To zależy czego się oczekuje od systemu. Nie mam zainstalowanych sterowników do karty graficznej i nie jest mi to potrzebne. Tak naprawdę to przydają się one żeby compiz działał.
Jeśli jest się początkującym użytkownikiem to woli się robić wszystko w trybie graficznym - ciężej się zniechęcić. Z czasem zaczyna się grzebać w systemie.
[+] Nic nie wida
Oczywiście. Sam zaczynałem od konsoli, nawet bez X-ów i dopiero po tygodniu "zabawy" w konsoli doinstalowałem X-y i grafikę. Ale Jak już się zainstalowało system + X.org + środowisko graficzne to wypadałoby zainstalować także sterowniki do kompletu, bo może akurat to będzie rozwiązanie problemu i będzie można normalnie używać systemu i się go uczyć, bo terminala w Debianie i tak, chcąc nie chcąc, się używa na co dzień, więc jeszcze będzie miał czas, żeby się zaznajomić z tym, a przynajmniej (może) się nie zrazi do tego systemu, jak większość początkujących.
Dalej jestem w kropce
hucul próbowałem Twojego, sposobu ale ciągle ten sam problem:zobacz sam Obrazek.
Przeszukałem forum i znalazłem tam poradnik: X.Org Instalacja i konfiguracja Kaki' postępowałem zgodnie z instrukcja, ale według tego co tam pisało to powinna troszkę dłużej trwać. Moja skończyła się na tym etapie Obrazek.
Spróbowałem jeszcze raz Twojej metody ale dalej tkwiłem w tym samym punkcie. Jedna rzecz mi nie dawała spokoju, dlaczego plik "xorg.conf" jest pusty! Pisałeś, że mam dopisać:
do "Device", wiec się zainteresowałem taką opcja jak "Ctrl+R", przeszukałem katalogi i znalazłem plik "xorg.conf". Edytowałem go i dopisałem tak jak mówiłeś i:
Obrazek
Zawziął się chyba Debian na mnie.
Nie wiem co mam dalej robić. W poradniku Kaki' jest napisane, że jeśli się zaznaczyło opcje "¦rodowisko graficzne" przy instalacji to zostało zainstalowane, czyli wszystko powinno być w porządku.
//edit
Udało się
)
hucuk miałeś rację z
wszystko działa, tylko nie wiem dlaczego nie zadziałało tak jak pisałeś
nie wczytywał zawartości pliku i ciągle pisał przy zapisywaniu, że
Nie potrafię tego wyjaśnić, mimo ze bylem na Root :-/
Powiem jak to mi się udało zrobić, może komuś się to przyda:
Oczywiście logujemy się jako Root po czym wpisałem komendę
wcisnąłem klawisz Wczytaj plik
nastepnie Pliki
Wyświetliła mi się lista plików i katalogów. przeszedłem do katalogu
i wczytałem plik
po uzupełnieniu pliku o wartość
tak jak mi polecił hucul wcisnąłem Zapisz
następnie Pliki
poszukałem pliku
i zapisałem zmiany naciskając Tak później Wyjdź
Zrestartowałem komputer i cieszę się graficzną wersją Debiana
Dziękuje bardzo za pomoc!!!
Proszę mnie nie pytać jaka jest różnica miedzy tym co podawał mi hucul a tym co ja zrobiłem, bo naprawdę nie wiem. Dla mnie to żadna różnica, może po za tym, że moja jest na około.
Wydaje mi się ze temat zakończony, więc można go odznaczyć [+]
Jeszcze raz Dziękuje za pomoc :-D
Kod: Zaznacz cały
nie ma takiego pliku lub folderu
Przeszukałem forum i znalazłem tam poradnik: X.Org Instalacja i konfiguracja Kaki' postępowałem zgodnie z instrukcja, ale według tego co tam pisało to powinna troszkę dłużej trwać. Moja skończyła się na tym etapie Obrazek.
Spróbowałem jeszcze raz Twojej metody ale dalej tkwiłem w tym samym punkcie. Jedna rzecz mi nie dawała spokoju, dlaczego plik "xorg.conf" jest pusty! Pisałeś, że mam dopisać:
Driver "nv"
Nie ma takiego pliku ani katalogu
Zawziął się chyba Debian na mnie.
Nie wiem co mam dalej robić. W poradniku Kaki' jest napisane, że jeśli się zaznaczyło opcje "¦rodowisko graficzne" przy instalacji to zostało zainstalowane, czyli wszystko powinno być w porządku.
//edit
Udało się

hucuk miałeś rację z
Drive "nv"
nano /etc/x11/xorg.conf
Nie ma takiego pliku ani katalogu
Powiem jak to mi się udało zrobić, może komuś się to przyda:
Oczywiście logujemy się jako Root po czym wpisałem komendę
nano
Ctrl+r
Ctrl+t
/etc/X11
xorg.conf
Driver "nv"
Ctrl+o
Ctrl+t
xorg.conf
t
Ctrl+x
Dziękuje bardzo za pomoc!!!
Proszę mnie nie pytać jaka jest różnica miedzy tym co podawał mi hucul a tym co ja zrobiłem, bo naprawdę nie wiem. Dla mnie to żadna różnica, może po za tym, że moja jest na około.
Wydaje mi się ze temat zakończony, więc można go odznaczyć [+]
Jeszcze raz Dziękuje za pomoc :-D