[+] Na pulpicie nie pojawiaj
[+] Na pulpicie nie pojawiają się ikony płyt CD i napędów
Witam.
Jak uruchomić te ikonki, które powiadamiają o zamontowanym napędzie np. DVD na pulpicie. Bo teraz żeby dostać się do napędu muszę wchodzić w folder ,,Komputer'' i dopiero uruchomić napęd, czy tam kartę pamięci. W Debianie z Gnome w wersji Live cd jest to już zintegrowane wszystko. Ja instalowałem jednak Gnome mini i teraz parę rzeczy muszę dodawać. Bym był z góry wdzięczny za odpowiedź, naprawdę szukam podobny tematów na forum, ale jest ich tak dużo że albo pojawia się co innego lub są pod innym tytułem.
Jak uruchomić te ikonki, które powiadamiają o zamontowanym napędzie np. DVD na pulpicie. Bo teraz żeby dostać się do napędu muszę wchodzić w folder ,,Komputer'' i dopiero uruchomić napęd, czy tam kartę pamięci. W Debianie z Gnome w wersji Live cd jest to już zintegrowane wszystko. Ja instalowałem jednak Gnome mini i teraz parę rzeczy muszę dodawać. Bym był z góry wdzięczny za odpowiedź, naprawdę szukam podobny tematów na forum, ale jest ich tak dużo że albo pojawia się co innego lub są pod innym tytułem.
Wejdź w:
zaznacz przy opcji:
Kod: Zaznacz cały
gconf-editor
/apps/nautilus/desktop/volumes_visible
Nie miałem zainstalowanegophantom pisze:Wejdź w:zaznacz przy opcji:Kod: Zaznacz cały
gconf-editor
/apps/nautilus/desktop/volumes_visible
gconf-editor
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda6 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/hda7 /home ext3 defaults 0 2
/dev/hda8 none swap sw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
No mój jest podobnyphantom pisze:Kod: Zaznacz cały
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda6 / ext3 errors=remount-ro 0 1 /dev/hda7 /home ext3 defaults 0 2 /dev/hda8 none swap sw 0 0 /dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 /home ext3 defaults 0 2
/dev/sda6 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
A w ogóle to masz na pulpicie jakieś inne ikony ? Utwórz jakiś pusty plik. Jeśli nie da rady to uaktywnij pulpit w :
Co do wysuwania tacki to znalazłem taki temat
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=97962
/apps/nautilus/preferences/show_desktop
Tak mam ikony, poza tym wszystko działa ,zainstalowałem system z wersji netinstall i Gnome w minimalistycznej wersji "Gnome-core" . A show_desktop już jest zaznaczone. Wieć trzeba inaczej jakoś :-(phantom pisze:A w ogóle to masz na pulpicie jakieś inne ikony ? Utwórz jakiś pusty plik. Jeśli nie da rady to uaktywnij pulpit w :Co do wysuwania tacki to znalazłem taki tematKod: Zaznacz cały
/apps/nautilus/preferences/show_desktop
Może spróbuj zainstalować pakiet albo , jeden z nich służył właśnie do montowania volumenów. Druga sprawa, wejdź w nautilusie we "właściwości" i zobacz ustawienia dotyczące nośników, może nie masz ustawionego automatycznego montowania.
gnome-mount
gnome-volume-manager
Dziekuję Ci pomogło zainstalowaniezloty87 pisze:Może spróbuj zainstalować pakietalboKod: Zaznacz cały
gnome-mount
, jeden z nich służył właśnie do montowania volumenów. Druga sprawa, wejdź w nautilusie we "właściwości" i zobacz ustawienia dotyczące nośników, może nie masz ustawionego automatycznego montowania.Kod: Zaznacz cały
gnome-volume-manager
gnome-volume-manager