jaka tania karta Ati z hdmi pod Debiana?

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
boobs
Beginner

jaka tania karta Ati z hdmi pod Debiana?

Post autor: boobs »

Witam.
Dziś zepsuła mi się karta graficzna geforce 7600 gs, po prostu nie wyświetlała obrazu ekranu logowania w całości, to znaczy jakieś 12% ekranu miałem zapełnioną reszty nie było.
Windows to samo, podczas uruchamiania nawet logo Windowsa było z dziwnymi pasami/kolorami itp., a wybór użytkownika nawet nie wyświetlił się.

Teraz korzystam ze zintegrowanej.

Czy polecicie mi kartę ze stajni ATI z hdmi, tak abym mógł też oglądać film dvd na 32 calowym telewizorze.
Karta ma być używana maksymalnie 135 zł i tak aby działała pod Debianem.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Wiesz, HDMI to jest po prostu DVI + audio w jednym kablu, ale dźwięk z PC i tak trzeba puścić osobno z karty dźwiękowej. Więc nie musisz kupować karty ze złączem HDMI (nie wiem nawet czy byś taką znalazł za 135zł), tylko wystarczy Ci przejściówka DVI-HDMI za kilka złotych lub taki cały kabel no i jakaś najtańsza karta, tylko nie napisałeś czy ma być na PCI-E czy AGP. Ale GF7600GS kosztuje na Allegro ~50zł (nie wiem dlaczego koniecznie chcesz teraz ATI, ale jak kupisz GF-a to nawet sterowników nie będziesz musiał zmieniać).
boobs
Beginner

Nie chcę nvidi

http://allegro.pl/item772831937_medion_ ... gddr3.html
a do tej znajdę sterowniki pod Debiana?
simonnam

Post autor: simonnam »

Sterowniki znajdziesz, ale tylko otwarte, bo fglrx nie wspierają już tej karty.
A dlaczego nie chcesz jakiegoś GeForce? Ja teraz żałuje właśnie, że nie skusiłem się na coś od nVIDIA, tylko wziąłem Radka.
boobs
Beginner

Zaraz, to mam nie pobierać w ogóle sterwników ze strony ati tylko instalować z repoozytorium, tylko które?
simonnam

Post autor: simonnam »

Kod: Zaznacz cały

apt-get install xserver-xorg-video-ati
ODPOWIEDZ