Intel Mobile T1600 - cpufreq nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Intel Mobile T1600 - cpufreq nie działa

Post autor: giaur »

Witam,

Jak w temacie - na moim laptopie nie działa skalowanie częstotliwości dla takiego procesora, żaden z dostępnych sterowników wydaje się tego nie obsługiwac. Szukałem troche po sieci, ale jedyne co znalazłem to zalecenie aktualizacji biosu, co jest absurdem.

Moze ktos spotkał się z takim problemem albo ma podobny procesor? Jestem nawet skłonny przekompilować jądro (obecnie korzystam z 2.6.31.4 z Siduxa) z nałożeniem łatki, aktualizacja biosu jest wykluczona.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Re: Intel Mobile T1600 - cpufreq nie działa

Post autor: KeFaS »

giaur pisze:Szukałem troche po sieci, ale jedyne co znalazłem to zalecenie aktualizacji biosu, co jest absurdem.
Dlaczego? Może właśnie w BIOS-ie siedzi przyczyna?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

BIOS bardzo często bruździ. Na forach często spotyka(-ło) się takie sytuacje. Sam byłem zmuszony w moim Asusie kiedyś zainstalować starszą wersję, bo na nowszej nie działało skalowanie.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

To jest ten procesor ?
giaur
Member

cat /proc/cpuinfo:

Kod: Zaznacz cały

processor       : 0                   
vendor_id       : GenuineIntel        
cpu family      : 6                   
model           : 15                  
model name      : Genuine Intel(R) CPU           T1600  @ 1.66GHz
stepping        : 13                                             
cpu MHz         : 1662.505                                       
cache size      : 1024 KB                                        
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 2
apicid          : 0
initial apicid  : 0
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm
bogomips        : 3325.01
clflush size    : 64
cache_alignment : 64
address sizes   : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 15
model name      : Genuine Intel(R) CPU           T1600  @ 1.66GHz
stepping        : 13
cpu MHz         : 1662.505
cache size      : 1024 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 1
cpu cores       : 2
apicid          : 1
initial apicid  : 1
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good pni dtes64 monitor ds_cpl tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm
bogomips        : 5186.73
clflush size    : 64
cache_alignment : 64
address sizes   : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:
Więc chyba dokładnie ten. Biosu nie bede ruszac, to nowy laptop, grzebanie w biosie to za duze ryzyko, o ile w ogole znajde do niego bios (Acer). I wiem ze na windows skalowanie działa na tych laptopach no ale cóż....
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Za duże ryzyko? Jeżeli producent udostępnia nową wersję BIOS-u i postępuje się zgodnie z zaleceniami podczas aktualizacji to nic złego się nie stanie, a może pomóc.
Swoją droga pogrzeb dokładnie w tym BIOS-ie co masz, bo może po prostu trzeba przestawić jedną opcję.
giaur
Member

To jest Acer eMachines e510. ¦ciślej, raczej tylko na podzespołach acera. Na oficjalnej stronie firmy nie ma żadnej wzmianki o takim modelu: http://www.acer.pl/acer/product.do?link ... 2759084358

Więc raczej słabo to widzę, że znajdę inny bios. Pytanie jest takie - skoro pod Windows działa, to czemu nie mozna uruchomić pod linuksem? Jaka to opcja w biosie może byc tez nie bardzo wiem, nic związanego z tym tematem tam nie znalazłem niestety.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Jesteś pewien, że pod Windowsem działa? Bo jeśli, to ten procesor co podałem, to on nie ma technologii Speedstep, czyli skalowania. To po prostu dwurdzeniowy Celeron.

Obrazek

Edit.

Tutaj, koledze z forum, udało się włączyć skalowanie na CeleronieM. Może i u Ciebie zadziała.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

giaur pisze:Więc raczej słabo to widzę, że znajdę inny bios. Pytanie jest takie - skoro pod Windows działa, to czemu nie mozna uruchomić pod linuksem?
Bardzo często producenci konfigurują BIOSy w swoich produktach na "odwal się". Szczególnie daje się to we znaki w przypadku tablic ACPI DSDT. Często jest tam zapisana konfiguracja całkowicie niezgodna ze standardem, ale za to zgodna z Windowsem (sic!). Ot i cała tajemnica.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

BIOS nie ma nic do OS-u zainstalowanego na dysku.
ODPOWIEDZ