Jak zagospodarowa
Jak zagospodarować dysk 250GB
Witam wszystkich.
Mój problem jest następujący, posiadam dysk 250GB, chcę zainstalować na nim Debiana lecz nie wiem jak zagospodarować tyle miejsca? Może podacie jakiś przykładowy podział partycji ile MB/GB na jaką partycje. System będzie mi służył do oglądania filmów, słuchania muzyki, szperania po internecie i do grania w csa. Ewentualnie jakaś ftp, więc nic specjalnego. Zdecydowałem się na Linuksa bo Windows dość często mi się psuje.
Mój problem jest następujący, posiadam dysk 250GB, chcę zainstalować na nim Debiana lecz nie wiem jak zagospodarować tyle miejsca? Może podacie jakiś przykładowy podział partycji ile MB/GB na jaką partycje. System będzie mi służył do oglądania filmów, słuchania muzyki, szperania po internecie i do grania w csa. Ewentualnie jakaś ftp, więc nic specjalnego. Zdecydowałem się na Linuksa bo Windows dość często mi się psuje.
Rozumiem, ze dopiero zaczynasz zabawę z Linuksem, skoro zadajesz takie pytanie? Na początek nie kombinuj za wiele, do tego potrzeba nieco doświadczenia. Linux to nie Windows i nie zeżre Ci na dzień dobry pół dysku bez wyraźnej przyczyny.
Ja na Twoim miejscu wydzieliłbym tylko dwie nieduże partycje: /boot i /var/log. Reszta pod /. Ale Ty możesz chcieć zrobić tysiąc innych rzeczy. Nie ma gotowego rozwiązania.
Ja na Twoim miejscu wydzieliłbym tylko dwie nieduże partycje: /boot i /var/log. Reszta pod /. Ale Ty możesz chcieć zrobić tysiąc innych rzeczy. Nie ma gotowego rozwiązania.
Można tak:
/root ok 8-12 GB
/swap od 512 MB do 1 GB zależy od ilości RAM-u
/home 120 GB
/pozostałe miejsce na archiwum, dane itp czyli ok 120 GB.
Na podobnych zasadach podzieliłem dysk 1 GB
/root 20 GB
/swap 2 GB
z tym, że
/home dałem ~450 GB
/archiwum, dane ok 500 GB (pozostałe miejsce)
Pozdrowienia
/root ok 8-12 GB
/swap od 512 MB do 1 GB zależy od ilości RAM-u
/home 120 GB
/pozostałe miejsce na archiwum, dane itp czyli ok 120 GB.
Na podobnych zasadach podzieliłem dysk 1 GB
/root 20 GB
/swap 2 GB
z tym, że
/home dałem ~450 GB
/archiwum, dane ok 500 GB (pozostałe miejsce)
Pozdrowienia
- najczarniejszy
Według mnie, przy dysku 250GB warto dać co najmniej 10GB na /, można będzie w razie czego zainstalować coś większego w /opt (u mnie siedzi Matlab, Doom3, Quake III - razem cała partycja / zajmuje mi 8GB) i nie obawiać się, że kiedyś zabraknie miejsca na aktualizacje. A już mówienie że na 4GB partycji zmieści się "wszystko, co sobie zamarzysz" to lekkie nadużycie ;]
Chyba Was wszystkich zaskoczę? Piszę teraz z komputera, w którym jest dysk o oszałamiającej pojemności 7,5GB.
Aby nie być gołosłownym:System aktualizowany od Etcha. Właściwie był tu jeszcze Sarge. Mam do dyspozycji jeszcze jakieś 1,5GB wolnego miejsca.
Aby nie być gołosłownym:
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l
Disk /dev/hda: 7509 MB, 7509196800 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 912 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x00006460
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 543 4361616 83 Linux
/dev/hda2 544 675 1060290 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda3 676 912 1903702+ 83 Linux