operacyjnym typu Linux najlepiej podzielić na:
(naprawdę przy takiej wielkości nie warto ograniczać partycji /root aby zaoszczędzić 2 czy 4 GB lepiej dać więcej niż za mało)
/root 8 do 12 GB wystarczy.
Co prawda w nowo postawionym Debianie Squeeze mam dziś
Kod: Zaznacz cały
df -h
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda8 9,4G 3,0G 6,0G 34% /
tmpfs 474M 0 474M 0% /lib/init/rw
udev 10M 284K 9,8M 3% /dev
tmpfs 474M 0 474M 0% /dev/shm
Swap zawsze według wielkości RAM-u i potrzeb.
Na dzień dzisiejszy przy 1GB najczęściej wykorzystuję śladowe ilości - system pewno tylko rezerwuje miejsce - bo nawet całego RAM-u nie mam wykorzystanego najczęściej ok 512 MB.
Co do podziału na mniejsze partycje np 30 czy 50 GB przy takiej wielkości dysku to uważam, że nie jest to potrzebne testowałem takie rozwiązanie przez 2-3 lata i w moim przypadku nie sprawdziło się. Niektóre partycje miałem zapełnione powyżej 95% a inne w 30% i to po dłuższym okresie.
Plusem takiego rozwiązania jest to, że mając dwa systemy Windows i kolejną wersję testowanego Linuksa łatwiej mogłem korzystać ze wspólnych dla OS-ów zasobów.
Jeżeli na komputerze jest jeden Linux - Debian korzyści z takiego rozwiązania nie widzę - lepiej na partycji /home tworzyć katalogi z usystematyzownym podziałem plików.
Ewentualnie na super ważne dane lub takie, które trzeba zabezpieczyć utworzyć według potrzeb dodatkową partycję (archiwum, tajne/poufne itp.)
Pozdrowienia