Witam.
Mam teraz kartę zintegrowaną ati xpres 200 ściągnąłem sterownik ze strony pod Windows XP, chodzi ładnie. ¦ciągnąłem też sterowniki pod Linuksa 64 bit i instalacja przebiegła gładziutko, niestety teraz nie chce mi się pokazać gdm.
Otóż pokazuje mi się ekran na zielono lub na czerwono i mam ze trzy takie cienkie linie i nie pomaga restart środowiska ani nawet próba wejścia do konsoli poprzez Ctrl+Alt+F1.
Uruchomiłem Knopkixa i zmieniłem xorg.conf na ten z przed instalacji, niestety dalej to samo.
Proszę o pomoc.
po instalacji sterowników ATI Xpres 200 nie dzia
Mam taką samą kartę graficzną i radzę dać sobie spokój ze sterownikami od ATI, bo ta firma niestety przestała wspierać stary sprzęt. Ich sterowniki udało mi się ostatnio uruchomić, gdy w Debianie był jeszcze kernel 2.6.25. Teraz używam sterowników z repozytoriów xserver-xorg-video-ati, do codziennej pracy wystarczają, ale gry już nie uruchomisz. Jak, komuś udało się jednak zainstalować sterowniki do tej karty to niech da znać.
Nigdy tego nie rób! Chyba teraz nie trzeba tłumaczyć dlaczego. Napisz je z powrotem. A co do odinstalowania sterowników, to wchodzisz na stronę, z której pobierałeś sterowniki, po wyborze odpowiednich sterowników, szukasz Documentation, poniżej której znajduje się link do Installer Instructions. Wciskasz Ctrl+F wpisujesz uninstall. Gdyby nie udało się znaleźć to: wchodzisz doboobs pisze:Nie mam trybu awaryjnego bo usunąłem te linijki z gruba
Kod: Zaznacz cały
/usr/share/atiKod: Zaznacz cały
sh ./fglrx-uninstall.sh"Pozdrawiam.
Tryb okienkowy przywrócony dziękuję.
Przepraszam pomyliłem się, tych wpisów z menu.list nie usunąłem a zakomentowałem.
Teraz zainstalowałem wszystkie paczki od ati z repozytorium i niestety nadal nie mam akceleracji 3d:
Powinienem mieć ją bo pod Windows XP mam akcelerację jako tako.
Jakieś pomysły?
Przepraszam pomyliłem się, tych wpisów z menu.list nie usunąłem a zakomentowałem.
Teraz zainstalowałem wszystkie paczki od ati z repozytorium i niestety nadal nie mam akceleracji 3d:
Kod: Zaznacz cały
fglrxinfo
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual!
Jakieś pomysły?