Terminal konsoli

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
cusek

Terminal konsoli

Post autor: cusek »

Witajcie,

Mam Lxterminala, z środowiska LXDE, i mam problem z EKG, z przełączaniem okienek
Jaki pobrać terminal aby prawidłowo działał skrót ALT-1,2,3,
Aktualnie nie reaguje on wogole(!!!).
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

cusek, a tak w ogóle, to o co Ci chodzi? Znów domyślać się mamy?
Jeśli się dobrze domyślam, to skróty o które pytasz mają Cię przełączać pomiędzy różnymi "terminalami". Otóż, jeśli się nie mylę, to w Twoim przypadku wszystko działa w porządku (choć nie mam pojęcia o co Ci chodzi z EKG), tylko Ty masz złe wyobrażenie o funkcjonalności.
LXTerminal jest emulatorem. Otwiera Ci się okienko graficzne, w którym masz dostęp do "trybu tekstowego" linuksa. Nowe okienko, czyli nowy terminal? Przeglądnij czy nie ma opcji w Menu Plik. Używam Konsole z KDE i tutaj coś takiego jest. Jeśli nie ma, po prostu uruchamiasz drugi LXTerminal. Skróty Alt+1...8 nic nie wskórają, chyba, że LXDE je czemuś przyporządkował (choć wątpię).
Te skróty działają natomiast przełączając pomiędzy sesjami, ale jeśli wyjdziesz z trybu graficznego. Będąc w LXDE, po wciśnięciu Alt+Ctrl+1..6 lub 8 (jeśli nie ingerowałeś w te ustawienia), masz dostęp do sesji w trybie tekstowym. Tu w istocie skrót Alt+1...6 i 8 otwiera nową sesję, zaś Alt+7 przełącza do trybu graficznego.

Jeśli moja - domyślona - odpowiedź jest prawidłowa, to zanim założysz jakiś temat, sprawdź wpierw, czy w ogóle to wiesz o co chcesz spytać. Najprościej poprzez rozpoczęcie poszukiwań od F1 w programie. Tam masz skróty klawiaturowe w nim dostępne.
cusek

pavbaranov, wydaje mi się że robisz ze mnie...

Wiem co to jest emulator terminala i jak z niego korzystać, problem polega na tym że LXTerminal skrót ALT+1, 2, 3, 4... mam zarezerwowany do zakładek, więc jak mam go używać do przełączania okienek rozmów w EKG?
Zainstalowałem Yakuake, i tutaj skróty działają.

Temat do zamknięcia.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

W takim razie, przepraszam za namieszanie. ¬le zrozumiałem.
cusek pisze:LXTerminal skrot ALT+1,2,3,4... ma zarezerwowany do zakładek
To co mi przychodzi do głowy, to bardzo często jakieś skróty klawiaturowe nie są dostępne, jeśli skrót danego programu koliduje z takim samym globalnym. Może tu leży rozwiązanie.
Choć jeśli Yakuake Ci działa...
cusek

Yakuake pewnie nie używa tych skrótów.
Teraz muszę to wifi zrobić.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

cusek, chciałeś dowodów:
cusek pisze:Aktualnie nie reaguje on w ogóle.
Proszę poprawić pierwszy post. Odnośnie innych błędów ortograficznych przejrzyj poprzednie wiadomości.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Emulatorów terminali jest od groma
Osobiście używam urxvt.

Jeszcze xterm,aterm,eterm,roxterm itd itd.
ODPOWIEDZ