graficzne statystyki serwera samby - jak?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
knoppix25

graficzne statystyki serwera samby - jak?

Post autor: knoppix25 »

Witam.
Od pewnego czasu szukam rozwiązania, które pomoże mi w analizowaniu zajętego miejsca przez serwer samby.
Mam w domu serwer, który ma uruchomioną usługę samby. Mam na nim kilka partycji np. o nazwie /podmontowanych do/ Filmy, Muzyka, Zdjęcia czyli sda1, sda2, sda3 itd.

Problem w tym, że używając tego serwera mam trudności w zdefiniowaniu ile miejsca gdzie pozostaje.
Przydałyby się statystyki dla serwera samby tak jak mamy statystyki stron www np. awstats albo statystyki sarg dla serwera proxy. Prosze o pomoc wiem, że jest swat ale on zarządza, a mnie bardziej chodzi żeby wyświetlał w formie graficznej tylko statystyki z użytym miejscem, folderami, użytkownikami online itd. Wszystkim z góry serdecznie dziękuje za pomoc i czekam na posty.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Użyte miejsce pokaże cacti w połączeniu z snmpd.
knoppix25

Czytałem o cacti ale to raczej statystyki całego serwera. Naprawdę nie ma już gotowego modułu, który zamienia logi samby na graficzne wykresy?
gothye

Post autor: gothye »

Potwierdzam cacti, ale nawet lstat będzie dobry, będziesz miał zużycie % procesora oraz partycji systemowych.
knoppix25

Czy ktoś w związku z tym jest w stanie napisać szybką instrukcje jak to zrobić - cacti albo lstat?
ODPOWIEDZ