Instalacja Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

gladi pisze:Jak wybieram w GRUB'ie druga opcje (single-mode) to sie uruchamia, natomisat jak ta pierwsza to wyskakuje ten sam błąd...
wygląda widocznie przy opcji single-mode nie ładuje się ten moduł (AppleTalk), więc wyłącz go. żeby to zrobć zainstaluj pakiet modconf:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install modconf
a następnie odpal go w konsoli i poszukaj tego modułu aby go wyłączyć.

oczywiście odpal system w trybie single-mode.

gladi pisze:zainstalowalem i386. a to jest różnica co wybiore w GRUB??
nie do końca rozumiem o co Ci tu chodzi.

aloha
gladi
Beginner

Post autor: gladi »

zainstalowałem debiana jak radził tanatos. Wystapil ten sam blad, ale po kilkudziesieciu minutach system poszedł dalej... Jest jeszcze tak, że jak jest napisane "Begin: waiting for root file system..." trzeba dosyc długo czekać (z 5 minut, moze lekko dłużej), aby system poszedł dalej... Teraz jest tak, że wygląda to nastepująco jak na zdjeciu. Po wpisaniu jakiejś komendy np. ls wyswietla. Ale chyba nie tak powinno to wygladac??
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

gladi chyba źle zrozumiałeś mojego posta :)
Pisałeś wcześniej że masz procesor:
gladi pisze:Celeron 2.8 GHz
A to AFAIK bynajmniej nie jest 64 bitowy procesor.

Ja napisałem Ci żebyś zainstalował "i386, bo inna Ci nie pójdzie"

1. Na ten procesor instaluj tylko wersję i386!
2. Podczas instalacji nie wybieraj wszystkich zestawów pakietów - zaznacz tylko system podstawowy (nawet bez środowiska graficznego), a po zainstalowaniu systemu i ponownym uruchomieniu dostaniesz dostęp do konsoli więc:
- zaloguj się jako root
- wpisz "aptitude"
- przejdź do "zadania" -> "biurko" -> i wybierz swoje środowisko (np najedź na "KDE Desktop Environment" i naciśnij "+".
- wciśnij "g" - zobaczysz listę pakietów do instalacji i znowu "g" - zaczną się pobierać i instalować.
- Po zakończeniu (ok 1-2 godzin) naciśnij ENTER, wyjdź z aptitude ("q")
- wpisz reboot

Po ponownym uruchomieniu komputera będziesz miał czysty system podstawowy z zainstalowanym środowiskiem graficznym KDE i kilkoma przydatnymi programami.

Zrób w ten sposób a napewno zadziała ;-)
gladi
Beginner

a moge doinstalowac te pakiety po zainstalowaniu podstawowego bez środowiska graficznego? Bo chcialem mały serwerek postawić na tym Debianie, a podobno bezpieczniej jest bez KDE czy GNOMe...??
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

tak! o to mi chodzi! instalujesz tylko "system podstawowy", a później masz już w pełni działający system podstawowy i jeśli chcesz możesz, ale nie musisz doinstalować sobie środowisko graficzne.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Pewnie. Nie musisz mieć x'ów żeby mieć serwer.
gladi
Beginner

tanatos - miałeś racje. £adnie uruchomił sie bez podstawowych pakietów, ale zaznaczyłem (grupowo to co chcialem), czyli dns, serwer plików i www i dalej jest to samo :/ Potrzebuje tak naprawde apache'a do php, mysql, postgreSQL no i zeby mozna bylo domene podpiąć do serwerka. Moglibyście mi może pomóc w przefiltrowaniu tych pakietów, bo może niepotrzebnie wszystkie instaluje i przez to wyskakuj ten AppleTalk...
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

gladi pisze:Potrzebuje tak naprawde apache'a do php, mysql, postgreSQL no i zeby mozna bylo domene podpiąć do serwerka. Moglibyście mi może pomóc w przefiltrowaniu tych pakietów, bo może niepotrzebnie wszystkie instaluje i przez to wyskakuj ten AppleTalk...

może to Ci pomoże postawić serwer opis pod Debiana, ale pod wcześniejszą wersję stabilną (Etch), ale raczej dużych różnic nie powinno być:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html

aloha
ODPOWIEDZ