[+] Nic nie wida

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Krigare

[+] Nic nie widać na monitorze, brak obrazu (pulpitu)

Post autor: Krigare »

Witam.
Jestem początkującym (bardzo) użytkownikiem Linuksa. Zainstalowałem Debiana 5,0,3 amd64 z płyty netinstall, instalacja przebiegła bez kłopotu. Po skończonej instalacji uruchomiłem system i nic, monitor informuje mnie o braku sygnału.

Nie znam się na tym, jakby chodziło o Windowsa to nie byłoby problemu, ale niestety wiem mniej niż 0 na temat Linuksa i nie wiem co mam robić, może to tylko problem z rozdzielczością, a może ze sterownikami karty graficznej (GeForce 9800). Nie wiem jak się dostać to trybu awaryjnego (o ile taki jest) no i przede wszystkim nie wiem co zrobić, a bardzo bym chciał poznać ten system. Czarny ekran jakoś mnie nie zadowala.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
kacperinjio

Post autor: kacperinjio »

Konsolka się nie pokazała? Jeśli nie, to polecam reinstall np netinstall.
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

Rozwiązanie jest proste:

Kod: Zaznacz cały

ctrl + alt + F1
następnie się logujesz jako root.
po czym wpisujesz:

nano /etc/X11/xorg.conf
i w pliku xorg.conf musisz dopisać w sekcji "Device"

Driver		"nv"
sekcja "Device" powinna wyglądać następująco:

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
	Driver		"nv"
EndSection
następnie zrestartuj GDM i już wszystko będzie działało.
Krigare

Post autor: Krigare »

hucul, dwa pierwsze kroki się udało zrobić ale niestety do pliku konfiguracyjnego się nie dostałem albo coś źle robię albo go nie ma sam oceń.

obrazek

Mam zainstalowanego Windowsa na tym samym komputerze i dysku, może ta informacja coś pomoże. Windows nie wykrywa partycji z Linuksa ale chyba są jakieś programu, które to robią, może tak będzie łatwiej.

Kolega kacperinjio napisał żeby zrobić ponowną instalację poprzez netinstall ale nie wydaje mi się aby to coś pomogło skoro system był w ten sposób zainstalowany i nie było żadnych problemów podczas instalacji.
Zobaczę, jak mi się nie uda inną droga do tego dojść to spróbuję od nowa system zainstalować. Jednak jakoś nie jestem przekonany to tej metody.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Krigare, przeczytaj jeszcze raz posta hucul, tym razem dokładnie. I nie wal komendami na oślep tylko pomyśl trochę. A jak nie wiesz co robisz, to mamy dział dla początkujących.
hucul
Beginner

Krigare, przyjrzyj się uważnie co zrobiłeś źle na swoim zdjęciu. Jak coś przepisujesz to rób to porządnie a nie na odwal.
Reinstalacja Ci nic nie da bo kartę graficzną masz ta samą. Z moim GeForcem jest tak samo tuż po instalacji i trzeba samemu skonfigurować xorga tak jak to napisałem.
kacperinjio

Post autor: kacperinjio »

nano /etc/X11/xorg.conf
Tam jest spacja pomiędzy nano a /etc.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Lepiej po prostu zainstalować sterowniki Nvidii i już nie będzie trzeba grzebać w xorg.conf.
W dziale "Dla Początkujących" jest temat o tym.
hucul
Beginner

KeFaS, czasami po instlacji sterowników nvidii są problemy z Xami więc lepeij niesz dopisze tą jedna linijkę i ma działające środowisko graficzne a potem się zacznie bawić resztą. Z tego co widac to początkujący użytkownik więc niech zacznie od małymi kroczkami a nie od razu dużymi.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Ale jeżeli w ogóle nie zainstalował sterowników, to i tak powinien to zrobić. I dopiero po tym, jeżeli ciągle coś będzie nie tak, można zacząć grzebać.
ODPOWIEDZ