Dyski twarde i problem z Debianem

Ogólne pytania dotyczące systemu
mozart

Dyski twarde i problem z Debianem

Post autor: mozart »

Witam.

Problem wygląda następująco:
Posiadałem jeden dysk twardy, zainstalowałem Debiana i wszystko super. Teraz dorzuciłem 3 nowe dyski twarde i problemy się zaczęły. W biosie wszystkie dyski są widoczne jednak po starcie komputera Debian nie ładuje się, dostaje jedynie informacje z Biosu:

Kod: Zaznacz cały

Failure system disk, Insert system disk and press enter
Gdy odłączę dyski w biosie wszystko wraca do starego porządku. Udało mi się jeden dysk włączyć, Debian załadował się, dysk był widoczny ale, gdy próbowałem w "niego wejść"

Odmowa dostępu
no i lipa. Chciałem na inny dysk wrzucić Windowsa ale nie spodziewałem się takich łamigłówek tak szybko. To o co chciałem zapytać wygląda następująco:
1. Czy da się jakoś ustawić kolejność ładowania kolejnych dysków? Tak, aby najpierw został przeczytany ten na którym jest Debian?
2. Czy w przyszłości jak wrzucę na inny dysk Windowsa będzie trzeba się zaopatrzyć w jakiś program rozruchowy, aby móc wybrać właściwy system, co jest najlepszym rozwiązaniem?
3. Czy jest szansa, aby pod Debian można było korzystać z dysków, których system plików to NTFS lub Fat32 bez formatu?

Dziękuję.
adrikux

Post autor: adrikux »

Nie pamiętam jak u mnie było, ale któryś klawisz powinien odpowiadać za wybór urządzenia bootującego, sprawdź w biosie, może tam będzie informacja który. Przytrzymaj ten klawisz podczas włączania komputera i wybierz np.: HDD1 lub HDD2.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Zacznij od napisania na jakim interfejsie są te dyski (ATA czy SATA1/2) i jak są w nich ustawione zworki?
Dysk systemowy ustaw jako Master.

Najpopularniejszy program rozruchowy to GRUB. Jest też alternatywa - LILO. Jak je zainstalować i który wybrać - informacje znajdziesz w dziale "Dla Początkujących".
I tym samym zainteresuj się pakietem ntfs-3g.
mozart

Post autor: mozart »

3 x Ata
1x Sata 1 i na nim właśnie jest Debian

Jak na razie to problem rozwiązałem tak, że w biosie ustawiłem:

Hard disk boot sequence
a w późniejszym czasie zainstaluję gruba. Jednak cały czas Linux "widzi ale nie może w nie wejść", w dyski oczywiście.
Piotrus Pan
Beginner

Post autor: Piotrus Pan »

Ja bym strzelał, że zworki na dyskach masz źle ustawione. A skoro masz ATA i SATA to warto sprawdzić, czy płyta potrafi czytać z obu interfejsów na raz.
Poza tym skoro udało Ci się system uruchomić z tymi dyskami i zakładając, że dyski ATA i SATA mogą działać razem to zostaje Ci jeszcze sformatowanie tych dysków jeżeli chcesz "na nie wejść".
ODPOWIEDZ