Konfiguracja po
Konfiguracja połączenia z internetem na uczelni
Witam.
Mam pewien problem z uczelnianą siecią. Na Windowsie wszystko działa. Na Linuksie natomiast, pobiera sobie ip itp. ale internet nie działa (w domu wszystko działa bez problemu). Próbowałem zmiany TTL na 128 ale niestety bez skutku. Ma ktoś pomysł co za zabezpieczenie może mnie blokować? Z góry dziękuję za pomoc.
Mam pewien problem z uczelnianą siecią. Na Windowsie wszystko działa. Na Linuksie natomiast, pobiera sobie ip itp. ale internet nie działa (w domu wszystko działa bez problemu). Próbowałem zmiany TTL na 128 ale niestety bez skutku. Ma ktoś pomysł co za zabezpieczenie może mnie blokować? Z góry dziękuję za pomoc.
Co to znaczy "internet nie działa"?
Możesz pingować bramę? Możesz pingować jakikolwiek serwer w internecie, po ip i po nazwie?
Pokaż wynik z Linuxa:
i z Windows:
Oczywiście wyniki po połączeniu z problemową siecią.
Możesz pingować bramę? Możesz pingować jakikolwiek serwer w internecie, po ip i po nazwie?
Pokaż wynik z Linuxa:
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
ipconfig /all
Może jednak zrób to o co prosił darkwater. Podaj wyniki poleceń:
Z Windowsa
Z Linuksa
Oczywiście wszystko po połączeniu z siecią.
Z Windowsa
ipconfig /all
ping 216.239.59.104
ping google.pl
ipconfig
route
ping 216.239.59.104
ping google.pl
A jak serwer dns? Pingowanie po ip działa? Co masz w resolv.conf?
Oj troszkę zostałem uprzedzony.
lessmian2, a przypadkiem nie:
Oj troszkę zostałem uprzedzony.
lessmian2, a przypadkiem nie:
ifconfig
Czyli nie masz uprawnień do korzystania z sieci.maxdawid pisze:Tak jak napisałem karta pobiera sobie adres ip i tak dalej z dhcp. Po prostu w sensie, że strony www ogólnie sieć nie działa.
U mnie też jest podobnie. Nawet jakbyś złamał zabezpieczenie WEP to owszem dostaniesz adres z dhcp ale nierutowalny.
Yep, mój błądlessmian2, a przypadkiem nie: Kod:Kod: Zaznacz cały
ifconfig